To dummier til samme pris

SVTs og DRs børnekanaler vil sætte en skræk i livet på børn op til 12 år. Testoptagelser gav dobbelt indblik i, hvad der virker.

Af Ib Keld Jensen

SVT Malmø havde castet blandt de modigste børn i aldersgruppen op til 11 år. Men allerede under indspilningen af piloten stod det klart, at børnene blev så bange, at noget måtte gøres.

At børnene skulle jages en skræk i livet er ellers selve formålet med et nyt børne- og familiekoncept, der foreløbig går under arbejdstitlen ‘Skrækslottet’. Idéen er kort fortalt, at lade en gruppe af børn bevæge sig gennem en labyrint i et mørkt slot, mens de undervejs møder uhyggelige udfordringer.

“Vi troede ikke de skulle blive så bange, men det blev for vildt. Deres fantasi løb af med dem, så vi måtte ind og forklare, hvad der skulle til at ske i langt større omfang end vi havde forestillet os. Dermed ryger noget af spontaniteten,” fortæller Petter Bragée, der er børneansvarlig for SVT Malmø.

Men erfaringen er væsentlig, og den viser en af fordelene ved det svensk-danske samarbejde. For efter aftale kørte DR Ultra i samme set up en lignende pilot, der dog på visse punkter adskilte sig fra den svenske. I den danske pilot er de deltagende børn i 14 års-alderen og dermed noget ældre end målgruppen, som er 7-11 år.

“Det er ekstra cool at se storebror eller storesøster blive bange. 14-årige har ofte en facade, hvor de forsøger at virke ældre, end de er. Men hér taber de masken og bliver som børn igen,” fortæller Petter Bragée, der er blevet overbevist om, at det fungerer bedre med 14-årige som deltagere i ‘Skrækslottet’.

Samme opsætning og skuespillere
Netop på grund af samarbejdet kunne de to kanaler altså høste erfaringerne fra to piloter i stedet for den ene, de hver især betaler for. Men det er langt fra den eneste stordriftsfordel, der er ved samarbejdet. Selve indretningen af Torups Slot uden for Malmø som scenarie for ‘Skrækslottet’ koster dyrt i forhold til opsætning af remote-kameraer, scenografi, statister og skuespillere. Eftersom piloterne og de fremtidige episoder kan gøres med samme stab og opsætning på én aften, ligger der også store besparelser i et samarbejde.

“Det er interessant, at det faktisk er gennem Nordvissionssamarbejdet, at vi har knyttet bilaterale bånd. Foruden at få små budgetter til at strække længere giver det også mulighed for at sparre med kompetente ligesindede kolleger,” siger Jonas Kryger Hansen, der er redaktør for DR Ultra.

Vi samarbejder for lidt
For Petter Bragée er det en gammel drøm, der går i opfyldelse.

“Vi samarbejder for lidt, for vi har den geografiske nærhed. Vi har i flere år ledt efter et projekt, vi kunne arbejde sammen med DR om, og nu har tilfældet villet, at vi pludselig har to samarbejdsprojekter kørende,” siger han og refererer til DRs dramaserie ‘Klassen’, som SVT er ved at optage 52 episoder af. Selvom ‘Skrækslottet’ er idéudviklet af det danske produktionsselskab Highwire og først blev pitchet for DR, så var det først da SVT kom ind over, at der kom skred i samarbejdet.

‘DR var ikke særligt interesserede, men da vi så mulighederne for samarbejde, endte Jonas med at se anderledes på det,” vurderer Petter Bragée, og flugter dermed Jonas Kryger Hansens udlægning.

“Da vi hørte om SVTs interesse besluttede vi os for at give den et stort vrid i udvikling, så den passede bedre ind på DR Ultra, og for at teste hvad den kunne,” fortæller Jonas Kryger Hansen, der kalder projektet modigt fordi det handler om at skræmme livet af børn.

Sætter perspektiv på frygten
“Vi vil afmontere frygten ved at vise dens ansigt, men også vise historien bag, så man kan se, at det er helt normale mennesker bag maskerne, der klæder sig ud og optræder. Det viser, gennem gys, grin og samvær, at frygten er irrationel. Vi perspektiverer frygten, og det betyder forhåbentlig, at man vil være mindre tilbøjelig til at lade sig skræmme,” fortæller Jonas Kryger Hansen.

Endnu er det ikke afgjort om ‘Skrækslottet’ realiseres.

“Jeg er ikke bestiller, men min drøm er at gøre selve serien i efteråret til november, hvor det er rigtig mørkt,” siger Petter Bragée.

’Skrækslottet’ eller paranoid, som er den engelske arbejdstitel, har fået 10.500 Euro i udviklingsstøtte fra Nordvisionsfonden.