Vikingarna har ristat långa, djupa spår i den gemensamma nordiska historien. Det är våldsamt men också högst fascinerande, och på sätt och vis en sammanknytande länk i kedjan av nordiska öden långt bak i tiden.
Årsrapport 2021
Den här artikeln är en del av det nordiska samarbetets sammanfattning för året som gick.
Tanken på en stor och bred satsning om vikingahistorien tyckte SR:s Caroline Pouron redan från början var som gjord för nordiskt samarbete.
”Vikingar” ska bli en blandning mellan drama och dokumentär och fokusera på en känd viking i varje avsnitt. Berättarrösten ska vara engagerande och känd. I Sveriges Radios version är skådespelaren Gustaf Skarsgård klar för rollen.
”Vikingarnas historia är ju vår gemensamma historia. Den är stor och mytomspunnen, och den har redan berättats på många olika sätt. Samtidigt kände vi att styrkan i vikingarnas historia över lag är att det finns en sann botten. Det har hänt på riktigt, även om vi inte kan känna till alla detaljer”, säger Pouron.
Det håller Gunhild Nymoen, ansvarig för ljuddrama i NRK, med om. Såväl NRK som isländska RUV är i färd med att utveckla egna versioner av SR:s koncept.
”Vi vet att våra tänkbara lyssnare är intresserade av historia, och tror att det kan träffa en yngre publik som gillar att ha en serie i öronen när de rör på sig, reser eller liknande. Vi letar tydligt efter drama baserat på verkliga händelser, så det här projektet passar in i NRK Lyddramas strategi”, säger Gunhild Nymoen.
Mycket public service i projektet
Det här projektet har mycket public service över sig, konstaterar Caroline Pouron.
”Sveriges Radio är en av de starkaste innehållsproducenterna på podcast i Sverige. Vi har lyckats behålla vår position, inte minst för att vi jobbat så målmedvetet med att vidareutveckla podcastformaten och koncentrerat oss på det som är vår styrka: historieberättandet”.
Vi stannar en stund vid begreppet audiodrama. Konceptet är svårt, kanske det svåraste innehållsarbete som finns, säger Pouron.
”Det kan lätt bli ’pajigt’, och det kämpar vi varje dag med i den här produktionen. Det vi lärt oss om ljuddrama, inte minst genom produktionen ’P3 Serie’, är att det måste vara lätt att förstå premissen. Tydligheten och rakheten är överordnat allt annat”, säger Caroline Pouron. Hon berättar även att SR:s senaste dramastorsatsning ”Före-Efter” fortsatt traditionen med tydligt berättande.
För Caroline Pouron föll det sig naturligt att ta sin vikingaidé till Nordvision.
”När jag tänkte första gången på ’Vikingar’ så ville jag göra det som ett nordiskt projekt. Det fanns alltså med i idén från första början. Det finns en kraft i att våra public service-bolag jobbar ihop kring det som är våra styrkor. Jag vet att NRK jobbar med drama en hel del, till exempel. Idén att jobba tillsammans kändes så rätt.”
Det är otroligt spännande att testa ett samarbete i den här formen
Projektet ”Vikingar” kommer på sätt och vis att stå som exempel på hur det nordiska samarbetet kan föras vidare på audiosidan. NRK:s Gunhild Nymoen pekar särskilt på det faktum att Sveriges Radio levererar ljudvärlden.
”Det är otroligt spännande att testa ett samarbete i den här formen, där vi inte bara får ett gemensamt manus, utan också att ljudlandskapet blir levererat i ’färdig form’ och ska passa in i det norska konceptet. Det är en arbetsform som vi inte har provat tidigare”, säger Nymoen.
Så kunde “Vikings” utvärderas enligt NRK:
- Hur fungerade samarbetet bolagen emellan?
- Hur träffade ‘Vikingar’ lyssnarna?
- Vad tänker lyssnarna om det här sättet att berätta en god historia på?
- Vad tänker de om ljudbilden och användningen av musik?
- Är det här ett koncept man kan se för sig flera säsonger av, från andra historiska epoker?
- När och hur lyssnar användarna?
Nordiskt styrkebesked
Caroline Pouron berättar att tanken är att även marknadsföringen ska koordineras nordiskt. Att det här är ett public service-samarbete ska vara tydligt för alla – ett styrkebesked till omvärlden.
Hon ser gärna att man inom Nordvision fortsätter att utforska samarbetsmöjligheterna på ljudsidan: Hur kan vi tillsammans jobba mer systematiskt kring det som är våra styrkor?
”Podcasttraditionen liknar ju möjligtvis i en nordisk jämförelse och därför är det också ett enkelt val att samarbeta. För Sveriges Radios del förlänger vi också idén genom ett samarbete med SR:s symfoniorkester, där vi planerar en konsert. Det att vi har en orkester är en del av det som gör oss till public service, och nu undersöker vi hur vi kan använda det faktum”, säger Pouron.
NRK önskar sig absolut fler nordiska ljudsamarbeten, intygar Gunhild Nymoen. Faktum är att NRK redan nu har flera projekt under utveckling med teman som är relevanta också i övriga Norden.
”Vi har också nordiskt en gemensam strategi om att nå en yngre och ny publik. Det som är nytt i ’Vikingar’ är att vi också får med oss en komplett ljudbild, något som i sig öppnar för fler möjligheter. Vi tror därtill att vi tjänar på att dela erfarenheter med både privata produktionsbolag och med våra public service-kollegor för att nå våra gemensamma mål, nämligen att öka intresset för ljuddrama i podcastform”, säger Nymoen.
Vikings (SR)
“Vikings” fick 15 000 EUR i utvecklingsstöd ur Nordvisionsfonden våren 2021, med SR som huvudproducent och DR, NRK och RUV som partner.
Avsnitt: 8 x 30 minuter. Planerad premiär: Våren 2022.
Sveriges Radio levererar manus och ljudvärld till de bolag som gör egna versioner. SR säkerställer också att alla länderna har rättigheterna till musiken som används. Ljudeffekter och “korta extras” levereras på olika nordiska språk. SR producerar en grafisk profil för produktionen, samt visuella trailrar för sociala medier, där språket kan bytas ut.
I tillägg planeras en koordinering av marknadsföringen för större nordisk effekt.