Hösten 2013. Tomas Lindh och John Stark från Svenska Yle har en idé tillsammans med Svein Haaland och Rune Møklebust på NRK.
Temat är snö – detta fenomen som vi, åtminstone så här långt, förknippar så starkt med den nordiska vintern.
Den färdiga produktionen, gjord med stöd ur Nordvisionsfonden, har gått igenom otaliga förvandlingar sedan ursprungsidén.
Gas som samlas under isen ger imponerande flammor när den antänds. Foto: Kjell Jøran Hansen.
”Vi har gjort en solid och flott tv-serie av hög teknisk kvalitet. Och vi har nått ut. Sammanlagt har omkring en och en halv miljon människor sett varje avsnitt, och i tillägg har vi nått nära en miljon via sociala medier, med en blandning av kuriös och väsentlig vinterkunskap”, säger NRK:s projektledare Svein Haaland om framgångarna.Den slutgiltiga versionen, som nu finns att uppleva på streamingtjänster runtom i Norden, gör upphovspersonerna stolta och glada.
De stora ambitionerna hittas inte minst i hur serien ter sig visuellt.
”För att redaktionsgrupperna enklare skulle kunna hitta fram till en gemensam berättarstil, så utarbetade vi tydliga visuella och dramaturgiska riktlinjer. Vi valde också att lyfta fram BBC:s ’Forces of nature’ som förebild och gemensam referenspunkt”, konstateras det bland annat i gruppens slutrapport om arbetet.
Serien är dessutom producerad i 4K/UHD, med HDR (bildteknik med stort intensitetomfång) – en hittills rätt outstakad väg i de nordiska bolagen, men som med facit på hand skapat fantastiska bildsekvenser i framtidssäkrad kvalitet.
”Våra fotografer klarade av att utnyttja tekniken till fullo i vackra kompositioner”, säger Svein Haaland.
Dessutom har rättigheterna för innehållet säkrats för hela världen – för alltid. För Norden gjordes serien i tre språkversioner, och en engelskspråkig variant är på väg, med stort intresse utomlands.
Genom att knyta serien till vintern i stället för klimatet, så kommer vi närmare in på livet hos vår publik
– Svein Haaland, NRK
En serie om klimat i rätt tid
Varken Svein Haaland eller John Stark ser det som ett problem att serien tar sig an något så alldagligt som snö – tvärtom knyter ämnet samman invånarna i Norden.
”En serie om vinterförhållanden är en serie om klimat – ett av vår tids viktigaste teman. Genom att knyta serien till vintern i stället för klimatet, så kommer vi närmare in på livet hos vår publik. Vinter, snö och is är något som alla i Norden måste förhålla sig till”, säger Haaland.
Skridskoåkning på naturlig is har blivit en allt mer populär fritidsaktivitet. Foto: Peter Lindgren/SVT.
”’Snowhow’ är något som vi ibland är stolta över, men oftast tänker vi inte ens på att vi har det mer eller mindre inbyggt i vår vardag. Vi kan vara stolta över att våra flygplatser i praktiken aldrig stänger. Samtidigt så överraskar vinterns första blixthalka oss alltid… Allt är i ständig förändring, och det som sker i den förändringen, hur vi anpassar oss, ger möjlighet till en massa berättelser”, säger John Stark, numera projektledare på SVT.
Haaland säger att den stora, breda samproduktionen förde med sig fördelar som omöjligt hade kunnat uppnås i annat fall.
”Det bästa är inspirationen och kunskapen som vi får från varandra. Vi är olika, och tänker olika. När olika kulturer möts uppstår det oftast något nytt, kreativt och spännande. Det upplevde vi också i hög grad i det här projektet.”
John Stark håller fullständigt med.
”Den reella samproduktionen gjorde ju att vi också rent geografiskt täckte en stor del av Norden. Genom att slå samman våra resurser så kan vi skapa en bättre produkt”, säger han.
”Sätt tid på grundandet av projektet”
Nu, då den färdiga serien redan har setts av många runtom i Norden, är känslan ”fantastisk”, säger Haaland. Han vill lyfta fram hur viktig starten är i ett så stort projekt som ”Snowhow”.
”Använd mycket tid under den första delen av produktionen, på att samköra hela redaktionen. Håll fysiska möten över flera dagar. Det kommer att löna sig i slutfasen. Vi använde för lite tid på det här i ’Snowhow’, och mötte därför en del utmaningar i slutspurten.”
Mari Fjalstad Jensen studerar isen på Grönland för att förstå klimatets historia och framtid. Foto: Peter Lindgren/SVT.
John Stark skriver under på Haalands iakttagelser, och pekar på de samlade erfarenheterna som hela gruppen tar med sig i kommande projekt.
”Man kan inte understryka tillräckligt, att man måste använda mycket tid på att skapa en gemensam uppfattning om vad det de facto är för produktion som vi ska genomföra tillsammans. Alla som deltar bör vara med grundligt från första början, så att de känner ägandeskap och stolthet, och så att alla är medvetna om vad som görs och precis vad det förväntas att var och en ska göra. Tydliga mål, helt enkelt. Ställ dumma frågor, ge utrymme för flexibilitet och anpassning, och förstå de verkligheter som är både gemensamma och olika för de nordiska bolagen. Svein var ovärderlig som en erfaren och trygg ledare”, säger Stark.
Vi ville att “Snowhow” skulle skapa en helt ny faktagenre, “Nordic Blanc”
– John Stark, SVT
Hoppas skapa en ny nordisk genre
Svein Haaland menar också att ögonblicken, då du funderar över om det verkligen lönar sig att samproducera så stort, har en viktig funktion.
”De dyker upp i alla projekt, och de bör dyka upp. De representerar ett sunt kreativt och kritiskt tänkande. Man ska alltid ställa frågan om det man håller på med är värt insatsen. Det var det.”
”Jag tror starkt på att det är i den brytningspunkten – då utmaningarna i stunden är stora – som det finns de bästa möjligheterna för att skapa något nytt. Vi är överens om att vi lärt oss extremt mycket av att samarbeta, och vet hur vi skulle tackla utmaningarna i dag. Vi ville att ’Snowhow’ skulle skapa en helt ny faktagenre, ’Nordic Blanc’, som motvikt till nordiska krim- och deckarserier”, säger John Stark.