SVT: Fotbollen i fokus i nytt ungt drama

Två avsnitt släpps på SVT Play när fotbollsdrama lanseras

Under Nordvisions pitch för unga projekt våren 2021 deltog SVT med ”En mot en”. Dramat tilldelades 15 000 euro i nordiskt utvecklingsstöd efter att producenten Johan Lundström på StellaNova Film i samarbete med SVT presenterat idén.

Nu kommer resultatet, en serie i åtta avsnitt på 18 minuter vardera, på SVT Play och linjär tv. Serien är även såld till DR och NRK.

”En mot en” beskrivs som en historia om drömmar, fotbollskontrakt, och en önskan om ett bättre liv: ”Vad är viktigast, talang eller hård träning?”

Vill utveckla framtidens serieskapare

De nya skådespelartalangerna Solomon Njie och Alieu Jeng syns i huvudrollerna som Ousman och Malik, som efter att ha varit oskiljaktiga slutligen ställs mot varandra.

”Det huvudsakliga syftet med våra talangserier är att utveckla framtidens serieskapare. ‘En mot en’ har flera upphovspersoner som vi kommer se mycket av i framtiden, manusförfattarna Pelle Rådström och Jocke Granberg, regissören Ahmed Abdullahi, producenten Johan Lundström och de lysande huvudrollerna Solomon Njie och Alieu Jeng. Som programchef kan man bara buga sig och säga tack”, har Anna Croneman, programchef SVT Drama, sagt om bolagets nya satsning.

När det gäller ungt drama från de nordiska public service-bolagen så har fotbollstemat figurerat även tidigare, inte minst i DR:s aktuella nordiska samproduktion ”Hooligan”. Den dramaserien riktar sig särskilt till unga män – en erkänt svårflirtad publik.