Mere end 40 millioner mennesker lever i verden som slaver. Desværre glemmer vi ofte, at dette slaveri også berører os i de nordiske lande. Sådan siger producer Ari Lehikoinen fra Yle, der fortsætter:
”De moderne slaver er ofte folk omkring os, som laver mad til os på en restaurant, gør rent eller måske endda bygger vores lejlighed om. Med denne dokumentar vil vi sætte spot på disse liv i skyggen af de nordiske velfærdssamfund,” siger Ari Lehikoinen.
Årsrapport 2021
Denne artikkelen er en del av Nordvisions årsberetning for 2021.
Dokumentarserien ’Nordic slavery’ er endnu på tegnebrættet, men ambitionen er at producere 3-4 afsnit af 18 til 28 minutters varighed, som ventes klar til udsendelse sidst på efteråret i år.
”Det meste af verden ser os i Norden som en enhed i Nordeuropa, hvor et stærkt socialt velfærdssystem tager sig af alle. Men det er langt fra tilfældet,” siger instruktør Jeanette Björkqvist.
Hun nævner særligt rumænske kvinder som ofre for trafficking og brugt i den nordiske sexindustri og mindreårige asylansøgere, som forsvinder ud af vores velfærdssystem, uden at nogen synes at bekymre sig om, hvor de ender. Og der er sårbare folk, som ender underbetalt og uden rettigheder på arbejdsmarkedet.
Sverige skiller sig ud
Selvom de nordiske lande på mange måder tackler udfordringerne ens, kan Jeanette Björkqvist godt få øje på forskelle.
”Sverige er det største af de nordiske lande, og derfor synes flere individer at blive trukket ind i tvivlsomme omstændigheder end andre steder. Det omfatter særligt mindreårige, som forsvinder i et antal, som er langt større end i de øvrige nordiske lande, selvom problemet med udnyttede mennesker er tilsvarende i både Norge, Danmark og Finland,” siger Jeanette Björkqvist.
Arbejdet med dokumentarserien er foregået i samarbejde med kolleger og myndigheder fra hele Norden, og ikke mindst med ofrene for det moderne slaveri, selvom det har vist sig vanskeligt.
”Vi har modtaget megen hjælp fra nordiske kolleger, researchere, politi og ikke mindste ofre for menneskehandel. I mange af historierne er spørgsmål ladt ubesvarede tilbage af dem, der er allermest berørt. Vi prøver at undgå denne misforståelse og taler og filmer meget med dem.”
Vigtig opmuntring fra nordiske partnere
En anden meget stor udfordring har været at producere film under corona-pandemien.
”Jeg må sige, at det har været et sandt mareridt. Det har virkelig været en udfordring for os at håndtere rejserestriktioner, sikkerhedskrav, masker. Mange planer og skemaer er blevet borte med blæsten af den grund, så pandemien har uden tvivl været vores største udfordring,” siger Ari Lehikoinen, der fremhæver støtten fra nordiske samarbejdspartnere.
Vi har alle en forpligtelse til at lave film og undersøge også disse skyggesider af det nordiske velfærdssystem
Ari Lehikonen, Yle
”Det var glimrende, at vi fik partnere gennem Nordvision. Den støtte og opmuntring, vi fik, var vigtig. De nordiske broadcastere har meget at forsvare nu til dags, så vi må samarbejde,” siger Ari Lehikoinen, der mener, at det nordiske samarbejde mellem journalister og instruktører ser ud til at fungere.
”Måske bruger vi det for lidt. Filmproduktion handler om at gøre ting sammen, og samarbejde er en styrke. Alene er vi ingenting.”
Glem ikke skyggesider
Med serien håber Ari Lehikoinen og instruktør Jeanette Björkqvist at få seerne til at indse, at moderne slaveri er lige omkring os, uanset om vi vil have det eller ej.
”Man kan vælge at se den anden vej, men du kan aldrig igen sige, at du ikke vidste det”.
Hvis Ari Lehikoinen skal pege på noget, andre nordiske filmproducenter kan lære af de erfaringer, Yle har gjort sig med at producere ’Nordic slavery’, så skulle det være at huske også at undersøge skyggesiderne.
”Vi har alle en forpligtelse til at lave film og undersøge også disse skyggesider af det nordiske velfærdssystem. Mange ting går godt i vores lande, men der er også en masse, som trænger til at blive fikset.”
Filmen er en intern Yle-produktion, selvom både instruktør Jeanette Björkqvist og filmfotograf Niklas Meltio er freelancere.
NORDIC SLAVERY
Utviklingsstøtte: 15.000 EUR (November 2020)
Produksjonsstøtte: 28.000 EUR (Desember 2021)