Shortdox – nytt nordiskt radiosamarbete

Alla nordiska bolag är med och arrangerar Shortdox Scandinavia, en tävling i radiodokumentärer, som fick 6.000 EUR i utvecklingsstöd av Nordvisionsfonden i maj.

Av Marianna Widmalm

Shortdox Scandinavia är en radiodokumentärtävling som är sprungen ur Shortdox som har arrangerats av Danmarks Radio P1 i fyra år. Tävlingen är riktad mot allmänheten, alltså inte radiojournalister, som får göra sina egna treminuters minidokumentärer för radio.

En dansk succé

Det var Ruth Storm Madsen, producent på DR:s kulturredaktion som tog initiativet till Shortdox, som inspirerades av shortdox tävlingen som hölls på Third Coast International Audio Festival i Chicago.

Grundidén var att engagera allmänheten, och där har man lyckats över förväntan berättar Emil Rothstein-Christensen, freelance-medarbetare på DR:s kulturredaktion som leder DR:s projekt sedan 2013. Det var Emil som tog initiativet till den nordiska upplagan efter att han varit på  Nordic Feature Conference för radio.

– Radions popularitet växer och att göra podcasts är mycket populärt bland de yngre just nu. Dessutom har de flesta tillgång till tekniken som behövs. Deltagandet har vuxit för varje år och de tävlande kan nu sägas representera hela befolkningen i Danmark. Senast fanns både en nioårig nydansk flicka och en pensionär bland de nominerade. Deltagarna sprider också sina program själva på nätet vilket ökar intresset ytterligare, berättar Emil.

Nordisk Shortdox

I år kommer den första nordiska Shortdox. Tävlingen hålls först enligt dansk modell i DR, SR, Yle, NRK och RUV separat och därefter kommer de bästa bidragen från varje land att tävla mot varandra.

Programmen görs enligt vissa riktlinjer som skiftat varje år. Den danska finalen är i sig ett stort livearrangemang med olika aktiviteter på scenen och bl.a en radiodokumentärworkshop.

Vid den nordiska finalen i Köpenhamn i februari 2016 kommer en jury där alla deltagarländer finns representerade att kora den nordiske mästaren i radiofonisk kortdokumentär. 

Priser kommer att delas ut även i underkategorier som bästa ljuddesign, bästa intervju och även ett publikpris.

Finalen ett stort live event

Riktlinjerna för årets tävling är ännu inte bestämda men skall vara samma för alla länder. Inför tävlingen kommer marknadsföringen att ske både i alla bolagens radiokanaler och på nätet.

Hur många som kan tänkas ställa upp är svårt att gissa men det faktum att SR:s P3 Dokumentär har 30.000 likes på Facebook är ett tecken på att intresset finns därute bland allmänheten.

Det är också meningen att alla tävlingsbidrag publiceras och ska vara fritt tillgängliga i hela Norden, berättar Emil.

Emil hoppas på att tävlingen kommer att  inspirera många människor att göra radioprogram i framtiden. Eftersom allt ljudmaterial från den nordiska finalen kommer att vara fritt tillgängligt för sändning i alla nordiska länderna, hoppas Emil också på att bolagen kommer att sända bidragen även på originalspråk  och därmed hjälpa till att riva den nordiska språkbarriären.

Den stora utmaningen är dock språket, tycker Emil. Det måste arrangeras ett live event som alla lyssnare kan förstå. Huvudsaken är att man får fram de goda berättelserna kombinerat med bra ljud!

 

Läs mera

Lyssna på förra årets danska finalister