Broen – et dansk/svensk websamarbejde

Liget af en kvinde bliver fundet midt på Øresundsbroen – nøjagtig på grænsen mellem Sverige og Danmark. Saga Norén (Sofia Helin) fra Länskrim Malmø og Martin Rohde (Kim Bodnia) fra Københavns Politi bliver begge kaldt ud til gerningsstedet, hvor det, som først ser ud til at være et mord, snart viser sig at være to. Overkroppen tilhører nemlig en kendt svensk politiker og underkroppen en dansk prostitueret.

av Thomas Hedemann

Sådan starter den dansk/svenske krimiserie ”Broen”, som i øjeblikket sender næsten simultant på DR1 og SVT1. Og ligesom tv-serien er et samarbejde mellem DR og SVT, så er ”Broens” hjemmeside også et samarbejde mellem Danmark og Sverige. Klikker man ind på dr.dk/broen eller svt.se/bron er det næsten ens, det man ser. Forsiden er et kort over Ørestadsregionen og en markering af alle de steder, som optræder i tv-serien.

Både svenske og danske brugere kan være med i jagten på morderen. På hjemmesiden kan de gå på opdagelse i de forskellige spor, som kan være med til at kaste lys over, hvem morderen er, og ikke mindst, hvilken profil morderen har.

I mange år har de nordiske public service stationernes tv-dramaafdelinger haft velfungerende samarbejder på tværs af landende. For eksempel er mange af DR’s internationale succeser som ”Forbrydelsen” og ”Ørnen” produceret med bidrag fra de øvrige nordiske lande og fra Nordvisionen.

For et par år siden fik vi i web-redaktionen i DR Fiktion den tanke, at det var oplagt også at samarbejde omkring hjemmesiderne til dramaserierne. Web er – i forhold til tv – et område, hvor der er relativt få penge, men hvis vi slog pjalterne sammen, kunne vi producere større sites for de samme penge.

Vi startede med at danne et netværk af webmedarbejdere på fra NRK, SVT og DR. Mødtes et par gange for at kortlægge ligheder og forskelle mellem de respektive lande. Det viste sig hurtigt, at NRK stort set kun satsede på nyheder, og derfor ikke havde nogen interesse i at være med i netværket. Derfor fortsatte SVT og DR, og via et par møder i Stockholm fandt vi frem til, at det mest oplagte samarbejdsprojekt var ”Broen”.

I fællesskab udviklede vi idéen til hjemmesiden, som er skabt ud fra devisen ”fiktionen fortsætter på web”. Vores erfaring er, at det dramaseerne vil have, er en udvidelse af fiktionen. Bagom klip og interviews med skuespillerne er det mest almindelige, når tv-serier og film skal lanceres via en hjemmeside, men vores erfaringer i DR – fra blandt andet sitet til dramaserien ”Forbrydelsen” – viser, at hvis seerne/brugerne har en følelse af aktivt at kunne deltage i dramaet, når vi flest brugere.

På sitet til ”Broen” kan man dykke ned i de forskellige ledetråde. Gense scener og billeder, som alle peger morderens mulige profil og motiv. Man kan finde beviser på og forskellige teorier om, hvem morderen mon er. Så er der noget, som seerne ikke lige fik fat i, da de så aftenens afsnit, eller blev de afbrudt af børneputning eller en kaffe kop der væltede, så kan de trawle igennem alle oplysningerne og være med i opklaringen.  Brugerne kan selv lege Saga Norén eller Martin Rohde.

Det er SVT’s webafdeling, som, ud fra den fælles idéudvikling, har konstrueret sitet. Efterfølgende har vi i DR så implementeret det med vores teknik og med nogle ekstra features. Så det er både danske og svenske webmedarbejder, som har arbejdet på sitet og med økonomisk support fra Nordvisionen.