Populært flerdimensionelt familiedrama

Efter Borgen og Forbrydelsen kom Arvingerne som DRs nye store søndagsdrama. I vinteren og foråret 2015 løber sæson 2 af Arvingerne så over skærmen i hele Norden. Interessen for Arvingerne er ikke bare stor i Danmark og Norden. Over 40 lande har købt første sæson om arven efter Veronika, og serien er også solgt til gen-indspilning i USA.

Af Henrik Hartmann

Arvingerne handler om fire voksne børn, der arver kunstneren Veronika Grønnegårds gods og ejendele. Arvingerne er produceret af DR Drama og er en samproduktion mellem alle de nordiske tv-stationer.

Piv Bernth, der er dramachef i DR fortæller:

”Sæson 1 af Arvingerne lukkede jo ned der, hvor vor hovedperson Signe endte med at sidde alene tilbage i huset på samme måde, som vi så moderen i huset i første afsnit. Når vi starter sæson 2 er der gået et år, og der er kommet et barn. Barnet bliver omdrejningspunktet for familiens nye projekt”.

Piv Bernth mener, det er det er universelle i familiedramaet, der gør serien så populær og gør, at den rejser over grænser. Piv Bernth fortæller:

”Der er en genkendelighed i serien, og særligt en relationel genkendelighed i serien, som mange finder interessant. Manuskriptforfatter Maya Ilsøe formår at vende op og ned på sympatien for hovedpersonerne. Hver gang jeg selv ser et nyt afsnit af Arvingerne, så identificerer jeg mig med nye hovedpersoner. Styrken ved fortællingen om Arvingerne er efter min mening meget nuanceret, og jeg synes personligt, at det er en stor glæde at se en flerdimensionel drama tv-serie, som ikke er en krimi”.

 

Svensk tyngde og dansk lethed

Det er den svenske skuespiller og instruktør Pernilla August, der var været konceptuerende instruktør på serien. I udviklingsfasen har manuskriptforfatter Maya Ilsøe og Pernilla August haft et tæt samarbejde. Pernilla August har instrueret de første tre afsnit.  Piv Bernth fortæller:

”Pernilla August har bidraget med en svensk alvor, tyngde og dybde. Hun har formået at etablere en dybde i alle karaktererne, som har været meget værdifuld, og som vi hele tiden i serien kan vende tilbage til. Jeg synes serien har fået en interessant (svensk) dybde og melankoli, sammen med en dansk lethed. Og så har vi jo i øvrigt også en norsk skuespiller i en af de bærende roller, som er med til at skabe en vis skandinavisk identifikation”.

 

Hvor bevæger nordisk drama sig hen?

Mange udenlandske tv-stationer og distributører vil gerne samarbejde med de nordiske public service bolag omkring tv-drama. Nordisk drama bevæger sig for alvor ud i verden i denne tid.

”Nordisk tv-drama er voldsomt populært i udlandet. Men vi skal tænke os sindssygt godt om, så vi ikke blindt lader os forføre ud i den store verden. I bund og grund skal vi lave drama til de nationale territorier. Og vi bør have mere end 50 procent af finansieringen in-house, så vi skal ikke gå på kompromis med den dobbelte historie, vi som public service broadcastere bør formidle. Men det er klart, vi skal samtidig være nysgerrige på co-produktioner, og vi skal jo udvikle os”, siger Piv Bernth.

 

Flere nordiske og internationale co-produktioner?

Efter Arvingerne skal mange af de nordiske seere stifte bekendtskab med The Team. The Team er resultatet af en større europæisk co-produktion med 7 lande og tre europæiske hovedpersoner (tysk, belgisk og dansk). The Team er den første gennemførte europæiske multisprogede krimiserie. Den er ini­tieret af Peter Nadermann (tidligere ZDF Enter­prises) i samarbejde med DR ud fra idé af forfatterne Mai Brostrøm og Peter Thorsboe. Piv Bernth fortæller:

”DR er jo med på et hjørne, og jeg har læst med på manuskriptet. Den er flot produceret. Den er super spændende med ”multisprog”, hvor alle taler engelsk i serien med deres egne accenter. Jeg tror og håber seerne er klar til det. Det bliver spændende og kan måske åbne op for yderligere nordiske og europæiske co-produktioner”.

Piv Bernth vil gerne co-producere mere, både nordiske og internationalt, så man med det samme budget kan lave noget mere drama. Piv Benth siger:

”Nu har vi lavet Broen sammen (DR og SVT), det har været rigtig godt. Men det vil jo også være oplagt at lave en direkte og ægte samproduktion mellem DR og SVT, DR og NRK eller i andre konstellationer. Vi har haft et udviklingsprojekt omkring Margrethe d. 1, men det ville blive for svært at realisere. Det kunne være spændende at finde et fællesnordisk projekt med det bedste fra alle fire eller fem lande, forskellige locations, bruge særkenderne og med mere udtalte forskellige nordiske karakterer”.

 

Arvingerne sæson 3

DR har bekræftet at der kommer en fortsættelse af Arvingerne. Sidste afsnit i sæson 2 kalder på en sæson 3. 

”Maja Ilsøe har efter min mening vitaliseret en genre, som gør, at det er noget af det bedste, vi nogensinde har produceret i DR Drama. Et drama uden krimi. Jeg vil påstå, at den kvalitetsmæssigt ligger i top 4 på listen over ”all time best” i DR drama”, slutter Piv Bernth.