Berättandet i centrum – nyhetspoddarna tar plats

Rör inte knappen för ”nästa avsnitt”! Nyhetspodcasterna blir fler, och för att hålla kvar lyssnarna i en on demand-nyhetsvärld, där det är enkelt att välja att lyssna på något annat, krävs en riktigt väl berättad historia. Kanske har DR och Svenska Yle hittat receptet på varsitt håll.

DR:s programledare Knud Brix har all anledning att fira. Under den danska radioindustrins prisgala, Prix Radio, i oktober så utsågs DR:s nyhetspodcast ”Genstart” till årets nyhets- och aktualitetsprogram. Själv blev Brix korad till årets programledare.

Det är värt att påminna om att ”Genstart” inte ens kommit ut ett helt år hittills.

”Jag blir nog aldrig för gammal för att glädjas åt priser”, säger Knud Brix med ett leende.

”Särskilt när man har ett litet barn, som podcasten ju är för oss, och får en klapp på axeln. Det är fint för arbetsmoralen och självtilliten”, fyller han i.

Brix konstaterar att det tar lång tid att finna sin rätta form i ett projekt som nyhetspodcasten Genstart. Han är glad över att arbetsteamet fick en månad på sig att grundligt fila fram formen innan det var dags att börja publicera – Brix har erfarenhet från många radioprojekt som mer eller mindre gått rakt in i studion, utan planeringstid.

”Vi visste vart vi ville nå när vi körde igång. De yttre ramarna låg fast; det ska vara en nyhetspodcast på 20 minuter. Men annars fick vi fria händer.”

Poddredaktion hemma

Hos Svenska Yle i Helsingfors har nyhetspodcasten precis hunnit passera ettårsgränsen.

Tillsammans med kollegan Johannes Tabermann så turas Carin Göthelid om att hålla i programledarrollen.

Med så täta inspelningsturer så hinner programledarna förstås samla på sig en hel del erfarenhet under ett år. Och vilket år det varit. Sedan Yles medarbetare skickats hem från redaktionen så gör Carin Göthelid 80 procent av sina poddar hemifrån.

”Nyhetspulsen – det som är på gång – missar man ju lite. Samtidigt har jag jobbat både som korrespondent och utrikesreporter tidigare, så jag är van vid att sitta hemma vid en dator och arbeta”, säger hon.

Varje vardagseftermiddag släpps ett nytt avsnitt av podcasten, alltid under 20 minuter långt. Dessutom sänds podcasten i flödesradio på Yle Vega, morgonen därpå.

”De funkar lite som kusiner, podcasten och sändningen i radio. Det som är det viktiga är att podden går på Yle Arenans villkor och på on demand-villkor. Om den sedan funkar snäppet sämre i broadcast så gör det inget”, säger Göthelid.


Carin Göthelid och kollegan Johannes Tabermann leder Svenska Yles Nyhetspodden. Foto: Yle.

Stor skillnad mellan podd och nyhetssändning

Hon påpekar att podcasten inte är en nyhetssändning.

”Den bygger ju på ett resonemang, ett samtal kring det som finns i nyhetsrubriken”, säger Göthelid.

Tillbaka till DR och Knud Brix, som tangerar det resonemanget.

”Vi talade med The New York Times-podden The Dailys producenter innan vi körde igång. Vi ville att podcasten skulle ha fokus på den journalistiska processen – det är ju den som är häftig när man är journalist. ’Hur hittade du skurken?’ – den typen av resonemang. Och lyssnarna vill faktiskt höra om den processen, i motsats till vad som hävdas ibland”, säger Brix.

Historien är ryggraden

Teamet bakom DR:s ”Genstart” letar länge efter den rätta källan – någon som har något på spel och som vågar kasta sig in i spelet att berätta. Det samtalet bildar kärnar till podcastens framgång.

”Det som vi lärde oss av ’The Daily’ var att de betraktar samtalet i sig som historien. De kallar samtalet för the spine, ryggraden. Men i motsats till The New York Times så använder vi inte bara vårt bolags egna journalister i berättandet, vi vill ha in andra röster också. Vi samtalar i 45 minuter, ofta, och sedan kokas det ner till 20 minuter”, säger Knud Brix.

När rýggraden väl finns där, berättar han, så är det dags för make up – samtalet ska sminkas i form av inledning, dramatik och så vidare.

”Det är som att vi gör en feature till en söndagstidning – men varje dag.”


Gänget bakom DR:s Genstart. Knud Brix andra från höger. Foto: Lars Møller Hansen/DR.

Olika inställning till lyssnaren

Och lyssnar – det gör DR:s publik, i hundratusental per avsnitt. Men vilka är lyssnarna?

”Jag försöker att inte tänka för mycket på det. Då skulle jag göra jobbet på ett annat sätt än jag gör nu. Det låter kanske lite arrogant att jag inte tänker på lyssnaren, men… Jag kan gå till mig själv: Om jag slutar lyssna på historien, då är den inte tillräckligt bra”, säger Knud Brix.

Hos Svenska Yle är lyssnaren i programledare Carin Göthelids huvud en kvinna som närmar sig 40-årsåldern.

”Vi kallar vår målperson ’Hanna, 38’. Där ungefär rör sig målgruppen. Vi riktar oss till människor som är mitt i livet, som är intresserade av nyheter och som vill förstå, men som upplever att de inte har tid att följa med. Vår podd ska vara enkel och snabb att ta till sig”, säger Göthelid.

Hon säger att podcasten redan når sin målgrupp rätt bra, även om siffrorna såklart alltid kan förbättras. Men så har podcasten då som sagt bara ett år på nacken.

Startade utan förebild

Det är tydligt att nyhetspoddarna fått allt större uppmärksamhet under det år som gått.

”Vi kollade ganska mycket runt efter nordiska poddar, då när vi skulle starta. Då hittade vi ingen motsvarighet hos de andra nordiska public service-bolagen. Det var en utmaning att vi inte hade en klar förebild, och att vi på det sättet skapade allt från början”, säger Carin Göthelid.

Nu har så ”Nyhetspodden” en stark kollega i DR:s ”Genstart”.

Knud Brix säger att den frihet och autonomi som podcastteamet har inom DR betyder mycket för framgången. Redaktionen gillar att vara en del av DR, men uppskattar att inte ingå i ”nyhetsmotorn”.

Men de kunde bli fler på redaktionen.

”’The Daily’ startade med fyra journalister, nu är de 40. Vi startade också med fyra, och nu är vi sex. Det är klart att växande lyssnarsiffror och framgångar ger oss energi, men… Det håller inte i längden. Antingen måste vi bli fler, eller så får vi skruva ner ambitionsnivån lite.”

Svenska Yle: Nyhetspodden

Utkommer: Fem gånger i veckan (vid riktigt stora nyheter kan det göras en Nyhetspodden Special på ett veckoslut)

Längd: 15-17 minuter per avsnitt

Antal medarbetare: Två programledare som turas om och två producenter, alltså fyra i teamet men ingen jobbar med podden på heltid. Carin Göthelid jobbar tre dagar i veckan och de andra jobbar också med Svenska Yles fördjupande nyhetsprogram i radio

Plattformar där podcasten finns: Huvudplattformen är Yle Arenan men den finns "där poddar finns", det vill säga de vanligaste poddplattformarna

DR: Genstart

Utkommer: Fem gånger i veckan

Längd: 20-30 minuter per avsnitt

Antal medarbetare: Sex

Plattformar där podcasten finns: Huvudplattformen är DR Radio

Även NRK har sin egen version av nyhetspodcast, kallad Oppdatert.