Nytt om public service – vecka 16

Svenska Yle humorsatsar i tider av undantagstillstånd, BBC visar på bolagets viktiga roll genom en nyproducerad video. Detta och annat har vi uppmärksammat denna vecka.

Svenska Yle tar sig an en humoristisk vinkel för att erbjuda en paus i undantagstillståndet. Foto: Yle.

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


Humorbetonat undantagstillstånd från Svenska Yle

17.4.2020

De senaste veckorna har Svenska Yles användare av playtjänsten Arenan kunnat ta del av en varierande uppsättning korta humorvideor, under samlingsnamnet Undantagstillstånd.

Konceptet uppstod med snabba tag när coronaepidemin slog till, berättar Marina Meinander-Sederholm, innehållsproducent för drama.

”Teatrarna stängde och många skådespelare blev utan sina inkomster. Första videon publicerades elva dagar efter att vi fått produktionsbeslut – vilket vi också fick väldigt snabbt”, säger hon.

Tanken var att slå två flugor i en smäll, berättar Meinander-Sederholm: erbjuda arbete åt skådespelare, och producera innehåll på distans.

”Hela produktionen har skötts på distans, vilket har varit ett fascinerande experiment. Formmässigt har produktionen också varit överraskande. En bieffekt är att folk svarat väldigt olika på uppgiften –  och publiken får en mångfald av genrer. Jag ser faktiskt den spretigheten som ett mervärde”, säger Marina Meinander-Sederholm, och pekar på att videorna gjorts av både kända skådespelare och nya förmågor.

Förhoppningen är att publiken ska få lite avlastning i flödet av fakta, med hjälp av ett humoristiskt perspektiv på det rådande undantagstillståndet.

”Formatet är ett undantagstillstånd också innehållsmässigt. Vi har för närvarande inga planer att fortsätta efter de 36 videor, med tolv aktörer, som vi nu har i pipelinen. Men det kan ju tänkas att det beslutet ännu omvärderas”, säger innehållsproducenten.

Svenska Yle har köpt loss universella rättigheter till alla videor i serien.



Foto: Markus Spiske/Unsplash.

Fototävling på distans utvecklas av SVT

16.4.2020

I dag är snart sagt alla fotografer med sina telefoner, och SVT ville ta fram ett tävlingsprogram om stillbildsfotografi. Seriens uppbyggnad skulle följa det mönster som publiken är van vid – programledare, en jury och ett gäng medverkande.

Men på några punkter skiljer sig idén från invanda programmönster.

“Är vi redo för att skapa tv som berikar och berör, trots att ingen av de medverkande någonsin möts irl? Den frågan ställde SVT sig själva och Nordvision i höstas”, skriver SVT:s exekutiva producent Björn Wahrén på Nordvision.org.

Projektet fick utvecklingsstöd under Nordvisions fakta- och kulturmöte i Umeå.

I går och i dag är det nordiskt fakta- och kulturmöte igen, men denna gång ordnas pitcharna av nya idéer och projekt online.


BBC visar public service roll i krisen med film

15.4.2020

BBC:s roll som public service-bolag har aldrig varit viktigare än i den aktuella krisen, konstaterar bolaget. I dagarna släpptes en video som visar hur BBC hjälper användarna att dela erfarenheter och komma samman, när folket behöver det som mest.

Filmen är ett montage av inslag från de gångna veckorna – från tomma hyllor i butikerna till hyllningar av sjukvårdens anställda. Den finns både i fullversion och i två 60-sekundersversioner, och ska gå på bolagets olika plattformar – som video på tv och i iPlayer, och som ljud på radio och i BBC Sounds.

”Det här är en tid då alla tar sig samman för att komma igenom den här krisen. Vi hoppas verkligen att vi har lyckats fånga känslan av det och visa sätten på vilka BBC försöker hjälpa genom att använda alla våra resurser för att behålla gemenskapen och föra oss alla närmare samman”, säger Helen Rhodes, exekutiv creative director på BBC Creative, som står bakom innehållet.

Filmen avslutas med meddelandet ”Tillsammans tar vi oss igenom detta”.


Undervisningshjälp på distans också från Yle

14.4.2020

Från och med i dag finns Yles ”Distansskolan” tillgänglig för elever och lärare som tyr sig till hemundervisning i coronans undantagstillstånd.

Lärarna kan välja program och genom dem sätta ihop uppgifter.

Ett exempel på innehåll på svenska är ”Geografens testamente”. Genom att lösa ett mysterium på en resa genom Europa övar eleverna samtidigt upp sina geografiska kunskaper.

“Vi vet att många lärare redan använder Yles innehåll i distansundervisningen. Genom ’Distansskolan’ hoppas vi kunna ge inspiration, tips och innehåll på ett lättillgängligt sätt, och underlätta tillvaron för fler elever, lärare och föräldrar i den krävande vardagen”, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

”Distansskolan” pågår åtminstone till den 15 maj, och visas på kanalen Yle Teema & Fem samt på Arenan.