Nyheter på ukrainska och nytt kontor i Kiev

Nordisk public service lanserar nya satsningar kring ”våra dagars viktigaste historia”

DR:s Ukrainareporter Louise Brodthagen och Ukraina- och Rysslandskorrespondenten Matilde Kimer blir stationerade vid DR:s nya kontor i Kiev. Foto: DR.

I dag onsdag börjar Yle publicera nyheter på ukrainska på sin webbplats Yle.fi.

Det här skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Yle vill med den här tjänsten visa sitt stöd till ukrainare som befinner sig i Finland, underlätta deras vardag och deras integration i det finländska samhället, säger Jouko Jokinen, ansvarig chefredaktör för Yles finska nyhets- och aktualitetsverksamhet.

Med hjälp av maskinöversättning görs innehåll från de finska nyheterna om och blir tillgängliga på ukrainska, men kontrolleras innan publicering av en ukrainskspråkig redaktör.

“Vi har testat maskinöversättningstjänster med goda resultat. Översättningar som baserar sig på artificiell intelligens gör det möjligt att erbjuda nyhetsinnehåll till allt fler språk genom att minska mängden översättningsarbete och göra det snabbare”, säger Aki Kekäläinen, chef för demokrati och digitalisering vid Yle News Lab.

I veckan meddelade också DR att bolaget öppnar ett nytt kontor i Ukrainas huvudstad Kiev. DR skriver att kontoret ska öppna i början av juni, och planeras vara aktivt till slutet av året.

Där placeras DR:s Ukraina- och Rysslandskorrespondent Matilde Kimer och Ukrainareportern Louise Brodthagen.

”Ukraina är dessa tiders viktigaste historia såväl inrikes som utrikes. Vi vill fortsatt vara ledande på historien och försäkra oss om att vi också är där när tröttheten faller på i andra medier. Det kräver en permanent förankring i Ukraina som kan följa kriget dag för dag, och inte minst ukrainarnas vardag i kriget”, säger DR:s chef för Udland, Niels Kvale.