”Flus” pitchades som nordisk samproduktion under våren 2022, och det med stor framgång: DR, SVT och Svenska Yle gick in i projektet som samproducenter.
Nu har de första avsnitten, av totalt åtta, haft premiär på NRK TV.
Mikael Samuelsen från produktionsbolaget Spark, som skapat serien tillsammans med Yosef Woldemariam, berättar om känslan när ”Flus” nu äntligen når tittarna.
”För min del känner jag mig tom på insidan, när man jobbat så benhårt på att exponera något till världen.”
Tobias Haile Furunes, som gör skådespelardebut i rollen som Kelechi, säger att det är frigörande att släppa greppet om serien.
”Det är fint att den är ute nu, för nu finns det inget mer att göra, det är utom din kontroll.”
Nytt berättargrepp i Norge
”Flus” är på många sätt en unik och nyskapande produktion. Med humor som vapen i båda händerna ger den sig in i gängmiljöerna i Oslo på 90-talet.
”Det är en gangsterkomedi om det som vi definierar som guldåldern för norsk gängkriminalitet på 90-talet. I Norge är det här en tid som de flesta kommer ihåg. Det var främst en pakistansk gängmiljö som blev väldigt stor och som tog Norge lite på sängen. Det blev väldigt profilerat i medierna”, säger Mikael Samuelsen.
Ju närmare verkligheten du går desto svårare blir det att göra humor av det.
Att skildra något som i grunden är en utmaning för samhället med humor – är det kontroversiellt?
Nej, tycker Tobias Haile Furunes.
”Jag har ju också själv vuxit upp på ett ställe där de här miljöerna på sätt och vis existerade. Så för mig är det intressant att se det ur ett lite annat perspektiv än det som blir det väldigt seriösa. Jag gillar den här idén för att det inte blir så allvarligt och högtidligt. Jag känner igen en del av karaktärerna från tiden när jag växte upp”, säger han.
Yosef Woldemariam, som också är känd artist i Norge, kläckte idén i starten. Tillsammans med Mikael Samuelsen fick han manuset att ta form. Det som började som ett dokumentärt innehåll fick efter hand mer och mer inslag av gangsterkomedi.
”Ju närmare verkligheten du går desto svårare blir det att göra humor av det – du har ett helt annat ansvar. Sakta men säkert gick vi mer och mer ut i äventyrsland”, säger Samuelsen.
Vi har stora planer på att sälja in säsong två
Potential för nordisk framgång
Tack vare det nordiska samarbetet kommer serien också att visas i grannländerna.
Både Mikael Samuelsen och Tobias Haile Furunes tror på potentialen i ”Flus” även hos den övriga nordiska publiken.
”Vi menar ju att vi lånat mycket från dansk gangsterkomedi från 00-talet, ’De grønne slagtere’ och allt det. Guy Ritchies ’Snatch’ såg vi också, de här källorna har varit en viktig del i att skapa universumet i ’Flus’”, säger Samuelsen.
”Danmark har en mycket äldre kulturtradition av att raljera lite med mörka miljöer. Alla våra länder har sina samhällsproblem som liknar varandra”, säger han vidare.
Samuelsen vågar påstå att det inte tidigare gjorts en renodlad gangsterkomedi i Norge.
Men: In kliver så ”Flus”.
Samarbetet med NRK har gått väldigt bra, säger serieskaparen Samuelsen.
”En sak vi var bekymrade över när vi började skriva var att språket måste tillvaratas. Vi ska tillbaka till 1999. Det finns en del ord som inte är okej år 2022. Vi måste ändå få lov att använda ord som inte är acceptabla i dag. Men det gick väldigt fint, NRK var med från starten. De har en fin balans i hur de rådgör oss, hur de tar ägarskapet.”
Refenserna skapar trovärdighet
En annan viktig del är förstås alla andra 90-talsreferenser.
”Tobias var nog den av skådespelarna som kämpade mest med kostymen. Det var märkliga skor och snäva byxor som gjorde något med hans stolthet”, skämtar Mikael Samuelsen.
”Det var en utmaning när jag skulle gå ut i de kläderna”, säger Haile Furunes bekräftande.
”Jag är väldigt glad att vi fått med en del eurotrance för musikens del, som för mig är väldigt definierande för epoken. Det var ju ecstacy och trance som var de stora referenserna för den tiden”, säger Samuelsen.
I och med avsnitt åtta av ”Flus” så är historien berättad – det öppnas inte för en fortsättning i slutet.
”Nej, vi rundar av den här berättelsen nu. Men vi har stora planer på att sälja in säsong två”, säger Mikael Samuelsen.
Innan vi lägger på – en sista fråga: ”Flus”, vad står det för egentligen?
”Flus betyder pengar på arabiska. Ordet tillhörde 90-talet, och har dött ut. Nu säger man lægs”, säger Mikael Samuelsen.
Där har vi kanske titeln på en säsong två…
NRK:s “Flus”
Nordiska samproducenter: DR, SVT, Svenska Yle.
- Humordrama av Spark AS för NRK
- Hade premiär fredag 28 oktober på NRK TV
- 8 episoder på 25–30 minuter
- Två avsnitt publicerades fredag 28 oktober, därefter ett avsnitt varje fredag