NRK:s nya slow-tv: Seglats i sex veckor

NRK har sannerligen gjort sig ett namn i världen när det gäller slow-tv. Nu har bolaget utvecklat sitt nästa drag i genren: En sex veckor lång sommarseglats, med publikengagemang som tar höjd för olika tänkbara coronasituationer. Det här är en av de nordiska public service-nyheter vi uppmärksammat denna vecka.

Det blir slow-tv ombord på Norges största segelfartyg Statsraad Lemkuhl, med den respektabla åldern 107 år, i sommar. Foto: Richard Sibley/NRK.

Du hittar också nyheter varje vecka på Nordvisions Facebook-sida.


NRK:s nästa slow-tv-satsning snart klar för seglats

Ja – det blir slow-tv från NRK i år också! ”Sommerskuta” heter satsningen, och under hela sex veckor, med start utanför Nordkapp den 6 juli, sänder NRK en seglats minut för minut.

Skeppet är Bergens stolthet och Norges största segelfartyg Statsraad Lemkuhl, med den respektabla åldern 107 år.

NRK bjuder in norrmännen att ta del av färden som så kallade medseglare ombord, med enklare arbetsuppgifter. Den övriga publiken hoppas NRK ska möta upp längs rutten.

”Vi blir glada om folk kan vinka åt oss där de befinner sig. Från näs, holmar och från egna båtar. Vi tror inte att NRK sommaren 2021 ska samla många människor på en kaj. Vi planlägger en seglats som låter sig genomföras med smittskyddstilltag och efter gällande riktlinjer. Det får hellre bli en bonus om Norge är fritt från smitta i juli”, säger projektledare Thomas Hellum.

Totalt besöker produktionen 29 norska hamnar under turen. Det blir också fyra heldagar till havs.



Foto: Janne Danielsson/SVT.

Karin Ekman ny nyhetschef för SVT Online

Karin Ekman har utsetts till nyhetschef för online på SVT Nyheters riksredaktion. Ekman är i dag digital dagchef på SVT Nyheter.

Onlineavdelningen har 80 medarbetare och ansvarar för direktsändningar, nyheter på Svt.se, video, sociala medier och text-tv. Karin Ekman kommer i sin nya roll att ansvara för den fortsatta utvecklingen av onlineutbudet, en verksamhet som även arbetar tätt samman med broadcast.

”Jag är glad och hedrad över det här förtroendet. SVT Nyheters digitala nyhetstjänst är en av Sveriges viktigaste nyhetsförmedlare. Jag ser verkligen fram emot att, tillsammans med en oerhört kompetent och framåtlutad redaktion, verka för att vi tar rätt kliv in i framtiden”, säger Karin Ekman.

Både användningsgraden och nöjdheten hos användarna har ökat ordentligt för SVT Nyheter online under det senaste året. Siffrorna gällande unga användare är särskilt glädjande läsning.



Ur serien “Tunna blå linjen”. Foto: Anagram/SVT.

“Tunna blå linjen” uppskattas av polis och allmänhet i Malmö

SVT:s polisdramasatsning ”Tunna blå linjen” – som i vår kan ses runtom i Norden tack vare Nordvisions dramasamarbete N12 – tas väl emot av både polis och invånare i Malmö, där serien också utspelar sig.

Det rapporterar Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm. Hon har talat med Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Malmöpolisen. Westford känner igen sig i seriens handling.

”Jag känner igen alla situationer de hamnar i, det är precis samma sak, människor far illa, kvinnor misshandlas, barn växer upp i miljöer som inte är nyttiga för dem… Det är så här det är. Vi får våra uppdrag, vi sätter oss i en polisbil, vi vet aldrig hur arbetsdagen slutar. Detta är verkligheten, de små människornas utsatthet”, säger hon.

Martin Persson på produktionsbolaget Anagram berättar att bolaget fått mycket respons från poliser runtom i Sverige. De har känt igen sig i sitt arbete när de sett serien.

Möllevångstorget är skådeplats för många av scenerna i ”Tunna blå linjen”. Där arbetar Milos Lucovic i en kötthandel.

”’Tunna blå linjen’ tycker jag är riktigt bra serie, den visar läget i Malmö i dag, hur mycket polisen har att göra på gatan”, säger han till Svenska Yle.