”Hur kan du förbli en hel och kärleksfull människa, när du dagligen möter samhällets absoluta baksida i ditt arbete? Tittarna kommer att möta mänskliga karaktärer med fel och brister i ett slags ’Hill Street Blues’ år 2020 i Malmö.”
Det är sammanfattningen av serien enligt Anna Croneman, SVT:s dramachef.
”Tunna blå linjen” följer poliserna Sara, Magnus, Jesse, Leah, Dani och Faye, som kämpar med att få ett hårt arbetsliv att gå ihop med privatliv och relationer.
Foto: SVT.
Norden, och inte minst Sverige, är redan sedan tidigare känt för sina fantastiska kriminalserier och -böcker. På tv-sidan har genren däremot inte sett många premiärer under senare år. Enligt Anna Croneman beror det på att det uppstått en viss mättnad.
”Jag tror att de flesta, både publik och manusförfattare, kanske var lite trötta på genren – att alla insåg att om man skulle göra ännu en kriminalserie, så borde man på ett eller annat sätt återuppfinna genren”, säger Anna Croneman.
Önskan om stora nordiska projekt framöver
”Tunna blå linjen” är en nordisk samproduktion med DR, NRK, RUV och Yle som samproducenter.
De nordiska public service-bolagens dramaenheter har under många år haft ett tätt samarbete. De senaste två åren har det här stärkts ytterligare genom Nordic 12, som innebär minst tolv samproducerade dramaserier per år.
”Jag ser att betydelsen av ett starkt nordiskt dramasamarbete blir större och större varje dag. Jag tycker att vi nordiska dramachefer har en riktigt god dialog och ett äkta samarbete. Det är inte alltid att vi befinner oss ’på samma ställe’ i varje ögonblick, men det är inte heller total enighet som hjälper oss att komma vidare. Om jag skulle önska mig något mer av det nordiska samarbetet framöver så vore det ett riktigt stort, häftigt nordiskt projekt”, säger Anna Croneman.
Fakta: “Tunna blå linjen” (“Thin Blue Line”)
Huvudförfattare: Cilla Jackert
Huvudregissör: Sanna Lenken
Produktionsbolag: Anagram
Samproducenter: DR, NRK, RUV och Yle.
Serien på SVT Play
Serien på Yle Arenan
Projektet har fått 12,2 millioner SEK i Nordvisionsstöd