Notoriskt svår publik mjuknar inför DR:s ung-satsning

Målet: Nå en publik som vanligtvis simmar igenom innehållsnätet från public service. Vapnet: En smått brutal actionserie – lättillgänglig, rak och subtilt känslosam. I Danmark lovar DR:s ung-satsning ”Hooligan” gott, och nu ska sportdramat erövra resten av Norden. Även i Norge är sport och drama en kombination som NRK tror på.

Tittelbilde fra serien Hooligan fra DR

”Hooligan” gläntar på dörren till en stundtals våldsam miljö där inte alla är välkomna. Seriens målgrupp är uttalat unga män.
Foto: Jonas Berlin/Framegrab

I serien ”Hooligan” får huvudkaraktären Mads sina fotbollsdrömmar krossade efter en allvarlig skada. I mötet med den lokala fotbollshuliganen Lasse dras Mads in en fascinerande och våldsam värld som inte välkomnar vem som helst. 

”Helt klart är ’Hooligan’ ett särskilt utvalt program”, säger Jonathan Herrik, redaktör i DR Ung TV. 

Årsrapport 2021

Se oversikt over de ung-prosjekter som har blitt samprodusert i 2021.

Read this in English

Framför allt syftar han på målgruppen: Med ”Hooligan” ger sig DR specifikt i kast med en publik som bolaget – och dess motsvarigheter i andra länder – haft svårt att nå, nämligen unga män. 

Herrik konstaterar att det här målet går igen i det mesta i serien, såväl uttrycket, ämnesvalen och tonen som stilen. 

”Vi har försökt anpassa dramat så att det appellerar till den här publiken som DR normalt inte finner vägen till. Hela genren, med brutal action och berättelser om broderskap, är atypisk i sig. Och det är väldigt medvetet från vår sida”, säger Herrik. 

Möjligtvis har DR varit för dåligt i sitt erbjudande till de unga männen, resonerar Herrik när frågan kommer på tal om varför den användargruppen sviker bolagets innehåll. 

August Carter i DR:s Hooligan. En ung och för publiken dittills rätt okänd cast är ett sätt att lyfta fram nya skådespelartalanger. Foto: Jonas Berlin / Framegrab

Unga män aktiva på sociala medier 

Med ”Hooligan” ser DR också ljus i tunneln. Den uttalade målgruppen har hittat serien. 

”På vår streamingtjänst DRTV kan vi inte identifiera de unga männen bland tittarsiffrorna, men i sociala medier ser vi det. Det är långt fler unga män som interagerar med innehållet – de taggar varandra, skriver kommentarer och gillar inläggen. Det är en god indikation”, säger Jonathan Herrik. 

Även i mer traditionella kanaler har uppmärksamheten kring serien varit långtgående positiv. De danska tidningarna Politiken och Information publicerade uppmuntrande recensioner. Men Jonathan Herrik lyfter gärna fram en annan recension ännu mer. 

”’M!’ är ett magasin som just vänder sig till den här seriens kärnpublik, och de skrev en god recension. Då kan jag tycka att vi träffat rätt.” 

Tydligheten vinnande koncept 

Vad är det då som gått i lås just när det gäller ”Hooligan”? Herrik vågar sig på en analys av seriens framgångsrecept. 

”Det är en opretentiös berättelse om mäns sammanhållning. Den är lättillgänglig och försöker inte vara intellektuellt svår. Den målar med subtil pensel när det gäller känslor… Allt det här gör serien tillgänglig.” 

Han vill också gärna hylla skådespelarna, som var hittills okända förmågor. 

DR har redan bestämt att ”Hooligan” får en andra säsong. Det här är ett steg i ledet mot att bli bättre på att fånga de unga männen. 

Det är en opretentiös berättelse om mäns sammanhållning, säger DR Ungs tv-redaktör Jonathan Herrik om ”Hooligan”. Foto: Privat

Samtidigt, påpekar Jonathan Herrik, är det såklart avgörande att DR också fortsätter sig att vända sig till kvinnorna i åldern 15–25 år, där det så här långt gått bättre än i motsvarande åldersgrupp för männen. 

”Vi kallar de här ’svåra’ killarna för MI – moderna individualister. De ser hellre på YouTube. Faktiskt står de för närmare 30 procent av hela målgruppen, så vi ska nå dem och sedan hålla fast i dem.” 

Sportdrama även i andra länder 

Ämnet sport är aktuellt även i de andra nordiska bolagens ung-avdelningar: NRK gör till exempel en fotbollsserie riktad särskilt till unga män, ”Champions”. 

”Sport är faktiskt något som vi generellt sett också har varit lite dåliga på. Vi är goda till att visa matcherna. Men kulturen som finns runtomkring, dramat som finns utanför planen – det är en miljö som både unga kvinnor och män finns i. Så det är helt logiskt att vi tittar på det”, säger Jonathan Herrik, som är glad över att ha sina nordiska kollegor nära till hands: 

”Vi kan ju se strömningar och trendlinjer som går över landsgränserna. Våra kollegor i Norden sitter med samma utmaningar som vi i DR, som till exempel konkurrensen från de stora internationella aktörerna. Ju mer vi kan koordinera oss och gå samman desto större möjligheter har vi att lyckas med de här ung-projekten. Jag tycker att det är viktigare än någonsin att vi positionerar oss ihop”, säger Herrik. 

Han säger att det nordiska stödet för ”Hooligan” betyder mycket, såväl ekonomiskt som mentalt. 

”Dels det att serien når brett ut och bevisligen har ett så att säga universellt skandinaviskt tilltal, dels är ju fiktion dyrt i jämförelse med andra genrer. Vill man något riktigt mycket och väl så kostar det också.” 

Nödvändigt att omprioritera 

Christoffer Forssell, chef för programinköp och samarbeten på Svenska Yle, säger att han känner igen utmaningen att nå särskilt de unga männen. 

”I första hand är det en utmaning för att public service ska fortsätta vara relevant för denna målgrupp, men i längden tror jag det också kan få följder för demokratin ”I första hand är det en utmaning för att public service ska fortsätta vara relevant för denna målgrupp, men i längden tror jag det också kan få följder för demokratin om vi förlorar en hel generation. Jag tror public service i mångas ögon är någonting lite tråkigt och elitistiskt, gammalmodigt helt enkelt. Så behöver det inte vara och jag ser en förändring just i satsningar som till exempel ’Hooligan’.” 

Svenska Yles chef för inköp och samarbeten, Christoffer Forssell, känner igen utmaningen i att nå ”Hooligans” målgrupp. I förlängningen handlar det om att ta tillvara hela public service relevans, säger han. Foto: Ilmari Fabritius/Yle.

Forssell gör analysen att det delvis handlar om att komma bort från ”det traditionella tv-tänket, det akademiska” och sådant som känns avlägset för just den här målgruppen. Helt konkret innebär det för Svenska Yles del också att frigöra resurser från annat innehåll. 

I ”Hooligan” ser Christoffer Forssell en stark berättelse med likaledes starka karaktärer. 

” Jag gillar den råa känslan och på basis av det jag sett gör de unga killarna ett strålande jobb som skådespelare”, säger han. 

Tydligare genrer på önskelistan 

Under 2022 hoppas Jonathan Herrik på fler ung-serier som siktar in sig på att slå igenom över de nordiska landsgränserna. Det lyckas inom vuxendrama, så varför inte också när det gäller serier för unga, säger han. 

”Jag tror också att vi kunde bli ännu bättre på att kika på rena genrer. Att profilera genren har en tydlighet i sig som är mycket viktig, och som kunde göra det möjligt att träffa med innehållet i hela världen.” 

Han nämner komedi och kriminaldrama som exempel. Kanske skulle nordisk humorfiktion för unga kunna vara det som får nästa stora genomslag. 

Herrik får medhåll av Christoffer Forssell. 

”Framför allt komedi för en ung målgrupp är någonting vi söker aktivt efter just nu”, säger han. 

Men först är det dags för ”Hooligan” att hålla hårt fast kontakten till sin svårflörtade kärnpublik. 

”Vi har trott på serien hela vägen”, säger Jonathan Herrik. 

Hooligan 1 & 2 (DR)

Ung-drama i sju avsnitt (säsong ett) 

Nordisk samproduktion mellan DR (huvudproducent), NRK och Svenska Yle. Säsong två beräknas vara klar i slutet av 2022. 

Fondstöd: 900 000 DKK för säsong ett (våren 2021), 1 434 000 DKK i produktionsstöd för säsong två (hösten 2021).