Alla försöker lösa samma knut

Under hösten 2017 har Yle stått värd för ett Nordvisionmöte för publiceringschefer och ett om video on demand. På Yle anser man att mötena och samarbetet är otroligt viktigt – inte minst nu när mediebranschen står i ständig förändring.

Av Michaela von Kügelgen
 
– Mötena är jättenyttiga. Mediebranschen förändras i racerfart när de internationella jättarna rusar in på marknaden. Vi har alla samma frågor men olika svar på dem, säger Cilla Lönnqvist som är programchef på Yle Areena.

Kanalchef Tomas Lindh nämner de stora investeringarna som mediejättar som Netflix och Amazon gör och konstaterar att ett ensamt public service-bolag aldrig kan tävla med dem.

– Vi måste gadda ihop oss och bli en större enhet tillsammans. Nordvision kan etablera sig som en relativt stor aktör, säger han.

Det är viktigt att hitta nya lösningar för att engagera publiken och där kan bolagen dra nytta av varandras erfarenheter.

– Vi kan lära oss av varandra och behöver inte upprepa varandras misstag. Men om någon lyckas med något är det också bra att veta om det, säger publiceringschef Petri Jauhiainen.

Ofta är utmaningarna mer eller mindre de samma för alla bolagen.

– Det är nästan lite överraskande hur lika våra uppgifter är. Det kan ju finnas kulturella skillnader i vad som fungerar innehållsmässigt, men när vi börjar prata om data, layout och interaktion med publik så finns det inte längre några kulturella skillnader, säger Lindh.

Alla försöker lösa samma knut
Alla tre är överens om att samarbetet är otroligt värdefullt och att mötena är viktiga.

– Vi har kunnat utbyta en massa tankar och dela både glädje och sorg. Tillsammans kan vi utvecklas, det finns en massa möjligheter, säger Cilla Lönnqvist.

Tomas Lindh arbetar sedan maj heltid med Arenan och säger att de gemensamma mötena ger en fenomenal inblick i hur andra löst sina problem.

– Värdet av det här kunskapsnätverket går inte att räkna i pengar, säger Lindh.

Han nämner att man under video on demand-mötet bland annat diskuterade hur man ska knyta publiken närmare sig och göra folk mer medvetna om nytt innehåll som är på kommande. Också här är nyckeln till framgång ett utökat samarbete.

– Det föreslogs att vi kunde samarbeta kring ”behind the scenes”- och audioinnehåll. Det här föll i god jord och vi arbetar vidare, vi försöker alla lösa samma knut, säger Lindh.

Behövs ny vinkling för on demand-tjänster
Det är inte bara utmaningarna som är de samma för Nordvisionbolagen – också de verktyg som finns till förfogande, traditionell tv samt streamingtjänster på nätet, är de samma. Tomas Lindh poängterar att det nu blir allt viktigare att utveckla videoplattformerna så att de blir mer självständiga och inte direkt kopplas ihop med utbudet på tv.

– Vi hoppas att folk väljer Arenan eller SVT Play när de har två timmar då de vill se på något, inte för att det missat det på tv. Det är bräckligt om on demand-tjänsterna är avhängiga av broadcast-tv, säger Lindh.

Petri Jauhiainen nämner dessutom EU:s planer på att européer ska kunna använda streamingtjänster från det egna landet också när man befinner sig utomlands.

– Vi måste fundera på vilka färdigheter vi har att lösa detta och om vi kan göra det tillsammans på något sätt, säger Jauhiainen.

Det gäller också att kunna reagera snabbt. Till exempel när SKAM blev en storsuccé såg Yle till att publicera avsnitten samtidigt som NRK.

– Via samarbete finns det mycket att vinna, säger Jauhiainen.