Hvert år i august sættes der fokus på vidensdeling om seere, lyttere og brugere i de nordiske lande og målemetoder når de nordiske medieforskere mødes. Årets møde begyndte, traditionen tro, med en rapport fra de respektive deltagerlande over mediesituationen og public service stationens status.
Som sædvanligt er der mange ligheder i de udfordringer, der er på mediemarkedet for public service stationerne herunder hvordan man fortsat kan være relevant for hele befolkningen.
De mindste seere har i de senere år fået egne tv-kanaler i Sverige, Norge og senest Danmark. Børne-tv har altid været en af kernekompetencerne på public service stationerne og lanceringen af egne børne-tv kanaler har også vist sig at blive meget vel modtaget.
Men faktisk er NRK Super, SVTB og DR Ramasjang de største enkeltstående børne-tv kanaler målt i seerandele blandt deres kernemålgruppe i det tidsrum kanalerne sender. Børne tv gør sig rigtig godt på egne nichekanaler, fordi forældrene trygt kan sætte deres børn foran tv’et og være sikre på, at alt indhold er egnet til dem.
Public service tv-kanalerne kan samtidig tilbyde børne-tv leveret i reklamefri rammer og noget tyder på, at public service kanalernes programudbud og et reklamefrit univers falder i børnenes og forældrenes smag.
Medieforskningsafdelingerne i YLE, SVT, NRK og DR har i første halvdel af 2010 haft et særligt samarbejde om at udvikle test metoder til tv-indhold, hvor følelser spiller en afgørende stor rolle for, om man bliver engageret. Projektet er blevet finansieret af Nordvisionsfonden.
Ved mødet i Helsinki blev testresultaterne diskuteret og projektets deltagere var ligeledes enige om, at fortsætte med at udvikle metoden. Kort fortalt så handler projektet om hvordan man i undersøgelser kan kortlægge seernes følelsesmæssige engagement i tv.
Projektet vil fortsætte i den kommende tid og der vil være et særligt fokus på at få gjort metoden nemmere at gå til ved at udvikle en software, der er særligt skræddersyet til public service stationerne.