Spelundersökning hjälper DR att utveckla nytt barninnehåll

Danska barn spelar digitalt för underhållningen, men också för den sociala kontaktens skull. Spelandet skapar gemenskap inte minst i dessa tider då det uppmanas till begränsad fysisk kontakt. Det här visar en ny undersökning som DR varit med om att genomföra.

Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

Du hittar också nyheter varje vecka på Nordvisions Facebook-sida.


Danska barn spelar digitalt för den sociala kontakten i coronatider

Över halvdelen, 55 procent, av danska barn i åldern 1-15 använder digitala spel för att mötas med vänner eller för att vara en del av en gemenskap. Samtidigt uppger 45 procent av barnen att de ofta eller ibland är oeniga med sina föräldrar om spelandet.

Bland annat det här kommer fram i den bredaste danska rapporten hittills om barns spelande, publicerad av DR tillsammans med Medierådet för Børn og Unge och Det Danske Filminstitut.

DR kommer att använda insikterna i rapporten i utvecklingen av sitt innehåll för barn.

”Undersökningen hjälper oss att sätta fokus på eventuella döda vinklar, så att vi kan producera danskt barninnehåll av hög kvalitet inom digital lek och lärande. Till exempel kommer Minisjang-universumet, som vi lanserar i april, att bygga på en del av den här färska kunskapen”, säger Katrine Granholm Mortensen, digital redaktör för barn i DR Medier.

Totalt deltog 1035 barn i undersökningen. Rapporten pekar inte minst på att spelandet har mer att ge barnen utöver ren underhållning: många spelar för den sociala aspekten i en tid med uppmaningar om begränsad social kontakt.



Foto: Jussi Nahkuri/Yle.

Stark ökning för ljudinnehåll på Yle Arenan

Lyssnandet på ljudinnehåll på Yle Arenan växte år 2020 med 32 procent jämfört med året innan. Yles radiokanaler står också för mer än hälften, 51,2 procent, av finländarnas radiokonsumtion.

Finlands största radiokanal är alltjämt Yle Radio Suomi, som står för omkring en tredjedel av allt radiolyssnande i Finland. I medeltal lyssnade finländarna på radio i två timmar och 34 minuter per dag under förra året.

Coronasituationen har gjort att allt mer av lyssnandet företas hemma i stället för i bilen till och från arbetsplatsen.

”Vi lyckades under ett märkvärdigt år på ett fint sätt använda radions inneboende styrkor, det vill säga flexibilitet och värme. Vi levererade nödvändig information till finländarna, snabbt och pålitligt… I allt högre grad agerar Yle Arenans stora ljudutbud också till exempel coronasäkert sällskap på motionsturen”, säger Yles mediedirektör Petri Jauhiainen.



Foto: Fremantle.

Storsatsning på nordiskt drama på SVT Play under våren

SVT:s publik på SVT Play och tv har många nya nordiska dramaserier att se fram emot i vår. Inte minst Nordvisions dramasamarbete ”Nordic 12” ger tittarna runtom i Norden tillgång till minst tolv nya originalserier varje år.

SVT lanserar till exempel säsong två av NRK:s omtalade ”Exit” under våren. Därtill kan läggas norska ”Kvinnor och cava”, ”Var ligger Løkken?” från DR och isländska ”Gullregn”.

De senaste två åren har fört med sig exempel på nordiskt drama som står sig oerhört starkt, säger Anna Croneman, programchef på SVT Drama. SVT:s vd Hanna Stjärne säger att publikresponsen är klar: tittarna vill se ännu mer nordiskt drama.

”Samarbetet mellan de nordiska public service-bolagen har gjort detta möjligt, och resultatet är fantastiskt: en rad modiga, nyskapande serier som också har förmågan att binda samman de nordiska länderna över olika språk och generationer”, säger Hanna Stjärne.



Foto: UR.

“Seniorsurfarna” är tillbaka med ny säsong

I dag är det premiär för en ny säsong av Utbildningsradions ”Seniorsurfarna”.

Kattis Ahlström återvänder som programledare, men deltagarna är nya: Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl Jan Granqvist och Johan Rabaeus.

Digital kunskap kan bryta ensamhet och isolering och ge individen en röst i samhället, konstaterar UR. Genom olika utmaningar lär sig deltagarna nya appar, tjänster och funktioner i digitalsamhället.

”Den nya säsongen av Seniorsurfarna fokuserar även på källkritik och källtillit. Går det att lita på vad som står på nätet? Är det verkligen säkert att använda e-legitimation?”, skriver UR.

Alla avsnitt av ”Seniorsurfarna” kan ses på UR Play.



Foto: Håkan Schüler /Anagram.

“Tunna blå linjen” får fortsättning

SVT:s nya polisdrama ”Tunna blå linjen” – som också är en nordisk samproduktion genom Nordvision – är bekräftad för en säsong två. Om två år kan tittarna se fram emot en fortsättning på serien.

I veckan livestreamade SVT ett seminarium om hur dramaserier kan spegla samhället. I ”Tunna blå linjen” möter vi först och främst sex poliser i Malmö och följer deras kamp med att balansera ett komplicerat och ibland mörkerfyllt yrkesliv med det privata.

I seminariet deltog Anna Croneman, programchef på SVT Drama, och Cilla Jackert, manusförfattare och skapare av ”Tunna blå linjen”. Publiken mötte även Gizem Erdogan, skådespelare i serien, Joakim Palmkvist, kriminalreporter på tidningen Sydsvenskan, och Alexandra Goncalves, som arbetar som ingripande polis i Malmö.

SVT:s vd Hanna Stjärne stod för inledningen.