Henrik Hartmann
To norske blondier har sat sig for, at de vil producere en dokumentarserie, som giver serien den hidtil ufortalte historie om blondien. Ragna Nordenborg og Helle Vaagland skal undersøge fæmonenet. Helle Vaagland fortæller:
”Nogle forskere mener, at blondina har blitt foretrukket av menn helt siden istiden. I det kalde nord var man avhengig av kjøtt, siden man ikke kunne leve av planter. Og damene ble dermed helt avhengige av menn. Jakten under istiden var farlig, mange menn døde, og det ble stor konkurranse om mennene. De foretrakk blondiner, fordi de skilte seg ut”.
Leflen for husarerne eller feministisk projekt
Det er bare et af de videnskabelige og historiske spor, de to journalister forsøger at afdække. Helle og Ragna pitchede deres projektidé på den nordiske kulturpitch i oktober 2014 i Stockholm. De nordiske kulturbestillere var over en kam begejstrede og overraskede.
”Vi fik rigtige gode tilbagemeldinger. De få kritiske spørgsmål der var til vor pitch handlede mest om at styrke seriens samfundsnytte. Netop dette vil vi have fokus på i vor udviklingsproces. Samtidig betyder det meget for det videre forløb, at så mange kompetente mennesker tror på vores idé”, fortæller Helle Vaagland.
I Norden og i kvindekredse kan denne idé vække feministisk modstand og blive beskyldt for at ville lefle for husarerne. Helle Vaagland har svar klar på dette spørgsmål:
”Feministisk modstand” er jeg vant til! I 1999 var jeg redaktør for feministantologien ”Råtekst”, inspireret af ”Fittstim”. Den skabte stor debat i Norge, med reaktioner fra alle kanter. For mig er denne blondine-tv-serien et feministisk projekt, fordi den undersøger og analyserer kvindelige stereotypier, og hvis nogen reagerer negativt, har jeg ikke noget imod at debattere. Tværtimod. Når det gælder eventuelle beskyldninger om ”at lefle for husarerne”, vil jeg svare at det at fortælle noget vigtig på en så appellerende måde at mange vil se det, er et mål for mig”.
Opdagelsesrejse i kulturhistorien
Blondine-rollen er i høj grad skabt og formet i underholdningsindustrien. Derfor er projektet en opdagelsesrejse i kulturhistorien. På vej gennem serien skal man møde en lang række af legendariske blondiner. Helle Vaagland fortæller:
”Vi vil undersøge en række spørgsmål, som vi vil stille os selv: Vor stammer blondine-mytene fra? Hvordan ble blondine-rollen skapt og formet i underholdningsindustrien? Og hva slags behov fyller blondina i vår kultur? Også vil vi selvfølgelig grave os ned i det rikholdige arkivet, som finnes om blondinen og finner frem de gode historiene”.
Projektet fik udviklingsstøtte fra Nordvisionsfonden og Ragna Nordenborg og Helle Vaagland er nu i fuld gang med research og udvikling af programserien. De håber, at deres research kan føre dem frem til en ny fantastisk pitch og overbevise de nordiske kulturbestillere, at denne idé skal sættes i nordisk samproduktion. På spørgsmålet om, hvad Helle Vaageland forventer sig af serien, hvis den bliver sat i produktion svarer hun frisk og frejdig: ”At programmerne går sin sejrsgang over hele Norden!”.