Virtual reality er tidens hotte digitale fortælleværktøj

EBU opfordrer entydigt sine 73 medlemmer til at eksperimentere med virtual reality eller VR, som det hedder i daglig tale. Sammen med 360 grader video er VR måske den åbenbaring alle håber på, viste Nordvisions festival for digitale fortællinger forleden, hvor EBU tog temperaturen på broadcasterne online.

Af Ib Keld Jensen

”Virtual reality er definitivt tidens hotte emne. Vi ved, der er potentiale og interesse, men det står stadig ikke klart, hvordan vi skal investere.”

Sådan sagde udviklingschef hos EBU Madiana Asseraf, da hun på festivalen digitale fortællinger i DR Byen forleden, talte om, hvordan broadcastere kan tackle VR.

Festivalen bød på adskillige caste studies med især VR men også med 360 graders video, som mange broadcastere også i Norden har arbejdet med.

Men udfordringen for de to nye digitale fortælleværktøjer er at modnes og at samle viden om, hvordan publikum reagerer.

Næste skridt er AR
”Endnu er kvaliteten ikke god nok og vi har ikke fået etableret nogle solide workflows. Selve distributionen er også en klar udfordring,” fastslog udviklingschefen.

Madiana Asseraf pegede desuden på, at VR kun har gang på jord, når teknologien har sammenhæng med historien i et univers, der er forudsigeligt for brugeren.
”Det er bestemt ikke alle historier, der egner sig til VR,” noterede hun.

Hun opfordrede til at eksperimentere så meget som muligt, og som om udfordringerne med VR ikke var tilstrækkeligt store, så kastede hun en ny opfordring på banen.
”Argumented reality synes at blive det næste skridt inden for broadcasting, og så må vi redefinere igen.”

Fokuser på indhold og talent
Under alle omstændigheder lød opfordringen til at eksperimentere og udforske gentagne gange i løbet af oplægget.
”Fokuser på indhold og talent i stedet for omsætning, og sørg også for at undersøge de etiske følgevirkninger af VR,” sagde Madiana Asseraf fra EBU.

Og ifølge EBUs egne tal er udviklingen allerede i fuld gang. Godt halvdelen af medlemmerne i de 56 lande tilbyder 360 graders video, mens knapt hver fjerde medlem tilbyder VR eller planlægger at gøre det.

Blandt bolagene i Nordvision er YLE ifølge EBUs tal længst fremme, idet finnerne er i gang med udvikling inden for såvel 360 graders video som VR og AR.