Snowhow – genuint nordiskt kunnande om snö och is

“Om någon i världen ska göra innehåll om snö, så är det vi nordbor”. Med den utgångspunkten började NRK och Svenska Yle tillsammans utveckla tv-serien Snowhow.

Av John Stark, producent, Svenska Yle

Kunskap om snö och is har alltid varit en förutsättning för liv i Norden. Snö och is påverkar vår vardag i en större grad än vi kanske inser, och vi tar för givet att samhället anpassar sig efter snön. Men utanför Norden är det här ingen självklarhet alls. På vilka sätt har vi lärt oss att leva med de här kalla elementen? Vad vet vi om snö och hur utnyttjar vi den kunskapen?

Snowhow är den stora dokumentärserien om snö och is. Vår publik ska få njuta av storslagna vinterlandskap. Serien berättar fascinerande vetenskapliga fakta om snö och ger djupare insikt i de fysiska krafter som bor i snö och is.

Nordvisions faktabeställare beviljade utvecklingsstöd åt Snowhow i april 2016. Projektet pitchades på faktamötet i Oslo av Svein Haaland (NRK) och Tomas Lindh (Svenska Yle). Konceptet har utvecklats av Svein, Tomas, Rune Møklebust (NRK) och John Stark (Svenska Yle).

“Målet med serien är att ge publiken en inblick i vad snö och is betyder för vårt dagliga liv. Vilka utmaningar de här elementen för med sig och hur vi berörs av dem. Hur vi både fruktar och älskar snö och is, om liv och död, om starka upplevelser och vacker natur”, säger Svein Haaland. “Konceptet är en blandning av dokumentär, factual entertainment, vetenskap och natur. Visuellt ska serien vara storslagen.”

Enligt Tomas Lindh, som är utvecklingschef på Svenska Yle, är det naturligt och självklart att samarbeta i ett projekt som Snowhow.

“Genom att utveckla konceptet tillsammans får vi en bredd i perspektiv och miljöer, i historier och i tekniska lösningar som konceptet kräver. För att vi skall kunna landa på en gemensam syn på hur snön och isen har påverkat oss behöver vi välja innehållet med omsorg och fokusera på det som förenar oss; gemensamma utmaningar och referensramar – en gemensam utvecklingsprocess ger bästa möjligheter för det slutresultatet.

Hur mycket sanning finns det bakom myten om att det inte finns två identiska snöflingor? På vilka sätt anpassar sig djuren till ett liv bland snö och is? Vilka utmaningar ger snön oss människor, hur möter vi de utmaningarna och hur använder och utnyttjar vi snö och is på ett kreativt sätt?

“Nästa steg är att vidareutveckla projektet. Vi vill jobba tillsammans för att hitta en form av berättande som kan fungera för alla Nordvisionsländer. Vi ska även diskutera produktionssätt och publiceringsstrategi. Vi är jätteglada över att börja jobba med det här!” säger Svein Haaland.

Projektet utvecklas under 2016 och går i produktion år 2017.