Nordiska public service-nyheter – vecka 12

Utbrottet av coronavirus innebär stora logistiska utmaningar för att få medieproduktionen att fortsätta. Den exceptionella situationen för också med sig nya kreativa grepp från de nordiska public service-bolagen.

Maria Månson levererar tillsammans med kollegor kulturtips från DR, filmat hemma med mobilkamera. Foto: DR/Bjarne Bergius Hermansen

Du hittar också dagliga uppdateringar på Nordvisions Facebook-sida.


DR levererar kulturtips med mobilkamera

20.3.2020

DR2 levererar tips på digitala kulturupplevelser, i en tid då evenemang med livepublik över hela Norden fått ställas in.

Inspelat med mobiltelefon i hemmet kommer värdarna Maria Månson, Phillip Faber och Ane Cortzen ge sina tips på virtuella kulturutbud som finns tillgängliga i Danmark.

Avsnitten spelas in och klipps hemma hos värdarna själva.

Den här veckan tipsas det bland annat om dokumentärfilmfestivalen CPH DOX, som med kort varsel fick ställa in den fysiska upplagan, men som i stället visar film online.SVT gör om Vinterstudion till Helgstudion. Här programledare Yvette Hermundstad. Foto: Janne Danielsson/SVT.

Vinterstudion blir Helgstudion i coronatider

18.3.2020

Senaste veckoslut stängde SVT ner Vinterstudion, då allt fler sportevenemang ställdes in på grund av coronaviruets framfart.

Till kommande veckoslut öppnar studion igen, men då som Helgstudion, ett nyhets- och samhällsprogram om pandemin och dess inverkan på Sverige och världen.

Programmet produceras av personal från SVT Sport.

“Mellan dom två blocken kommer damernas SM-final i bandy att visas och efter 15.15 kommer vi att visa herrfinalen i bandy. Båda bandyfinalerna avgörs utan publik på läktarna, så det enda sättet att se årets bandyfinaler blir i SVT”, skriver Åsa Edlund Jönsson, chef för SVT Sport.


Nordvision siktar på oförändrad pitchtidtabell

17.3.2020

Pitchtidtabellen för våren gäller fortsättningsvis.

Alla Nordvisionmöten för mars och april (i det här skedet) har flyttats fram på ännu obestämd tid. Vi gör ändå allt som är möjligt för att pitchprocessen i de olika grupperna ska kunna fortsätta i möjligast vanlig ordning.

Den här våren genomförs pitchdagarna online, och programgrupperna får information separat om hur det här går till. De redan tidigare fastslagna sista anmälningsdatumen och pitchdatumen gäller.

Först ut att pitcha online är Ung, nästa veckas tisdag (24.3).

Kontakta gärna sekretariatet med frågor kring vårens pitchar!Kocken Henri Alén studerar framtidens mat på riktigt nära håll. Foto: Yle.

Hela Norden får smaka på framtidens mat

16.3.2020

”Mat är vardag och fest, det är starka känslor, och den skapar identitet. Samtidigt förändras maten och matvanorna väldigt snabbt. Och de måste förändras. År 2050 kommer vi att behöva 70 procent mer mat”, säger Tiina Torikka, producent för Yles kommande serie “Would you eat this?”.

Serien undersöker framtidens mat genom kocken Henri Alén och Lauri Reuter, doktor i bioteknik. SVT, DR, NRK och RÚV är med i samproduktionen.

“Favoritögonblicken är de då du fattar att lösningen på stora problem finns helt runt hörnet”, säger Alén.