När Arne Helsingen klev in i rollen som tv-chef på NRK år 2006, strax innan tv-digitaliseringen i Norge, visste knappast han eller någon annan i världen hur markanta förändringar som branschen stod inför. Men i NRK är han känd för att med lugn och säker hand lotsa sina medarbetare också när det blåser upp till storm.
”Arne har stått som en fura genom stora förändringar och lett utvecklingen av tv-mediet med stadig hand. Han är en lugn, strategisk och tydlig ledare som kommer att bli saknad. Tur nog blir han kvar i korridorerna här på NRK”, säger direktören i Strategi och medier i NRK, Jørgen Heid.
Han konstaterar att NRK tillsammans med sina public service-kollegor har mycket att vinna på det nordiska samarbetet.
”Jag är glad för att vi har fått en så duktig och visionär generalsekreterare i Nordvision”, säger Heid till NRK när nyheten om Helsingens nästa uppdrag blivit officiell.
Det kommande sekretariatet i Nordvision kan förvänta sig en likadan Arne Helsingen när han träder in i sin nya roll under sommaren 2024. Nordvision är därutöver välbekant för honom sedan tidigare.
”Jag tar med mig mina erfarenheter från NRK när jag tar över som generalsekreterare i Nordvision. Jag har varit NRK:s representant genom många år och vet hur mycket samarbetet betyder, och jag gläder mig riktigt mycket till att bidra till vidareutvecklingen av samarbetet mellan de nordiska public service-bolagen”, säger han.
Allianser och samarbete behövs på dagens och morgondagens marknad. Skilt för sig är våra bolag för små, jämfört med de globala jättarna
Mångfasetterad erfarenhet
När vi backar bandet ytterligare visar det sig att Helsingen inte från start stiftade bekantskap med NRK just som tv-chef.
Det är 25 år sedan han först klev in genom dörrarna på bolaget. På hans meritlista finns roller som planerare, beställare av olika genrer av tv (drama, kultur, region, nyheter, samiska och sport). Han var också planeringschef för kanalerna NRK1 och NRK2 innan han blev tv-chef.
Helsingen konstaterar att han varit aktiv i Nordvision nästan under hela denna tid. Under de första åren deltog han i mötena för de nordiska planeringscheferna. Under de senaste 17 åren har han varit NRK:s röst såväl i Nordvisionsfondens styrelse som under mediedirektörsmötena, som hålls två gånger per år.
Många nordiska möten har det alltså blivit, och Arne Helsingen konstaterar att det är under de här träffarna som han också insett hur mycket samarbetet betyder.
”Vi vinner alla på utbytet av innehåll och format, samproduktioner och samarbete kring inköp. Alla dessa bidrar markant till såväl våra linjära kanaler som streamingtjänster. Och, vi delar kunskap och sammanstrålar i nya skepnader när det gäller utvecklingen av tjänster och teknologi”, säger han.
Vad de nordiska bolagen går samman om har också det förändrats – paletten har breddats.
”Där samarbetet tidigare nästan uteslutande handlade om tv, har konvergensen genom de digitala tjänsterna inneburit att ljud, bild och text inte kan ses som separata områden. Och alla bolag arbetar med hur vi ska utföra vårt uppdrag framöver. Det är en spännande uppgift att både möta användarnas individuella behov, samtidigt som vi ska skapa gemensamma upplevelser och kunskap som bidrar till att bygga broar och stärka demokratin”, säger Helsingen.
Jag har lärt mig något nytt varje dag. Det har varit som en sammanhållen studie i flera ämnen.
Allianser behövs i konkurrensen
På senare år har samarbetet också fördjupats på flera områden, då mer fasta ramar avtalats för att trygga utbudet.
”Nya tillitsbaserade samarbeten som ’B15’ för barninnehåll och ’N12’ för drama är numera väletablerade, och de förser oss med barn- och dramainnehåll som bidrar till både volym och titlar som lyfter våra streamingtjänster”, säger han.
Tidigare denna höst blev det officiellt att de fem stora medlemsbolagen i Nordvision, DR, NRK, SVT, Yle och RUV går in i ett nytt, större samarbete kring dramainnehåll.
”New8” innefattar ZDF i Tyskland, NPO i Nederländerna och VRT i Belgien. Genom det här nya samarbetet får fyra nordiska dramaserier per år en rejält större publik ute i Europa, och de nordiska bolagen kan i gengäld erbjuda sina användare fyra europeiska dramaserier per år från de nya partnerbolagen.
”Det är belönande att se att ’N12’ (det nordiska dramasamarbetet) har varit en inspiration och att det har bidragit till att förverkliga ’New8’”, säger Arne Helsingen.
Hans NRK-kollega Hans-Jørgen Osnes var drivkraften i processen att få det nya samarbetet att bli verklighet. Det var avgörande för Osnes arbete att alla Nordvision-bolagen gav sitt fulla stöd till det här projektet.
”Jag tror att vi om några år kommer att se att ’N12’ och ’New8’ har inspirerat till ett mer konkret och utökat europeiskt innehållssamarbete mellan public service-bolagen. Allianser och samarbete behövs på dagens och morgondagens marknad. Skilt för sig är våra bolag för små, jämfört med de globala jättarna”, säger Helsingen.
Stämningen förändrades, och innan vi satte oss till bords antogs N12-samarbetet med handskakning
Utveckla och hitta nya vägar
Kalendern visar november 2023, och det är mer än sju månader tills Arne Helsingen officiellt skrider till verket som Nordvisions nya generalsekreterare. Den kommande tiden kommer ändå att innefatta förberedelser för hans del, för att han ska hinna sätta sig in i den breda och varierande uppgiften.
Helsingen lyfter ändå på locket för att vädra sina första tankar om Nordvisions framtid.
”Min ambition för samarbetet är att varje medlemsbolag upplever att Nordvision verkligen genererar konkreta resultat också i framtiden. Tillsammans ska vi utveckla det som fungerar och som har en strategisk betydelse. Därutöver ska vi hitta nya områden och uppgifter där samarbete gör skillnad”, säger han.
Arne Helsingen tar över stafettpinnen från Henrik Hartmann, som varit generalsekreterare och lett sekretariatet från Köpenhamn i fyra och en halv period.
Helsingen ger gärna en eloge till sin företrädare.
”Genom sina 17 år som generalsekreterare har Henrik haft blicken riktad framåt och hela tiden arbetat aktivt med att utveckla samarbetet. De starka resultaten talar för sig själva! Nästa sommar tar jag över en organisation som är både välfungerande och up to date, och jag ser fram emot att bidra till att bygga på det briljanta arbete som sekretariatet gjort och fortsatt gör.”
5 svar av Arne Helsingen
Jag gav mig in i mediebranschen…
”… Egentligen lite slumpmässigt. Jag kom in 1997 som vikarie för ett jobb som skulle avvecklas i samband med införandet av planeringssystemet ’What’s on’, och fick fast jobb som planerare året därefter. Men så här i efterhand har jag nog varit intresserad av tv-branschen sedan jag var liten.”
Det mest fascinerande under mina år som tv-chef har varit…
”… Att jag har lärt mig något nytt varje dag. Det har varit som en sammanhållen studie i flera ämnen. Sedan har det varit så många höjdpunkter som gjort mig otroligt stolt över att jobba på NRK. Om jag ska peka på tre fascinerande och delvis oväntade jättesuccéer: ESC-segern 2009, slow-tv och ’Skam’. Och det faktum att NRK TV nu är Norges största och mest omtyckta streamingtjänst – ett mål vi ställde upp för oss själva för åtta år sedan.”
Min svåraste stund i arbetet var…
”… Terrorattackerna den 22 juli år 2011. Det värsta angreppet på demokratin i Norge etter andra världskriget. Den dagen, och tiden efter, var och är obeskrivligt hemsk för de drabbade, familjer, vänner, AUF (Arbeiderpartiets ungdomsorganisation), lokalsamhälle och hela Norge. NRK som public service-bolag hade ett stort ansvar för att möta allmänhetens behov i en fruktansvärd tid.
Ett Nordvisionmöte jag särskilt kommer ihåg var…
”… NV-mötet (mediedirektörernas möte) i Bergen i juni 2017. Dramasamarbetet ’N12’ var uppe för avgörande. Vi satt i ett trångt mötesrum, regnet öste ner utanför och vi kunde inte riktigt komma överens om de sista detaljerna. Efter att första mötesdagen var över tog vi linbanan upp för middag på restaurang Fløyen. Regnet upphörde, det var soligt och sommar och alla på mötet blickade ut över Bergens stad, fjäll och fjordar. Stämningen förändrades, och innan vi satte oss till bords antogs N12-samarbetet med handskakning.”
När jag åtminstone försöker koppla bort arbetet så föredrar jag att…
”… Fokusera på de viktigaste sakerna i livet: familj, vänner, natur, sport- och kulturupplevelser. Om jag också får tillräckligt med tid till simning, skidåkning och sauna – då är livet toppen!”