Det här projektet fick nordiskt samproduktionsstöd genom Nordvision. Har du en fakta- eller kulturidé? Läs mer om hur du kan pitcha ditt projekt nordiskt!
Alle kender Alfons Åberg, og mange ved, at det er Gunilla Bergstrøm, der har skabt den elskelige børnebogsfigur.
Men selvom Bergstrøm nok er den eneste svenske børnebogsforfatter, der tåler at blive nævnt i samme åndedrag som Astrid Lindgren, så er det meget lidt offentligheden kender til hende.
Det har SVT sat sig for at ændre på med en ambitiøs dokumentarfilm om den anonyme forfattere og illustrator, der er oversat til 30 sprog og udkommet i millioner af eksemplarer.
Foto: Björn Karlin/SVT.
“Vi har lavet interviews og reportager med Gunilla Bergstrøm, men det er første gang vi laver en egentlig dokumentarfilm,” fortæller Anneli Kustfält, projektleder ved K special, som er SVTs flagskib inden for kulturdokumentarer.
Nordvisions-støtten er meget vigtigt for os og giver os nogle helt andre muligheder for at løfte kvaliteten
– Anneli Kustfält, SVT
Uden for offentligheden søgelys
At der skulle gå 50 år før Gunilla Bergstrøm får sin egen dokumentarfilm på SVT, forklarer instruktøren Johan von Sydow med forfatterens diskrete livsførelse.
“Hun har formået at flyve lavt i forhold til offentligheden. Men så hende aldrig til premierer og receptioner, og for mit eget vedkommende har jeg heller ikke tænkt særligt over, hvem hun var, selvom jeg har læst hendes bøger tusindvis af gange for mine børn,” siger han.
Og i filmen bliver der heller ikke aktuelle filmoptagelser med Gunilla Bergstrøm, der døde i sommer 79 år gammel kort efter at optagelserne var begyndt.
Kort forinden interviewede Johan von Sydow hende i telefonen.
“Hun havde været syg så længe, at hun ikke ville filmes, men jeg optog telefoninterviewet med hende, og det kommer til at indgå i filmen.”
Derfor kommer folkene rundt om Gunilla Bergstrøm til at spille en central rolle. Det gælder hendes søster og hendes søn, men også skuespillere, komponist og instruktør til filmene om Alfons. Desuden to kunstnere Liv Strömquist og Lars Winnerbäck, som havde en varm relation til Gunilla Bergstrøm og hendes figur.
“Og måske vi også skal finde nogle kunstnere i de andre nordiske lande, som kan fortælle om deres særlige forhold til Alfons Åberg. Det kan vi måske efterlyse i forbindelse med artiklen,” siger Johan von Sydow. Han tilføjer, at det generelt har været let at få folk omkring Gunille Bergström til at medvirke.
”Alle, som jeg taler med, vil gerne være med”.
Rapperen Timbuktu har skrevet titelsangen til Hokus Pokus Alfons Åberg, som havde premiere i 2013. Han medvirker i dokumentaren. Foto: SVT.
Kært barn mange navne
Som ethvert kært barn har Alfons Åberg mange navne. I Finland hedder han således Mikko Mallikas, på Island Einar Áskell og i Norge Albert Åberg. Kun i Danmark har han beholdt sit oprindelige svenske navn.
At filmen får både samproduktionsbidrag fra parterne og økonomisk støtte fra Nordvisionsfonden kommer til at kunne ses.
“Nordvisions-støtten er meget vigtigt for os og giver os nogle helt andre muligheder for at løfte kvaliteten,” siger Anneli Kustfält.
Det nordiske samarbejde får desuden en helt konkret betydning, idet den danske dokumentarist Martin Sundstrøm i 2006 lavede en film med titlen: Hvem er din mor, Alfons Åberg?
“Vi har fået tilsendt materiale fra filmen, hvor der er sat et kamera på Gunilla Bergstrøms pen, mens hun tegner, “fortæller Johan von Sydow.
Alfons Åberg-bøgerne er udkommet over det meste af verden: Hér ses en kinesisk udgave. Foto: SVT.
Almenmenneskelige fortællinger
Fortællingerne om Alfons behandler vanskelige temaer, som ensomhed og venskab uden forskønnede filtre. Alfons lyver sig uskyldig og far begår klassiske forældrefejl. Og selvom handlingen foregår i et typisk svensk lejlighedskompleks, så er temaerne almenmenneskelige. I filmen interviewer Johan von Sydow en nigeriansk man, som kom til Sverige som 20-årig, og som noget af det første havnede på et svensk bibliokek, hvor nogle børn fik læst op af Alfons Åberg-bøgerne.
“Han forstod naturligvis ikke ord, men oplevelsen fik ham til at sætte sig for at lære svensk. Han begyndte med Alfons-bøgerne og kunne genkende temaerne fra sin egen barndom hos igbo-folket i Nigeria. I dag er han i 50’erne og læser selv bøgerne for sine egne børn”, fortæller Johan von Sydow.
Den første bog om Alfons Åberg og hans far udkom i 1972, så når filmen vises næste sommer er det 50 år siden Alfons kom til verden. Filmen er en samproduktion, som har fået 375.000 svenske kroner i Nordvisionsstøtte.
Nordiska samproducenter: SVT (huvudproducent), NRK, Svenska Yle
Alfons i Norden:
Danmark: Alfons Åberg
Finland: Mikko Mallikas
Færøerne: Álvur Ákason
Island: Einar Áskell
Norge: Albert Åberg
Sverige: Alfons Åberg
Om Gunilla Bergstrøm:
- født 1949, død 2021
- voksede op i Göteborg, hvor hun studerede til journalist. Hun arbejdede nogle år på Aftonbladet og Dagens Nyheter, inden debuten som forfatter i 1971.
- var skilsmissebarn og fik et barn med funktionsnedsættelse
- var gift med en afrikansk mand og boede en årrække i Ghana.
- modtog en lang række priser, bl.a. Astrid Lindgren-prisen i 1981.