Mye større problem å ikke være på Minecraft

Nordiske allmennkringkastere bruker Minecraft for å nå unge gutter. Er det et problem? Det er et større problem å ikke være der, mener sjefen som leder Minecraft-satsinga til NRK.

Av Randi Lillealtern

I takt med medievanene som endrer seg, oppsøker de nordiske kringkasterne stadig nye plattformer for å nå det unge og kresne publikummet. De siste årene har både Yle, DR og NRK publisert innhold i spillet Minecraft. Norske barn har bygget landet i Minecraft i prosjektet ”Hele Norge bygger”, som ble vist i en minutt for minutt-sending i 2016. 500 deltakere bygget alle de 19 norske fylkene i løpet av tolv timer.

Yle bruker Minecraft som en del av spillet ”Rosan koodi”, hvor spillerne må løse koder i både spill og den virkelige verden for å hjelpe Rosa å redde verden.

Høsten 2017 gikk NRK, DR og YLE sammen om tidenes første landskamp i Minecraft, Ragnarok. En youtuber fra hvert land hadde med seg sin egen ”hær” av spillere, og kampen ble sendt på til sammen 12 YouTube-kanaler, på nettsidene og på tv hos de tre selskapene. Men hvilke utfordringer oppstår når allmennkringkastere bruker tredjepartsplattformer som Minecraft og ulike sosiale medier for å nå spesielle publikumsgrupper? En åpenbar tanke er at de bidrar til å styrke disse, samtidig som de kanaliserer publikum vekk fra sine egne plattformer.

Må være der barna er
Slik kan man ikke tenke i 2018, mener Natasha Sayer, sjef for NRKs Flippklipp-redaksjon.

”Det er et mye større problem å ikke være til stede på disse plattformene. Det har vi prøvd før, og det førte til at vi mistet 10–12-åringene”, sier hun.

Redaksjonssjef for DRs barneproduksjon i Aarhus, Johanne Bagge, er enig.

”For å være relevante for hele målgruppa, er vi nødt til at være tilgjengelig der barna er”, sier hun.

Timo Lehtinen, produsent i Yle Youth, forteller at de når et mye større publikum på YouTube enn via sine egne kanaler. Et program som kan ha rundt 10 000 seere på YLE Arena, blir sett av 120 000–350 000 barn på YouTube. Forskjellen er så enorm. Vi må være der brukerne våre er. Men det holder ikke bare å være der, vi må være til stede på plattformenes betingelser, mener NRKs Natasha Sayer. 10–12-åringene er veldig kritiske. Alle er bevisste på at innholdet vi legger på Flippklipp og i Minecraft kommer fra NRK, men med en gang vi minner for mye om NRK Super, blir det negativ tilbakemelding. Da er det ikke kult.

Ifølge Sayer har disse plattformene egne koder for fortellerteknikk som barna behersker til fulle. Innholdet fra allmennkringkasterne må følge disse kodene for å nå gjennom.

”Vi må være der på plattformenes premisser, men vi må også være de beste på å utfordre dem. Vi skal sørge for at noe av innholdet de møter skal være av høy kvalitet.”

Tilgjengelig også på egne plattformer
Johanne Bagge i DR sier de i Minecraft kan treffe en målgruppe de ellers ikke har tilgang til. Høsten 2017 lanserte DR Ultra fiksjonsserien Kolonien, om en gruppe barn som er på feriekoloni på en øde øy. Seerne kunne samtidig spille Kolonien i Minecraft.

”Når vi lager satsinger i Minecraft, som for eksempel Kolonien, peker hele innsatsen alltid tilbake på hovedformatet, nemlig fiksjonsserien Kolonien. Det gir oss mulighet til å gjøre en helt ny, og til vanlig utilgjengelig målgruppe for oss, oppmerksomme på hovedformatet,”sier Bagge.

Hvordan kringkastere skal forholde seg til tredjeparts plattformer har vært diskutert mye de siste årene i forbindelse med en stadig større satsing på sosiale medier. Men Minecraft er spesielt, mener Sayer. For sosiale medier finnes det strategier som hele organisasjonen forholder seg til. Det gjør at man ikke er alene om problemstillingene, og det blir lettere å jobbe med dem. For Minecraft finnes det ingen overordna strategi.

”Det er generelt mangel på kompetanse og fokus. Vi må gå opp løypa helt på egen hånd, og vi må være de beste på dette. Det er mye å håndtere for en redaksjon på åtte mennesker,” mener Natasha Sayer