Varför firar vi egentligen pingst?
Även om du som ung tillhör den kristna tron, så är det inte så enkelt att förhålla sig till högtiderna som radar upp sig under året. För många innebär det rätt och slätt en ledig dag.
NRK Skole ville tydliggöra bakgrunden till såväl kristna som andra religiösa högtider, och göra det på ett uppdaterat och lite underhållande sätt.
Resultatet är 20 helt nya filmer, med både animation och programledare, som samproducenterna i DR, UR och Svenska Yle kan byta ut till sina egna profiler. Videorna är producerade av norska Inter TV.
”För skolornas del, som ju är dem vi riktar oss till, så finns det i Norge rätt ont om material som förklarar de här sakerna ordentligt, och på ett sätt som träffar målgruppen”, säger Pål Solum, projektledare för NRK Skole.
Det material som finns, säger han, är ofta lite gammaldags eller för vuxet. Därför var målet att uppdatera utbudet ordentligt.
Fördelningen – tio filmer om kristna högtider, och tio om andra religioners motsvarigheter – utgår från den nya norska läroplanen där undervisningen fördelar sig precis på det sättet.
Vi vill inte skapa debatt med de här filmerna, men förbereder oss på reaktioner Pål Solum, NRK
Lärarna ivriga på nytt material
Beställningen på det nya materialet kom på sätt och vis direkt från lärarna själva.
”För ett år sedan, i januari, hade vi en workshop med tio lärare inom ämneshelheten Kristendom, religion, livsåskådning och etik, eller KRLE. De här ämnena har vi inte haft resurser att göra så mycket med de senaste fem-tio åren. Men vår statistik visar att de religionsfilmer vi har är bland de mest använda. Lärarna tyr sig till videorna väldigt mycket”, säger Pål Solum.
Idén växte fram om en modern videoserie med humor och värme, och samtidigt väcktes tankarna om en bredare, samnordisk satsning.
Tack vare användningen av en grön bakgrundsskärm i de delar där programledaren syns i bild, så kan serien anpassas efter samproducenternas egna önskemål. På det sättet kan de andra nordiska länderna lägga in sina egna programledare.
”Vi ville själva ha en profilerad programledare från NRK Super. Selma Ibrahim Karlsen syns i Supernytt, så alla unga känner henne och tycker hon är rolig. Hon snackar de ungas språk”, säger Pål Solum.
Förväntar sig respons
Pål Solum säger att NRK förväntar sig reaktioner på den nya serien.
”Ickereligiösa tycker kanske inte vi ska använda pengar på det här. Religiösa kanske tycker vi tar upp fel inriktningar inom religionerna. Vi avbildar inte profeten Muhammed, som i sig är en väldigt aktuell frågeställning för lärarna. Det har varit en utmaning för animatörerna, att berätta utan att ha med avbildningar av profeten. Vi vill inte skapa debatt med de här filmerna, men förbereder oss på reaktioner”, säger han.
För att förenkla för samproducenterna så har all information som är specifik för Norge lagts i slutet av videorna. På det sättet kan den enkelt klippas bort och ersättas, och de andra nordiska bolagen får tillgång till allt digitalt material för egna anpassningar.
”Vi tycker att det här är ett nytt och väldigt bra sätt att tänka på framöver, när vi förhoppningsvis kan ha mer samarbete kring sådana här projekt. Vi har redan talat om det i Nordvisions kunskapsgrupp. Vi har ju alltid ett gemensamt intresse av att dela mer”, säger Pål Solum.