År 2018 var inget undantag. De stora nyhetshändelserna duggade tätt, och public service-publiken kunde tack vare ett gott nordiskt samarbete ta del av det senaste från grannländerna.
Vi dyker ner i ett kontrollerat kaos av rapportering kors och tvärs över Norden.
Från NRK:s nyhetsredaktion ger Marit Moi sin bild av det nordiska nyhetsåret. Mordet på journalisten Kim Wall var en dominerande händelse. Sverige och SVT bjöd i sin tur på en räcka nyheter värda norrmännens uppmärksamhet.
”Vi hade det svenska valet och skandalen inom Svenska Akademien, men också skogsbränderna”, säger hon, och berättar att nyhetsbanden till DR är särskilt starka.
Danska blickar mot Sverige
Bente Lundstrøm på DR Nyheter säger i sin tur att blickarna ofta var vända mot Sverige.
”Störst för DR var det svenska valet. Vi fick mycket extramaterial både live och som inslag från SVT – och det får vi fortfarande. Riksdagens talmans presskonferenser kom live via fiber”, säger hon.
Sidney Sangberg, Senior News Contact på SVT Online, har för sin del ett och annat exempel på danska nyheter som intresserade publiken i Sverige.
”Mordet på journalisten Kim Wall bevakade vi, och Danske Bank råkade råkade illa ut med penningtvätt. CumEx-affären var stor. Vi hade en del terrorrelaterade nyheter, bland annat gången då Öresundsbron stängdes”, nämner han.
Penningtvätt och presidentval
Även de andra nordiska grannländerna skapade rubriker. Från Finland tog SVT upp penningtvättmisstankarna inom Nordea, och bankens flytt från Sverige, men också presidentvalet.
”Från Norge hade vi Nobels fredspris, regeringskrisen och miljörelaterade inslag, till exempel om elbilar”, säger Sidney Sangberg.
Vi riktar blicken mot Helsingfors, och Matti Pitsinki vid Yles nyhetsdesk. Han förlänger listan med ännu en minnesvärd nyhetsutväxling.
”Rysslands misstänkta GPS-störningar över norra Skandinavien under NATO-övningen var en stor nyhet hos oss”, säger han.
Fiberkontakt mellan huvudstäderna
Tack vare blixtsnabb uppkoppling mellan de nordiska huvudstäderna, kan livesändningar kablas ut i vilket land som helst – just när det händer.
”Här är tröskeln ganska låg. SVT sänder mycket och gärna live online och vill ofta gärna ha live-sändningar som hålls hos våra nordiska grannar via fiber. För inspelning eller parallellsändning – beroende på intresset”, säger Sangberg.
Högklassig journalistik
Den stora styrkan i att utväxla nyhetsmaterial är enkel att se – ingen redaktion kan själv vara överallt samtidigt.
”Om vi ska täcka det som händer i Norden har vi bruk för våra kollegors material. Vi kan lita på, att det bottnar i ett professionellt journalistiskt arbete. Genom utväxlingen har vi en garanti för att det är både journalistiskt och visuellt högklassigt”, säger Bente Lundstrøm.
Förberedda på breaking news
Marit Moi på NRK pekar på de långa och nära relationer som de nordiska länderna har sedan länge.
”Vi har starka ekonomiska, kulturella och politiska band, och ett gemensamt intresse i att utbyta nyheter och information. Det dagliga utbytet fungerar också som en god förberedelse inför plötsliga storhändelser. Vi har nära relationer till varandra och kan snabbt upprätta kommunikationskanaler och utbyta nyheter i en breaking news-situation”, säger hon.
Bente Lundstrøm ser gärna en ännu större satsning på samarbetet under det här året.
”Jag hoppas på ett fortsatt gott samarbete, och en förståelse för att vid en gemensam aktiv insats så vinner alla på samarbetet”.
Det kan Marit Moi skriva under på.
”Vi är alla medvetna om vad våra egna nyhetsdeskar behöver när något stort händer i ett annat nordiskt land, och vi förvänta oss att få material levererat ögonblickligen. Det stora värdet i utväxlingen ligger i det ömsesidiga åtagandet att dela och att samarbeta”, säger hon.