Vilde huse – internationalt TV

Hvorfor vælger nogle mennesker at bo i en trætop eller i et hul i jorden, der mest af alt ligner et kaninhul, når man ser det langt fra. Det sætter en ny nordisk samproduktionsserie fokus på.

av Henrik Hartmann

Idéen til programserien Vilde huse opstod under produktionen af en anden nordisk samproduktion, nemlig Nordiske rum, en programserie om nordisk design fra kulturgruppen. En af programseriens tilrettelæggere Lone Krüger Bodholdt fra DR Kultur arbejdede her sammen med en af tre nordiske værter Mads Arlien-Søborg. De to udviklede idéen til serien om Vilde hus.

Mange udenlandske locations

Programserien ”Vilde huse” er i seks episoder og er produceret i USA, Costa Rica, Belgien, Holland, Schweiz og Sverige.  Lone Krüger Bodholdt har produceret flere nordiske samproduktioner gennem de seneste år og er hovedtilrettelægger på serien. Hun fortæller;

”De fleste af de kulturprogrammer vi producerer til DR, produceres til DR K for meget lave budgetter. Derfor er det interessant at samarbejde nordisk, hvor der er flere parter om at finansiere produktionen, lidt flere midler og dermed flere muligheder. DR ville f.eks. ikke alene have kunnet produceret denne serie med så mange udenlandske locations”.

Ekstremt alternativt og vildt

Undervejs i redaktionens research har man droppet mange vilde huse projekter, fordi de aldrig er blevet realiseret. Lone Krüger Bodholdt fortæller;

”Vi ville lave en serie om at bo alternativt, ekstremt vildt og alternativt, og så skulle det være cases med mennesker, der havde realiseret deres drøm. Samtidig var vi heldigvis ikke begrænset af, at det skulle være vilde huse i Norden. Vi har haft lidt flere penge, end hvis DR selv skulle have produceret det, så vi har virkelig kunne vælge de mest interessante projekter, de vildeste huse. Det har været fantastisk”.

International serie

I programserien taler den danske vært engelsk med de medvirkende, som bor i husene. Programseriens vært er Mads Arlien-Søborg. Lone fortæller; ”Vores vært er fagpersonen i serien, og mange steder i programmerne har vi lavet en engelsk voice over i stedet for dansk tale til kameraet, så det bliver en mere international produktion. Jeg tror faktisk godt, vi ville kunne sælge serien til andre kultur og temakanaler rundt omkring i verden, da denne serie på ingen måder er specielt dansk eller nordisk.

 

Nordisk feedback

Den nordiske kulturgruppe har på kort tid etableret sig som en meget produktiv programgruppe, når det gælder antallet af samproduktioner. Lone Krüger Bodholdt oplever gruppen som meget velfungerende. For hende er det vældig inspirerende at høre, hvad de andre nordiske lande producerer, og sjovt få et indblik i hvad der produceres af kulturprogrammer rundt omkring i Norden.

Lone fortæller;

”I dagligdagen får man (kun) en dansk efterkritik. Derfor er det jo ret interessant, hvad ens nordiske kollegaer har af kommentarer og andre vinkler, på det man producerer. Det er ret spændende at blive udfordret på den måde”.

Programserien Vilde huse er en samproduktion DR, NRK, SVT og RUV er forhåndsinteresseret i serien. Samproduktionen der færdig til december 2013.

  

De seks cases er:

 

  • At bo i en kunstinstallation, Bernardsville, New Jersey, USA
  • Underjordiske huse, Bjerglandsbyen Vals i Schweiz.
  • ”Small Spaces” – et efterladt bombekrater i Antwerpen i Belgien bliver til et hus.
  • ”Off grid” – altså helt koblet af alle bekvemmeligheder som strøm- og vandsystemer – og i stedet være helt selvforsynende, i Sverige
  • ”De moderne nomader”, at bo på en båd der kan sejle, så man har muligheden for at flytte sit hjem til et helt andet sted, hvis man får lyst til det, i Holland.
  • Et hus i en trætop i Costa Rica.