Mer undersökande i SVT:s lokaljournalistik

Mer originaljournalistik i de lokala nyheterna ska bredda bilden av Sverige. Redan nu finns till exempel ett samarbete med Uppdrag Granskning kring undersökande rapportering. Det här och annat har vi uppmärksammat under den här veckan.

Foto: SVT.

Du hittar också nyheter varje vecka på Nordvisions Facebook-sida.


SVT ska bredda Sverigebilden med grävande lokaljournalistik

Ett av målen för SVT:s lokaljournalistik under 2021 är en större andel originaljournalistik, nyheter som citeras och slår igenom.

Det skriver Michael Österlund, SVT:s programchef för lokala nyheter och minoritetsnyheter.

”För att ytterligare vässa den lokala SVT-journalistiken finns sedan tidigare en gemensam researchfunktion och ett samarbete med Uppdrag Granskning i Göteborg, något som har gett ett flertal nyheter redan under året som gått”, skriver Österlund.

SVT utökade antalet lokala redaktioner under förra året, och har nu 40 redaktioner runtom i landet.

Stina Klüft, med bas i Umeå, utsågs i dagarna till projektledare för ”journalistiskt avtryck”, och ansvarar därmed för att driva på utvecklingen för en bredare bild av landet i SVT:s täckning.

”Våra lokala redaktioner är alla experter på sina områden. Vi har medarbetare över hela landet och tillsammans är de en riktig superkraft. Vi har en enorm kompetens där min roll blir att samordna och presentera den för en rikspublik, att få genomslag på många plattformar”, säger hon.



Bild från Yles nyhetsredaktion i november 2020. Foto: Silja Viitala/Yle.

Yles corona-artikel bland världens mest lästa livebloggar

Omkring 1,3 miljoner timmar – så mycket lästid har Yles uppföljande artikel om coronaläget hittills samlat. Det gjorde också att Yle-sidan tog sig in på en internationell lista över de artiklar som bundit flest läsare under 2020.

Corona-artikeln, som grundades i februari förra året, är den mest lästa i Yles historia och närmar sig 50 miljoner sidladdningar.

Det är Chartbeat som listar världens tio mest publikengagerande livebloggarna. Yles bidrag ligger på plats åtta. På listan finns även  artiklar med rullande uppdatering från BBC och CNN om det amerikanska predidentvalet.

”Det här är ypperligt. Talen visar att vi har lyckats i berättandet till publiken om årets största nyhet, så som sig bör av ett public service-bolag. Vi har utfört nyhetsarbete under exceptionella förhållanden, och en stor del av nyhetsredaktionen har på sätt eller annat deltagit i arbetet med den här artikeln, både i Finland och genom våra korrespondenter ute i världen. Att en finskspråkig artikel tar sig in på Chartbeats lista är totalt exceptionellt”, säger Jouko Jokinen, nyhets- och aktualitetsredaktionens ansvariga chefredaktör.



Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

Kraftig ökning för DR:s tv under coronapandemin

DR:s avdelning för medieforskning har tittat närmare på hur coronapandemin förändrat danskarnas medievanor.

Under våren 2020, då Danmark i mycket var ett stängt land, ökade till exempel användningen av traditionella tv-skärmar, men även DRTV och Dr.dk ökade kraftigt. Även 4-8-åringarnas användning av Ramasjangs innehåll ökade, i traditionell tv med 37 procent.

Ungefär hälften av de tillfrågade över 15 år uppger att de använder nyhetssajter och -appar mer nu än innan nedstängningen.

Radiolyssnandet påverkades särskilt under senaste vår av att bilresorna till och från arbetet i hög grad försvann. DR:s kanaler tappade samlat sett sex procent, medan de kommersiella kanalerna tappade 14 procent under de två första ”stängda” månaderna.

”I takt med att corona har blivit en mer naturlig del av vår vardag och den dagliga nyhetsfeeden långsamt också fyllts med andra ämnen, som #metoo-skandaler och det amerikanska presidentvalet, så hade danskarnas nyhetsintresse och medieanvändning vid slutet av 2020 funnit en mer naturlig nivå”, skriver medieforskarna Michael Oxfeldt och Rasmus Andersen.

Nästa veckas torsdag, den 21 januari, publiceras DR Medieforsknings rapport ”Medieudviklingen 2020”.



SVT:s programledare för riksnyheterna, Anders Holmberg, Cecilia Gralde, Nike Nylander, Jon Nilsson och Lotta Bouvin Sundberg. Foto: SVT.

Rekordår för SVT:s nyheter

SVT har aldrig i modern tid nått så många svenskar med nyheter som under 2020, konstaterar Anne Lagercrantz, divisionschef för Nyheter och sport på SVT.

Nyhetsutbudet på SVT Play har ökat användningen med 100 procent jämfört med 2019, och till exempel gjordes 900 000 starter på livesändningen under oroligheterna i USA senaste vecka. Antalet digitala nyhetsanvändare har ökat med 50 procent jämfört med 2019.

”Samma period har preferensen bland unga ökat. I åldern 20-39 svarar flest, hela 25%, SVT Nyheter på frågan om vilken digital nyhetsleverantör de föredrar. 2017 var motsvarande siffra 9%”, skriver Lagercrantz.

År 2020 blev det mest framgångsrika året hittills för SVT Nyheter.



Ramasjangs nya kanal för hemundervisning bjuder på välkända ansikten, såsom Silja Okking. Foto: Rasmus Angelsnes Hansen/DR. 

DR lanserar ny kanal för barn i hemundervisning

Från och med i dag öppnas en ny kanal på DRTV som ska hjälpa i hemmaskolningen av 4-8-åringar som är hemsända på grund av coronasituationen.

”Ramasjang hjemmeskole”, som kanalen heter, sänder varje vardag mellan klockan 8 och 14, och kan ses i efterhand som on demand. Ämnen som historia och matematik tas upp, och de återkommer flera gånger om dagen, så tanken är inte att eleverna ska se hela sändningen varje dag.

”Vi vet att corona – både för barn och vuxna – redan nu gör det här till en svår tid. För dem som också ska skola sina barn hemma, gör det bara dessa tider ännu mer utmanande. Vi kan självklart inte ersätta riktig skolundervisning, men vi hoppas att vi kan bidra till att ta bort lite av den press som många upplever med de tilltag som vi nu intensifierar”, säger mediedirektör Henriette Marienlund.

Även ”Ultra Nyt”, för de lite äldre barnen i 9-14-årsåldern, ökar sin täckning. Det sker på alla plattformar där ”Ultra Nyt” redan är närvarande, och tanken är att engagera barnen med undervisande material, och även ge möjlighet att ställa frågor via det redan kända formatet ”Tæt på”.