Yle bjuder in till digital skattjakt

Rosas kod är ett spel som ska inspirera barn till kodning. Idén i spelet är att hitta 50 olika koder så att spelets huvudperson Rosa kan rädda internet. Den digitala skattjakten är ett Nordvision-format som redan väckt stort intresse – både bland barn och samarbetsparter.

Michaela von Kügelgen

”För att kunna lyckas behövs en bra story. Vi har fått med oss 100 muséer och bibliotek i projektet. Folk har helt enkelt blivit ivriga när de hört om vad vi gör”, säger projektets upphovsman och producent Wesa Aapro.

Fastän det i Rosas kod handlar om att uppmuntra till kodning sker inte allt framför en skärm. I en sluten Facebookgrupp finns över 500 personer som företräder något museum eller bibliotek och det mesta rullar på av sig självt. Enligt Wesa Aapro går diskussionen het i gruppen och alla är ivriga över att få ta del av projektet.

”Museerna har ett starkt pedagogiskt grepp men de har inte någon story att berätta.”

Fastän projektet engagerat bibliotek, museer och till en viss del också skolor så finns det inget krav från Yles sida att en partner måste göra på ett visst sätt – det är fritt fram att använda materialet så mycket eller så litet som möjligt.

”Vi har provat många olika grejer och allt fungerar inte, men ingen har tidigare gjort något liknande så det finns ett intresse för projektet”, säger Aapro.

 

YouTubers träffar rätt hos barnen

I Rosas kod är idén att hitta 50 olika koder som finns gömda i till exempel Minecraft eller i fysiska böcker på biblioteket. Det är alltså en modern skattjakt genom vilken spelaren ska hjälpa spelets huvudperson, 13-åriga Rosa, att rädda internet – hon behöver alla 50 koder för att kunna starta om internet.

”Det är en cool historia och folk vill gärna vara med. Vi har engagerat YouTubers och det blir trovärdigt tack vare dem. Vi finns där barnen finns.”

Framgången beror alltså till stor del på att man i spelet inte på ett vuxet sätt försöker förklara kodning för barn, utan att man tar det ner på en nivå som barn är intresserade av. I spelet finns en Griefmaster och huvudpersonen Rosa har digitalt dna i sitt blod.

Det är ändå inte helt entydigt hur något sprids bland barnen, men sociala medier är väldigt viktiga betonar Wesa Aapro.

”Ofta tramsar vuxna för mycket till barnen, men när en YouTuber gör en video om spelet är tilltalet rätt. Det viktiga är att vi finns med i Minecraft, vi behöver inte förstå det själva, men de rätta kontakterna är viktiga.”

De YouTubers som är med i projektet får betalt för det, medan de andra partnerskapen bygger på ett ömsesidigt intresse.

Wesa Aapro och gruppen funderade på om en tjej i huvudrollen i kombination med rosor skulle skrämma iväg pojkarna, men den oron var obefogad. I spelet finns flera teman mellan raderna – bland annat spelberoende.

”Spelet har redan blivit populärare än andra spel som riktat sig till samma målgrupp.”

 

Ett tydligt format

Spelet består av en sexdelad historia och spelaren behöver en viss mängd koder för att komma vidare till nästa del i historien.

”Det är ett pedagogiskt paket, varje delmoment är förklarat”, säger Wesa Aapro.

Enligt honom är formatet enkelt att överföra till andra språk och länder. Översättningen kräver inte så mycket i och med att inget i videorna behöver dubbas – det finns endast text i pratbubblor, men inget inbandat ljud.

”Det som behövs är en ivrig producent för att sparka igång det. Det här är ett Nordvision-format och projektet har utdelats utvecklingsstöd av barnbeställarna.”

Nu finns det 50 koder i spelet, men det kunde lika bra vara 43 – enligt Aapro är det inte så noga. Spelet går lätt att anpassa.

”Bra partnerskap är nyckeln till att lyckas med projektet, från Yle är vi 2,5 personer som jobbar med det här och det mesta har vi skött per telefon. I princip är spelet ett färdigt paket. Det enda man behöver göra är att bygga nätverken och locka på ett sätt som appellerar målgruppen.”

Koderna finns också – de behöver bara gömmas på ställen som känns relevanta. Med andra ord handlar det om ett färdigt format.

”Jag hoppas det här spelet skulle få stor spridning”, säger Wesa Aapro.

 

Läs mera:

Rosas kod på Yles nätsidor: R005AN K00D1 (på finska)