Af Ib Keld Jensen
Er man i tvivl om ’Klassens’ gennemslagskraft bør man kaste et blik på DRs hitliste for de mest sete programmer on demand i uge 38 sidste år.
På fem af de seks øverste pladser finder man forskellige 10 minutters episoder af DRs cross media-projekt. De fem episoder er hver set mellem 60.000 og 74.000 gange, og det er nok til at fortrænge normalt populære og langt bredere DR-programmer ’Bonderøven’, ´I hus til halsen’ og ’Gintberg på kanten’ til sekundære placeringer.
På Digitale fortællinger-festivalen fortalte Johannes Majgaard og Morten Skov Hansen fra DR Ultra, om hvordan de har involveret de unge seere i målgruppen 7-12 år i udviklingen af de 112 episoder, det er blevet til over to år.
”Vi har haft fokusgrupper ude i den virkelige verden. De har foreslået happenings, detaljer og egentlige idéer til historier, som har påvirket indholdet i episoderne,” fortalte kanalredaktør Morten Skov Hansen fra DR Ramasjang og DR Ultra på Digitale Fortællinger-festivalen, som Nordvision afviklede for mere end 200 deltagere i DR Byen 23. og 24. april.
Blandt flere hundrede indkomne ideer valgte tilrettelæggerne de 10 bedste.
Superfans som statister
Dertil kommer, at nogle af de allermest engagerede seere blev inviteret med som statister i serien.
”Vi inviterede 50 superfans til at medvirke som statister og på den måde kom de til at gå rundt mellem deres idoler under optagelserne.”
Klassen er en fiktionsserie med otte hovedkarakterer i en 6. klasse, og den norske Skam-serie har været en inspiration, fortalte instruktør Johannes Majgaard.
”Man kan sige, at vi bruger fiktion som en trojansk hest. Selvom der er en episode om Justin Bieber, så indeholder den lige som alle andre episoder alle de normale public service-vitatminer. Børnene taler om skilsmisse, en god ven og kærlighed.”
Hjalp med internet lingo
Og på de sociale medier deler børnene erfaringer om de samme emner. Ud over at bidrage med perspektiver i børnehøjde, som fik de voksne bag serien også en lektion i, hvordan målgruppen kommunikerer.
”Vi troede jo, at vi var i øjenhøjde med børnene, men det viste sig, at vi havde meget at lære. De hjalp os rigtig meget med at forstå internet lingo. Hvordan man bruger emojies, og hvilke ord, der er oppe i tiden,” sagde Johannes Majgaard.
Selvom ’Klassen’ er en lowbudget-serie, hvor der optages fire episoder á 10 minutter på en optagedag, så ses hvert program af 150.000, og 60 procent af alle børn i alderen 7 til 12 år har set mindst én episode.
Se “Klassen” på DR Ultra her.