Svensken, dansken, nordmannen og William Shakespeare

23. april 2016 er det 400 år siden William Shakespeare døde. Ingen over, ingen ved siden, så vi må markere det også i NRK på en eller annen måte, tenkte vi for et år siden. Men hva kan vi lage som ikke BBC kommer til å produsere uansett?

Vi satt regissør Ninja Benneche på saken, og etter grundig research hadde vi funnet vår nordiske vinkel: Datidens konge i England, James, var blant Shakespeares største fans og dermed også en venn. Og denne kongen reiste utenlands en eneste gang, til Danmark, via Norge og Sverige. Og “naturlig nok” fortalte han Shakespeare om denne spennende turen, og “selvfølgelig” lot Shakespeare seg inspirere av hva han ble fortalt.

Der hadde vi vår historie, vi følger Kongens reiserute nå i 2016. Og hva var vel mer naturlig enn å invitere med SVT og DR. Så med på laget kom reporterne Mikael Nordlander fra SVT Malmö og Adrian Lloyd Hughes fra DR København. Ikke bare for å oppsøke de stedene Kongen stoppet dengang, men også for å finne ut på hvilke scener i Sverige og Danmark de arbeidet med Shakespeare-stykkene vi valgte å fokusere på.

De norske tok Ninja Benneche seg av selv. Mailer har gått frem og tilbake om hvordan, når, og hvordan får vi de riktige filer over på riktig Nordif til riktig tid. Og vi har jo oppdaget at vi har ulike tekniske betegnelser i produksjonsflyten vår. Og ulike rettighets-ambisjoner både for lineær tv-sending og on-demand-tilbudet. En drøm er at damer og herrer med ansvaret for den slags i RUV, Yle, SVT, DR og NRK sammen kunne finne felles mål og strategi, det ville forenklet og forbedret hverdagen i samarbeidsprosjekter.

Men takket være Nordvisjonens tilskudd kan vi i de tre skandinaviske landene, på selve 400-årsdagen for Shakespeares død, både få et innblikk i Shakespeares liv i Stratford upon Avon og London, gjenoppleve Kongens skandinaviske reise, både via reportasjer og animasjon, og ikke minst se hvordan skandinaviske kunstnere går inn i Shakespeares stykker nå mer enn 400 år etter at de ble skrevet.

NB: du kan risikere å lære noe ved å se dette programmet

Takk til alle involverte, jeg håper vi kan få til riktig mye av denne typen samarbeid fremover også.

 

Arild Jonsjord

Prosjektleder, NRK Kultur

 

Se programmet på:

NRK TV

Svensken, dansken, nordmannen og William Shakespeare 


SVT Play

En svensk, en dansk, en norsk och en Shakespeare