Stor økonomisk gevinst ved sportssamarbejde

Sportsredaktionerne i de fem Nordvisionslande skærer en tredjedel af udgifterne ved at gå sammen om at dække kvindernes fodbold-EM til sommer og mændenes VM til vinter, vurderer svensk projektleder. Samarbejdet giver ekstra tyngde i forhandlinger, supplerer norsk sportschef.

Projektleder for fodbold hos SVT, Bobby Baksi, har været engageret i nordisk samarbejde siden 2016. Han ønsker sig endnu mere nordisk samarbejde. Foto: SVT.

Der bliver høstet store kontante gevinster ved, at de nordiske sportsredaktioner er rykket tættere sammen i de senere år.

Ifølge SVTs projektleder for fodbold, Bobby Baksi, vil Nordvisionspartnerne kunne se frem til sparede transmissionsomkostninger på en tredjedel, når kvindernes EM afvikles i England fra den 6. juli.

”Det redaktionelle samarbejde har fungeret virkelig godt i mange år, og det er med til at reducere omkostningerne, når man deler udgifterne. Jeg vurderer, at vi sparer 30 til 35 procent ved damernes EM. Besparelsen vil formentlig blive på samme niveau, måske endda større, når VM for herrer afvikles i Qatar til vinter,” siger han.

Besparelserne fremkommer især ved at dele kommentatorpositioner og omkostninger til dyre feeds.

Ved en workshop i Oslo fik tre af de undersøgende journalister under en pause i arbejdet mulighed for at se præsidenten for det norske fodboldforbund Lise Klaveness holde tale live fra FIFA-konventet i Qatar. Til højre Halvor Ekeland, NRK, Daniel Grefve, SVT og til venstre nærmest kameraet er det Emil Halkier, DR.

Nordvisions partnerne lægger pres på UEFA

Samarbejdet er med til at give ekstra vægt, når de nordiske lande skal forhandle med Uefa. Alligevel er det ikke i alle tilfælde, at indsatsen bærer frugt. Ved sommerens kvinde-EM er alle fem nordiske lande repræsenteret med hver deres landshold. Sportsredaktionerne ønsker at kunne sende direkte fra flere kampe samtidig, som man kender det fra mændenes EM- og VM-slutrunder, men det bliver ikke muligt, da Uefa kun tilbyder et feed fra en kamp ad gangen.

”Vi ville gerne have haft et feed mere, men det har vi ikke kunnet komme igennem med.”

Som naboer har vi mange ligheder, og vi forstår hinandens måde at tænke på

Fra Uefas side ligger der økonomiske overvejelser bag kun at tilbyde et feed. Særligt satellitoverførsler er dyre, og flere feed betyder øget kapacitet og dermed øgede omkostninger også for Uefa.

Samarbejdet giver ekstra tyngde og kan for eksempel også hjælpe til at Nordvisions partnere får mulighed for interview med stjerner som Ronaldo og Erling Haaland, mener Ellen Ramstad, der er redaktionschef for NRK Sport. Foto: NRK.

Crossbar challenge

Bobby Baksi er dog ikke i tvivl om, at dækningen af kvindernes EM kommer til at ligge på et højt niveau med betydelig mere livereportage end tidligere. Som noget helt nyt er nordiske redaktioner gået sammen om et event, en såkaldt crossbar challenge.

”Udgangspunktet er, at vi gerne vil have, at seerne lærer spillerne at kende, så vi har udvalgt to af de største profiler på hvert hold til crossbar challenge,” fortæller Ellen Ramstad, der er redaktionschef hos NRK Sport.

Udfordringen går i al sin enkelhed ud på at ramme målets overligger flest mulig gange på fem skud fra straffesparksfeltets kant. Planen er at hver Nordvisionspartner selv optager de to spillere fra deres eget land og deler resultatet med de øvrige partnere. Hvordan man så vil præsentere konkurrencens ti små videoklip er op til hver enkelt partner.

”Konceptet er velkendt i den unge målgruppe, som kender crossbar challenge fra YouTube, hvor det er yderst populært. Det er et eksempel på, at det enkle ofte er det bedste,” siger Ellen Ramstad.

Homoseksuelle afvist

Op til mændenes VM i Qatar er sportsredaktionerne gået sammen om tre større undersøgende projekter. Planen er, at de skal vises samtidig på partnernes kanaler.

”En af de store fordele ved at samproducere er, at vi får en vældig stort styrke og kan nå et stort publikum. Som naboer har vi mange ligheder, og vi forstår hinandens måde at tænke på,” påpeger Ellen Ramstad.

Det første samproducerede undersøgende projekt har allerede været vist. DR, NRK og SVT undersøgte, hvordan 69 hoteller, som Fifa anbefaler, forholder sig til homoseksuelle gæster. Baggrunden for undersøgelsen er, at homoseksualitet er ulovligt i Qatar og kan give op til syv års fængsel.

At tre hoteller svarede nej til at tage imod homoseksuelle gæster, gav genlyd og viste, at Fifas løfter om respekt og tolerance ikke var trængt igennem alle steder, trods løfter om det modsatte.

Ifølge Ellen Ramstad er fordelen ved at gå sammen om store undersøgende projekter, at man får flere kræfter og, at to hoveder tænker bedre end et.

”Vi havde ikke klaret at skulle lave alt dette alene,” siger hun.

Crossbar challenge bliver et nyt tiltag under kvindernes EM i fodbold, som især skal tiltrække unge målgrupper.

Forskelle i strategi

Selvom landene har meget til fælles er der også forskelle i strategi hos de forskellige partnere.

”Eksempelvis har NRK et strategisk ønske om at nå flere på egne platforme, fremfor at nå publikum på sociale medier.”

Hos SVT og DR er der større villighed til at lægge indhold på de sociale mediers platforme. Også når det kommer til såkaldte long reads er indstillingen forskellig. Hos SVT undgår man featureartikler på web, mens artiklerne er meget vigtige hos NRK.

”Der er selvfølgelig forskelle. Sådan må det være. Men det er ikke noget, der fylder i det daglige samarbejde. Og som jeg ser det bør vi samarbejde endnu mere. Det er til fordel for os alle,” siger Bobby Baksi projektleder for fodbold hos SVT.