Sofis Diary dokumentär om stor skrivande finländare

”Jag tror folk i Finland inte riktigt ens vet hur stor hon är ute i världen”, säger producenten Jouni Tulonen, som jobbar med en timmes dokumentärfilm om författaren Sofi Oksanen, vinnare av Nordiska Rådets Litteraturpris 2010. Dokumentären produceras av Yle och är en samproduktion med SVT och DR.

Av Mikael Skog

Då jag träffar Tulonen och regissören Marko Gustafsson i Helsingfors har man nått ungefär halvvägs med inspelningarna. Teamet har spelat in i Estland och har precis varit i Paris där man sett hur Oksanen i det närmaste blivit bemött som en rockstjärna vid bokmässan där. Tulonen berättar bland annat att Oksanen tvingades tacka nej till den finländska ambassadörens middagsbjudning helt enkelt för att tiden inte räckte till.

Just tidtabellen och svårigheterna att passa in inspelningarna i Oksanens väldigt fullspäckade tidsschema nämner Tulonen som en av utmaningarna med dokumentären. Tidtabellsorsaker har också gjort att teaterföreställningen kring hennes nya bok, som samtidigt skulle bli slutet för dokumentären, ställdes in. Istället kommer dokumentären nu att sluta med att Oksanens nya bok kommer ut.

Oksanens mål har är att skriva en fyrdelad romanserie om det estniska folket under den sovjetiska ockupationen av landet och också i en bredare omfattning om hela det tudelade Europa efter andra världskriget. Stalinin Lehmät (Stalins Kossor) och Puhdistus  (Utrensning) är de två första delarna i tetralogin.

Att teaterföreställningen av hennes nya bok inte blir av gör istället att dokumentären kanske fokuserar lite mer på hennes roman Utrensning (Puhdistus) än vad först var tänkt. Där finns det också att ta till av kringliggande material. Det uppförs nämligen för tillfället bland annat flera teaterföreställningar kring boken, till exempel i London, dessutom visas  pjäsen som opera i Finland och en film ska komma ut till hösten.

Skrivit dagbok sen hon var sex år


Sofi’s Diary, som dokumentärfilmen om Oksanen kommer att heta, syftar på att hon skrivit dagbok sen hon var sex år – i själva dokumentären kommer man också bland annat använda citat från hennes dagböcker. I övrigt är det väldigt utmanande att bildsätta en författares arbete som är väldigt ensamt, säger både Tulonen och Gustafsson.

Därför har man även gjort inspelningar med Oksanen på den estniska landsbygden, där de tragiska händelserna i hennes bok utspelar sig. För dokumentären har Yle även samarbetat med estnisk tv och fått tillgång till unikt arkivmaterial den vägen. Det faktum att dokumentären nu  blivit en nordisk samproduktion har också gjort att man tvingas tänka på hur man utformar innehållet.

”Vi har tagit bort sådant material som kanske skulle intressera tittare här i Finland – sådant som kanske hade krävt att man följer med kvällstidningarnas löpsedlar. Istället fokuserar vi mer på Sofi Oksanen som person,” säger Tulonen.

Just det att Oksanen är en såpass internationell person som hon är kanske ändå gör att dokumentären tjänar på att bli en samproduktion. Regissör Marko Gustafsson beskriver Oksanen, som nu också leder sitt eget förlag, såhär.

”I Oksanen kombineras egentligen tre personer. En väldigt skicklig författare, en samhällsobservatör och en person som är fullständigt orädd och vågar säga exakt vad hon menar,” säger Gustafsson.

Gustafsson, som tidigare bland annat regisserat en dokumentär om skådespelaren och artisten Matti Pellonpää, en dokumentär som nyligen vann Prix Italia, står alltså för regi för även den här filmen. Han har tidigare också hunnit göra en radiodokumentär med Oksanen.

”Det är otroligt hur mycket hon hunnit med då man kommer ihåg att hon bara är 35 år. Hon har redan åstadkommit mer än många andra gör under en hel livsstid,”säger Gustafsson.

Oksanen har vunnit en rad litterära priser och översatts till väldigt många språk – sammanlagt är det fråga om ett 40-tal länder som införskaffat översättningsrättigheterna till hennes böcker.

Dokumentären om henne kommer att sändas i Yle i slutet på 2012.