Joakim Vedeler, producer NRK Super
Vi inviterte 750 barn og unge inn i vår Minecraft-verden for å samarbeide om et digert byggeprosjekt. Noen bygget sammen med vennene sine, andre bygget med foreldrene, og hvert lag bygget noe som representerer sin hjemplass. Slik laget barna en digital nasjonalpark med byggverk som representerte ulike deler av Norge.
Vår drøm var å samle barn fra hele Norge rundt en felles kreativ opplevelse, og på den måten anerkjenne deres interesser og la dem utfolde seg og vise seg fram. Når NRK ryddet sendeskjemaet i tolv timer og brukte masse ressurser på dette, viste vi barna at vi tok dem på alvor og verdsatte deres digitale ferdigheter og interesser. Barnas digitale ferdigheter var også helt nødvendig for at prosjektet skulle lykkes, da mange viktige roller i produksjonen var besatt av barn og tenåringer. Dette var nødvendig, da NRK og tradisjonelle produksjonsmiljøer ikke har de nødvendige kunnskapene om Minecraft og spill til å håndtere et prosjekt av denne størrelsen.
Det var veldig viktig for oss at dette ble god underholdning, også for de som ikke var med å bygge. Det var nemlig ikke plass til mer enn 750 byggere inne i Minecraft-verdenen vår. Vi vet at barna elsker å se på andre som spiller Minecraft, og vårt mål var å lage en skikkelig festdag for denne målgruppa.
Hva skulle til for at unga skulle se på lineær tv? Jo minecraft og #helenorgebygger på nrk super. Sånn er det.
— [knu:t hæugen] (@knuthaug) June 25, 2016
First screen og second screen Dette enorme byggeprosjektet kringkastet vi med to parallelle sendinger som supplerte hverandre – first screen og second screen. First screen for barna i målgruppen var en livestream sendt på Youtube-kanalen FlippKlipp Studio. FlippKlipp Studio er NRK Supers Youtube-kanal for spillinnhold og hadde allerede en stor fanskare som fulgte den. Altså var det ikke helt uventet for barna at NRK skulle lage Minecraft-innhold, det gjorde vi allerede.Denne sendingen hadde løs og ledig form, slik barna er vant til fra livestreamer på Youtube. I perioder var programlederen inne i Minecraft-verdenen og undersøkte hvordan det gikk med byggeprosjektet, mens andre ganger viste vi bilder fra det virkelige studioet hvor programlederen snakket med forskjellige gjester.
Second screen for barna i målgruppen var en 12 timer lang sending på vanlig lineær TV. Her forlot vi aldri Minecraft-verdenen – bildet var hele tiden et “kamera” som svevde igjennom landskapet og viste frem de ulike byggverkene. Slik var TV-skjermen en god second screen for de som fulgte livestreamen på Youtube. Man hadde alltid et bilde fra den digitale verdenen, selv når livestreamen var opptatt i det virkelige studioet. Denne TV-sendingen hadde et mye roligere tempo enn livestreamen og en form som minner om NRKs tidligere sakte-TV prosjekter, for eksempel “Hurtigruta – minutt for minutt”. Den hadde egne programledere som innimellom forklarte hva som skjedde, men store deler av tiden var det bare vakre bilder fra Minecraft med musikk. I tillegg la vi grafikk på som forklarte hva de ulike byggverkene var, hva barna som bygde heter, og hvor i landet de kom fra. Denne sendingen var tilpasset et større publikum og egnet seg som familieunderholdning, hvor barna kunne forklare de voksne hva som skjer. Både TV-sendingen og livestreamen på Youtube ble produsert med små budsjetter og løsninger hvor man trenger liten teknisk stab i studio.
Bravo @NRKSuper for geniale #helenorgebygger. Pensum fra flere trinn og fag på ett sted. To #tweens klistret til skjermen. Fortsett sånn!
— Gunnel Fottland (@GunnelF) June 25, 2016
Varierte gjester og samarbeidspartnere
Både TV-sendingen og livestreamen hadde gjester som var med å bygge eller ble intervjuet av programlederne. For eksempel hjalp statsminister Erna Solberg til med byggingen av bryggen i Bergen. I tillegg hadde vi invitert artister til å spille live i Minecraft. De satt da foran en datamaskin i studio og styrte sin egen avatar på en scene i Minecraft mens de sang live til et singback-spor av låten sin. Byggerne kunne da ta pause fra byggeprosjektene sine og møte opp på konsertscenen i Minecraft som publikum.
Dette har så vidt vi vet aldri blitt gjort før – artister som opptrer direkte i et spill, hvor den eneste måten å se konserten er i en digital verden. Vi fikk så mange artister som var interessert i dette, at vi måtte si nei til store norske navn som Paperboys.
Prosjektet hadde ikke vært mulig uten et bredt samarbeid både innad i NRK og med aktører utenfra. Skolevesenet bidro til å finne barn som ville være med å bygge, noe som gjorde castingprosessen enklere. Alle de 750 byggerne i verdenen var nemlig plukket ut på forhånd for å sikre en god miks av ulike byggverk fra hele landet. Biblioteker åpnet lokalene sine slik at barn kunne møtes for å se og delta i prosjektet i felleskap. Organisasjonen Lær Kidsa Koding bidro med kunnskap og ressurspersoner, blant annet barn som lærte opp statsministeren og andre gjester i Minecraft før de skulle inn i verdenen. Vi fikk også uvurderlig hjelp fra folk i det norske Minecraft-miljøet, blant annet med oppsett og drift av serveren. Erfarne Minecraft-spillere jobbet også med å hjelpe barna inn og ut av serveren til riktig tid, en enorm koordineringsjobb.
Hva har vi lært?
Den viktigste erfaringen vi tar med oss fra dette prosjektet er å gjøre mest mulig på barnas premisser. Dataspill blir ofte ansett som en subkultur av foreldregenerasjonen, men er mainstream for barna. Det ville vi ta på alvor. Vi involverte dem i prosjektet allerede i planleggingsfasen, for eksempel ved å bruke dem til å teste kapasiteten til serveren vår. Det var seerne som skulle bygge nasjonalparken i Minecraft, så prosjektet var like mye deres som NRKs.
Det er ingen selvfølge at NRK skal rydde sendeskjemaet på lineær TV i tolv timer for å sende bilder fra et dataspill, men vi trodde dette ville være viktig og samlende for norske barn, så prosjektlederen kjempet for å få det realisert. Det var modig gjort av NRK og skapte en ny og annerledes medieopplevelse som barn i hele Norge delte sammen med familiene sine. Totalt hadde vi 500.000 seere, som vi er veldig fornøyd med, men best av alt er engasjementet vi skapte: på instagram, i chatten og kommentarfeltet på Youtube hos barna i målgruppa, og på twitter hos foreldregenerasjonen.
#helenorgebygger med Minecraft er hypnotiserende kult! Hele familien sitter limt til tv’en. 9-åringen forklarer hva som skjer.
— Dag Sølvberg (@d_a_g___) June 25, 2016