NRK:s Petter Sommer: ”Fokus på nästa succé”

Med podcastmarknaden i fortsatt växt slipar nordisk public service ständigt sitt utbud. Petter Sommer är podcastchef på NRK i Norge. Här berättar han om sin syn på podcastfältets utveckling, och ger några väl valda personliga lyssningstips.

Utendørs portrettbilde av Petter Sommer som er podcastsjef i NRK

NRK:s podcastchef Petter Sommer. Foto: NRK.

Vilken var din egen senaste stora lyssningsupplevelse på podcast? 

Det var nog ”Vikingar” från Sveriges Radio. En nyskapande podcast om vikingatiden och som vi tur nog ska göra en egen version av här i Norge.

“Vikingar” i NRK:s version

NRK:s version av “Vikingar” lanseras i NRK Radio den 8 maj. Läs mer om den nordiska samproduktionen här.

Vad lyssnar du på just nu? 

Jag hör ett nytt ljuddrama-koncept som heter «Guttapassasjen». Det är true crime som handlar om fyra killar i 20-årsåldern som blir mördade på en resa under påsken. Och så försöker man komma fram till vem som gjorde det. Tvisten är att killarna lämnade efter sig inspelningar för en humorpodcast. Nu har en detektiv hittat inspelningarna och försöker lösa mordgåtan. «Guttapassasjen» kommer i appen NRK Radio här till påsken.

Vilket exempel på andra nordiska public service-podcaster finns det som intresserar dig? 

Jag lyssnat lite på ”Tiden” från DR här på sistone. Jag tycker alltid att det är fascinerande hur väl historieberättande nyheter fungerar som podcast.

Hur ser du på podcastmarknadens utveckling i Norge? 

Det är väldigt spännande tider här i Norge. Vår app, NRK Radio, går allt bättre, och de senaste veckorna har vi tagit bort både vår största dokumentärpodcast «Hele historien» och alla våra nyhetspodcaster från Apple och Spotify. Det här har gett en god boost på lyssnarsiffrorna, men även en del protester från Open source-anhängare. Dessutom har vi haft en stor debatt om NRK:s samarbete med kommersiella profiler, något som resulterat i att vi tyvärr inte kunde fortsätta samarbetet med en av våra podcaster, «Sophie & Fetisha». Från den kommersiella delen av branschen rapporteras det att annonstillväxten har stannat av, något som kanske kan komma att bromsa antalet nya podcaster framöver. 

Och var hittar vi NRK i allt det här? 

Förhoppningsvis på toppen och mitt i alltihop. I skrivande stund har vi sex av tio podcaster på topp 10-listan i Norge, och över halvdelen av platserna på topp 50. Men samtidigt har vi stort fokus på att skapa nästa succé. Lyckligtvis har vi de bästa i branschen bland våra anställda, och NRK är fortsatt den samarbetspartner som föredras av de externa produktionsbolagen. 

Vad tänker du om podcasttrenderna för 2023? 

Lyssnarnas krav på kvalitet blir hela tiden större, och det ställs större krav på att produkten är genomarbetad. Men när kravlistan växer på det sättet så blir det svårare för dem som är helt nya att lyckas. I «Den store podrapporten» som ges ut varje år i Norge står det att norska lyssnare i snitt lyssnar på fem avsnitt i veckan, fördelat på fyra olika podcaster. Så, om man har fyra fasta podcaster man lyssnar på, är det svårt för nya podcaster att komma in och bli en del av folks vanor och rutiner. Om man lyssnar på «Berrum & Beyer», «Oppdatert», «Lørdagsrådet» och kanske en podcast till, så är det redan fullt. Då är det inte så enkelt att vara utmanaren. Då ska man ha något unikt, något som lyssnarna inte visste att de behövde. Så det att lyckas från starten är mycket viktigare nu än bara för tre-fyra år sedan.

Petters lista: Några podcastfavoriter just nu 

  1. «Quislings koffert»
    https://radio.nrk.no/podkast/hele_historien/sesong/quislings-koffert

Den här podcasten handlar om den norska nazisten och landsförrädaren Vidkun Quislings liv. Berättat av en NRK-journalist som köpte hans gamla resväska på auktion. Podcasten har vunnit många priser i Norge.

  1. «Kladden har dævva»
    https://radio.nrk.no/podkast/kladden_har_daevva

I den här podcasten intervjuar komikern Martin Lepperød kända människor om deras förhållande till döden.

  1. «Oppdatert»
    https://radio.nrk.no/podkast/oppdatert.

Norges bästa nyhetspodcast, och den mest populära.

4. «Dipped in tone»
https://www.youtube.com/c/DippedInTone/videos

En podcast om gitarrer, förstärkare och effekter. Min guilty pleasure