Nordisk- og internasjonal storeslem for NRK-produsert gameshow: – Vi har truffet tidsånden

Kan man kombinere gameshow-formatet med faktabasert helseopplysning? Ja, sier den norske statskanalen NRK med konseptet «Hva feiler det deg?». Det medisinske gameshowet, som er sendt i Sverige og skal sendes i Finland, har solgt 12 opsjoner – og har blitt produsert i egen versjon i Nederland. Det skyldes i følge Jesper Petersson fra SVT at serien har truffet et tegn i tiden.

Av Daniel Guanio

– Da jeg først hørte snakk om programformatet var jeg ærlig talt skeptisk. Er det ikke uetisk å lage tv-underholdning av menneskers sykdom? Sluttresultatet fikk meg til å endre mening – «Hva feiler det deg?» er bredt og underholdende, men på samme tid folkeopplysning i ordets rette forstand.

Det sier programinnkjøper Jesper Petersson i SVT. Han skryter av en tydelig og intuitiv programidé som griper direkte inn i tidsånden – en tidsånd preget av problemer som alternative fakta og ekkokammer-effekter.

Det er ikke hverdagsmat for verken gameshow-sjangeren eller helsejournalistikken – men noen ganger må man bare utfordre det etablerte og ta noen sjanser for å komme videre. Det er sant i livet så vel som tv-bransjen, og spesielt for Helse- og livsstilsredaksjonen i NRK.

Resultatet av sjansespillet ble et nytt blikk på helsejournalistikken, starten på en rekke internasjonale samarbeid og erfaringer – og et splitter nytt gameshow-konsept.

Pløyer ny mark
– Det var en stor overgang å gå fra tradisjonell helsejournalistikk til å lage et gameshow – men etter 15 år med Puls (helseprogram på NRK, red.anm.) var vi klare for noe nytt, sier Astrid Engen.

Astrid Engen er en av produsentene for «Hva feiler det deg?», som nettopp har avsluttet sin andre sesong. For henne er det først og fremst inspirerende å treffe unge seere – en målgruppe den seriøse helsejournalistikken tradisjonelt sett har omgått.

– Med «Hva feiler det deg?» ser vi at programmet treffer en helt annen målgruppe, og det er inspirerende. Programmet har en høy andel seere i aldersgruppen 20-29, mens Puls-seerne stort sett var damer over 50, sier hun.

For å komme dit, forklarer redaksjonssjef Randi Helland, var det essensielt med et godt samarbeid på tvers av avdelinger internt i NRK. Det hele startet med et ønske om å utfordre magasinformatet og utforske serieformater for helse og livsstilstoff.

I samarbeid med utviklingsavdelingen til NRK satte vi i gang workshoper for å jobbe frem nye programideer, men det var et par kreative hoder i redaksjonen som knakk koden. I starten tror jeg for øvrig vi kalte ideen for « Symptomet».

Ikke lenge etter pitchet en av idéskaperne ideen for Nordvisjonen på et faktamøte i Reykjavik. Prosjektet fikk støtte og det ble en veldig fin tur, forteller hun.

«Doctors vs Internet»
Selv om programmet har fått en annen tittel på internasjonal basis, sendes produksjonen i sin opprinnelige form i både Sverige og Finland. Det kan i følge Engen skyldes god casting av panelets leger, som produsenten gir skryt.

– Den norske versjonen sendes i alle nordiske land nå, og det tror jeg er mye takket være de dyktige og morsomme legene våre, sier hun.

I Nederland har det derimot programmet blitt laget fra bunnen av. Et samarbeid som i følge Engen har gått knirkefritt.
– De fikk produksjonsbibelen vår, som er veldig god. I tillegg hadde vi jevnlig mailkontakt, og en delegasjon fra Nederland overvar første opptak i studio på Marienlyst. Hovedforskjellen er at de har et litt annet marked å forholde seg til, og skulle ha lengre programmer – 1 time med reklamepauser, sier hun

Fungerer på et dypere plan
Men selv om konseptet først og fremst er lett kommuniserbart og aktuelt i en tid hvor ”alle” googler symptomene sine, mener Jesper Petersson i SVT at serien også fungerer på et dypere plan.

Petersson peker nemlig på et annet aspekt ved formatets tiltrekningskraft: Hvordan det illustrerer dagens diskusjon om fakta og eksperter – en diskusjon preget av alternative fakta, ekkokamre og relativ sannhet.

– Her fungerer de to panelene i programmet, legene og pasientene, som en symbolsk og bokstavelig illustrasjon på denne striden, sier han.

Eller som redaksjonssjef Randi Helland oppsummerer det:
Dette er jo helseinformasjon – med tuttifruttismak.