Af Ib Keld Jensen
Banen var kridtet skarpt op, da det øverste kreative lag af topproducere fra de nordiske public service tv-stationer havde sat hinanden i stævne i Oslo i slutningen af september.
På forhånd var deltagerne gjort klart, hvad der forventedes af dem, beretter initiativtageren Tone Rønning, der er administrerende producent i NRKs dramaafdeling.
“Vi kan ikke have gratis passagerer. Vi kræver ærlighed fra deltagerne. At man ikke bare modtager, men også bidrager med de udfordringer, som man selv slider med. De præmisser har vi gjort helt krystalklart på forhånd,” fortæller Tone C. Rønning.
Netop ærligheden er et nøgleord, når det kommer til at udveksle erfaringer på tværs.
“Vi har en helt særlig mulighed for at mødes og dele de udfordringer, vi støder på, og hvordan vi kan løse dem. Hér får vi ikke bare festival-versionen, hvor alt bare går så fint. Det er den version, vi møder i mange andre sammenhænge, når professionelle tv-folk samles. Nordvisions styrke er, at her skal vi lære og ikke præstere.”
Ambitionen med mødet var at virkeliggøre Nordvisions vision om at gøre det regionale partnerskab til det bedste og bedst samarbejdende ved at dyrke mærkevaren nordisk drama og menneskene bag.
Udtryk for stor tillid
Deltagerne blev præsenteret for to cases. Marianne Furevold præsenterede NRKs Skam-serie, mens DRs Camilla Hammerich gik bag kulisserne af ‘Herrens veje”, der har religion som tema.
Ifølge Tove Rønning peger evalueringerne på, at der er bred enighed om, at netop ærligheden gjorde mødet til en særlig oplevelse.
Og den oplevelse deler kollegaen i SVT, administrerende producent, Jenny Grewdahl, men hun kunne godt tænke sig endnu mere fokus på de produktioner, der ikke lykkedes
“Man lærer mest af det, der ikke fungerer. Så jeg kunne godt tænke mig endnu mindre smooth sailings, og endnu mere ‘det hér gik slet ikke’ næste gang, så vi får historierne om de produktioner, der floppede. Jeg ved godt, at det er svært, og det gør ondt at skulle berette om, men det lærer man virkelig meget af.”
Jenny Grewdahl pointerer at både ‘Skam’ og ‘Herrens veje’ grundlæggende er produktioner, der fungerer.
“Når det er sagt, så var det et ærligt møde, og det er udtryk for stor tillid at berette om de udfordringer NRK og DR stødte på undervejs.”
Inspiration for andre grupper
Tone Rønning ønsker ikke at løfte sløret for, hvad det konkret er for udfordringer dramalederne har delt ud fra et ønske om, da alt er sagt i et fortroligt rum.
Deltagerne var optaget af at fortsætte med tilsvarende møder, og det bør andre faggrupper også overveje, mener hun.
“I Nordvision har vi en ganske særlig mulighed for at styrke hinanden, og derfor kunne der også tilsvarende arrangeres møder for lineproducere, produktionsledere og inden for alle genrer.”
Selvom de nordiske public service dramaproducenter har mange fælles udfordringer, så er de på et enkelt afgørende punkt væsens forskellige. Mens NRK og DR primært producerer tv-drama inhouse, så er situationen den omvendte for SVT og YLE, som hovedsaligt samproducerer med outhouse-producenter, som ejer produktionen.
Udnytte forfattere på tværs
Og det giver især udfordringer i forhold til rettigheder og mulighed for at styre produktionen
“Jeg er jo ikke på plads under optagelserne, det er ikke mine forfattere, og jeg ejer ikke rettighederne. Det begrænser mulighederne for at styre produktionen, og kræver en meget god relation til produktionsselskabet. Men det er spændende at se, hvilke muligheder det giver, når man som DR og NRK har fuld kontrol over alting,” siger Jenny Grewdahl, der ser gode muligheder for at samarbejde på tværs blandt andet på baggrund af erfaringer med ‘Broen/Bron’. For eksempel ser hun gode muligheder for at udnytte gode manusforfattere på tværs af landene, og ser ikke sproget som nogen hindring.
“Erfaringen er, at store produktioner kræver flere forfattere, og hvis vi ved, at der er gode forfattere inden for et særligt område, så er det oplagt at udnytte dette på tværs. Jeg tror, vi kan arbejde sammen om krimi, drama og teendrama, fordi vi er så lig hinanden i de nordiske lande, mens det nok er sværere med humor, som er mere følsomt.”
Ifølge Jenny Grewdahl, så er det svenske publikum glade for dansk drama, og Skam har sat sig tydelige spor, også når det gælder opmærksomhed fra producenterne.
“Efter Skam får jeg vel nærmest et forslag til teendrama om dagen,” siger hun.