Amerikansk web-kanal inspirerer til kvalitets-tv

Både DR Undervisning og svenska UR har haft TED.com som forbillede i udviklingen af koncepter for foredrags- og konference-tv.

Af Ib Keld Jensen

Uafhængigt af hinanden har UR og DR udviklet koncepter, der til forveksling ligner hinanden, men inspirationskilden er et stykke ad vejen også den samme. TED.com er navnet på en webbaseret non-profit idéportal, hvor internationale sværvægtere inden videnskab, politik og kultur deler ud af deres erfaringer i lyd og billeder. Typisk som foredrag.

I januar 2012 ligger ekesempelvis på forsiden et foredrag med den norske udenrigsminister Jonas Gahr Støre, der taler om dialog i moderne konflikter inden for landes grænser, og skuespilleren Jane Fonda, der taler om den tredje alder.

Kanalen har rødder så langt tilbage som 1984, hvor en konference søgte at bringe folk sammen inden for Technology, Entertainment og Design, og det er er forbogstaverne til de tre temaer, der har lagt navn til kanalen.

I Sverige har UR udviklet et koncept under navnet UR Samtiden, der gennem broadcasting af foredrag, interviews og samtaler fra univsersiteter, højskoler og konferencer bringer store mængder af viden ud til en bred offentlighed. Ikke bare via tv, men også via egen web-portal, podcast og YouTube.

UR har vægten på begivenheder, der foregår i Sverige, men er på vej til også at inddrage produktioner fra NRK og DR gennem Nordvisions-samarbejdet. Som redaktøren Cecilia Edwall bemærker, så er det vaskeægte public service tv.

Hos DR har man siden januar 2010 sendt Danskernes Akademi, som er et endnu mere stramt koncept end UR, idet vægten udenlukkende er lagt på et samarbejde med de danske universiteter og forelæsningerne herfra. DR lægger små dokumentarer imellem forelæsningerne i broadcastversionen, mens man på nettet kun kan se selve foredragene.

Både DR og UR lader i et vist omfang universiteterne selv optage forelæsningerne efter nærmere aftale, og har planer om at udvikle den model. Det er med til at gøre et prisbilligt tv-koncept endnu billigere, idet universiteterne selv dækker udgifterne til egne optagelser. I følge chefen for DR Undervisning kan timeprisen for en produktion komme helt ned på 20.000 kroner.

Läs en längre artikel om detta i Nordvisions årsrapport som utkommer i mars.