Den blodigste begivenhed i Europa i fredstid. Sådan betegner historikere blodbadet i Stockholm for 500 år siden.
Den danske kong Christian den 2. lod sig den 4. november 1520 krone og hylde som arvekonge af Sverige ved en tre dage lang fest for den svenske elite på Stockholms Slot. Dagen efter festen kaldte han gæsterne ind i slottets store sal og smækkede portene i, hvorefter han i ledtog med ærkebiskop Gustav Trolle anklagede og dømte en række toneangivende adelsfolk og gejstlige til døden. I alt 82 mennesker blev i de følgende dage halshugget på Stortorvet, fordi de var modstandere af kongens planer om at samle Sverige, Norge, Finland og Danmark under én konge.
Seerne har høje krav til den visuelle kvalitet, og dem er vi nødt til at indfri, selvom vi har begrænset med penge”
Patrick Bratt, Producent SVT
Hvis historien lyder bekendt, kan det skyldes ligheden med Red Wedding fra Game of Thrones, hvor Lord Walder Frey tager en lignende hævn over kong Robb Stark.
Var fire uger om 20 sekunders sekvens
Og netop den høje produktionskvalitet, som seerne er blevet forvænt med i streamingserier som Game of Thrones, manifesterer sig i SVTs to dokumentarafsnit om ‘Stockholms Blodbad’ (link til SVT Play), som blev vist med en uges mellemrum omkring årsskiftet fra 2020 til 2021.
”Seerne har høje krav til den visuelle kvalitet, og dem er vi nødt til at indfri, selvom vi har begrænset med penge,” siger Patrick Bratt, der er executive producer hos SVT Dokumentar. ”
Opgaven har SVT lagt ud hos en ekstern producent, Daniel Skogström fra Faktabruket, som har bygget Stockholm op i 3D og betjent sig af green screen for at vise selve blodbadet så realistisk som muligt. Der er anvendt professionelle skuespillere, og kostumer og scenografi ligger så tæt på virkeligheden som muligt. Samlet er det med til at løfte indtrykket af scener, der giver associationer til en Hollywood-produktion.
Dokumentaren anvender desuden crowd-animationer og fly over, som illustrerer med oversigtsbilleder, hvordan den store danske hær med tusinder af soldater bygges op på vejen mod Stockholm.
”Der er tale om to sekvenser, der samlet kun varer 20 sekunder, men det har taget en freelance-animator med erfaring fra gaming-verdenen fire uger at producere den. Til gengæld anvender vi den flere gange,” fortæller Daniel Skogström.
Manus udgjorde den største udfordring
Den største udfordring set med Daniel Skogströms øjne er imidlertid ikke teknikken, men derimod at skrive manus.
”Det var en stor opgave at koge fortællingen ned til en historie, man kan følge på to timer. Man er nødt til at forenkle, uden at det bliver fejlagtigt, for fortællingen skal være historisk korrekt.”
Derfor har Daniel Skogström allieret sig med en af Sveriges bedst respekterede historikere, Bo Eriksson, som er garant for den historiske akkuratesse.
Om baggrunden for at producere en dokumentar om et af de blodigste kapitler i svensk historie, siger Patrick Bratt:
”Vi er alle en del af vores historie, og den må man kende. Måske er det ikke så forskelligt, hvad som driver mennesker nu som da. Og så viser historien et sliding doors-moment. Gustav Vasa havde ikke haft en chance for at blive konge, hvis ikke alle de toneangivende adelsfamilier var blevet henrettet.”
En del af optagelserne foregår i København og i Bergen. Hér huserede Christian den 2. eller Christian Tyran, som han kaldes i Sverige, også.
Der er tale om en nordisk samproduktion, som DR, NRK og YLE har støttet.
Har du en idé til et faktaprojekt? Næste møde for Fakta er 7. april og afholdes digitalt. Mere information findes på nordvision.org.