Känslokoll: Hva synes du?

Har du noen gang ønsket å teste et program eller et innhold på ditt publikum før du lanserer, men så har du ikke hatt noen å prøve det på? Det problemet har SVT i Stockholm forsøkt å finne en løsning på ved å lage et verktøy som de kaller “Känslokoll”.

Av Øystein Espeseth-Andresen

“Känslokoll” er et dataverktøy, og er et supplement til andre undersøkelser og annen analyse som er tilgjengelig, og er laget slik at alle programskapere i SVT Barn kan bruke det. Det er SVTs Barnkanalen som står bak nyvinningen, og rundt 160 barn i alderen 3 til 12 år, er faste medlemmer i det som kalles barnepanelet.

Med “Känslokol”l får SVT hjelp fra barn rundt om i hele Sverige som sitter klare til å fortelle hva de synes om de programmene som lages for dem. Og tilbakemeldingene, de gis ved hjelp av emojis.

Emojis gjør det enkelt å uttrykke følelser
Helena Persson jobber som utviklingsansvarlig i SVT i Stockholm med Barn og har vært ansvarlig for å få frem dette verktøyet.

”Vi fant ut at det var et behov for et målgruppeverktøy som kunne brukes når redaksjonene selv trengte det. Tidligere har vi vært avhengige av SVT sentralt når vi har ønsket å undersøke målgruppene våre, og de undersøkelsene har ofte vært mest rettet mot voksne”, sier hun.

”Og så viste det seg ganske fort da vi begynte å jobbe med papirprototyper at barn ganske enkelt kan uttrykke sine følelser med emojis, så da valgte vi å gå videre med det”, fortsetter Persson. 

Ny overskrift?
I dag har verktøyet vært i bruk en god stund, og redaksjonene trenger ikke lengrer å gå via forsinkende mellomledd for å undersøke om deres innhold fungerer som de ønsker. Verktøyet er enkelt, og det trengs ingen bruksanvisning for å bruke det, og barna får en god veiledning underveis for hvordan de skal svare.

Veien fra å sitte og lure på noe til å få et svar har plutselig blitt veldig mye kortere. Dersom du har en scene i en serie, en sketsj du lurer på om er morsom eller en programleder du lurer på om fungerer for målgruppen, så kan du legge inn videoen din i programmet, og sende testen ut til barna i barnepanelet og få svar ganske raskt.

”Vi sender undersøkelsene våre ut på mail, og så logger de seg bare på og svarer på våre spørsmål”, fortsetter hun.

Gir ikke statistisk sikkerhet
”Det er viktig å understreke at dette ikke gir noen statistisk sikkerhet, så en må jo ta svarene med en klype salt”, sier Persson, men, legger hun til, ”dersom man legger svarene fra Känslokoll til grunn sammen med annen analyse og data vi har, så får vi en fin pekepinn på om det vi gjør er riktig”.

Verktøyet har blitt brukt flere i ulike sammenhenger, så det er ikke bare barnepanelet som svarer. Når SVT gjennomfører fokusgrupper og møter barn, er verktøyet ofte med. Et annet eksempel er programmet Morgonshowen som har brukt det i sin sending, hvor de ba sine seere gå inn på nettet og si sin mening. Da var det 1250 barn som deltok i akkurat den undersøkelsen. 

DENNE ARTIKKELEN ER SKREVET TIL NORDVISIONS ÅRSRAPPORT 2016