Per Westergård / SVT, Vi på tv
Solen skiner och det är nästan varmt. Inte illa denna kalla vår. Omgivningarna är mer än lockande, grönskan är sådär underbart skir som den bara är under några få dagar samtidigt som sjön nedanför konferenshotellet glittrar inbjudande.
Ändå är det ingen som ser naturens skönhet. Ingen njuter av solens strålar.
De fyrtiotalet webbutvecklare från SVT, YLE, DR, NRK och isländska RÚV, som är på plats på Bergendahls konferensanläggning utanför Stockholm, stirrar istället stint in i sina respektive datorer. De har 24 timmar på sig, och varje minut är viktig.
Bakgrunden till arbetsivern är att de alla deltar i Nordic Hack Day. Under ett dygn ska de lära känna varandra genom att skapa någonting ihop. Att det dessutom är i tävlingsform skärper kanske koncentrationen ytterligare.
–Tävlingen är nog inte så viktig, det som verkligen betyder något är att utvecklarna får träffas och diskutera gemensamma utmaningar, säger Kristina Halling på SVTi och projektledare för Nordic Hack Day.
Gott om utmaningar
Utmaningar inom det digitala området finns det gott om för public service-företagen. Både när det gäller innovation, publicistik och innehåll.
– För att klara den uppgiften måste vi bygga samarbeten utanför våra egna företag. Förhoppningvis kommer det ut idéer från denna dag som vi senare kan bygga vidare på.
Att public service-bolagen samarbetar kring tv-produktion är självklart, trenden är dessutom att antalet samproduktioner ökar. När det gäller webb-produktion har gemensamma projekt däremot varit få.
Initiativet till den första Nordic Hack Day någonsin togs av SVTi men finansieras till stor del av Nordvision. Tanken, eller åtminstone förhoppningen, är att det här ska bli ett årligt återkommande arrangemang och där ansvaret för dagen ska rulla runt mellan de olika bolagen.
Pitcha sina bästa idéer
Under den första av hackdygnets timmar fick alla som ville pitcha sina bästa idéer, därefter bildades ett antal arbetsgrupper. 22 timmar senare skulle allt vara klart för en demonstration.
– Det är spännande att få jobba tillsammans med kollegor från de andra public service-företagen i Norden. Att vara här ger massor av kreativ energi samtidigt som jag lär mig mer om hur andra hanterar de problem som vi alla kämpar med i vardagen, säger Rasmus Lasthein från Danmarks Radio.
När Vipåtv är på besök är det bara några få timmar kvar till demonstrationen av det de olika grupperna har åstadkommit och Rasmus och hans nyfunna samarbetspartner Clara Attermo från SVTi kämpar för fullt med att göra det möjligt att publicera klassiska reportage på webb och i mobil.
– DR och NRK har börjat försök med att ha mer fylliga reportage på sina hemsidor, det är något som vi i Sverige ännu inte har testat. Därför är det spännande att se vad som är möjligt att göra, säger Clara Attermo.
App för trender
Ett par armslängder längre bort sitter Mårten Seiplax från YLE, han jobbar tillsammans med tre SVTi:are med att utveckla en app som de kallar Nordic trends. Det är ett webb-verktyg som ska analysera texter för att på så sätt se vilka nyheter som är hetast just nu.
– Det är alltid kul att komma ut ur den glasbur jag normalt sitter i. Men mest av allt är jag här för att jag gärna vill se ett starkare nordisk utbyte även på onlinesidan, och inte som idag mest inom tv-produktion. Tidigare har samarbetet försvårats av att vi har haft olika tekniska system men nu jobbar vi mer med öppen källkod vilket underlättar ett utbyte.
“Leka med teniken”
Även Øyvind Halmstad från NRK och Eyjólfur Kristyjánsson från RÚV lyfter fram värdet av att komma bort från vardagens produktionstvång.
– Här får vi möjlighet att leka med tekniken på ett sätt som vi annars inte hinner med. Vi behöver alla få ny inspiration och testa de idéer som många av oss går och bär på.
För Øyvind Halmstad blev dygnet extra lyckosamt. När den sista timmen var slagen hade hans grupp och deras röstningsapp fått det starkaste bifallet. Därmed blev de den första nordiska hackdagens första segrare, och därmed mottagare av ett specialdesignat pris.
Kunskapsappar
Övriga grupper kom på en delad andra plats. Från dem fick vi se ett par spel och ett antal kunskapsappar.
– Det skulle vara kul om det här kunde bli ett återkommande arrangemang. Vi har mycket att lära av varandra. Genom att de som är här har fått jobba fritt har vi fått fram en del nyskapande lösningar. Kanske kan vi använda några av de idéer som har fötts här i våra konkreta projekt, menade Gereon Kåver som är gruppchef för utveckling påSVTi.
Att SVT:s vd Hanna Stjärne dök upp den sista timmen för att ta del av alla presentationer visar vilken vikt webben numera har hos SVT.
Se flere bilder från Nordic Hack Day på Vi på tv på SVT.se.
Relaterat: