Af Ib Keld Jensen
Mystik, isolation, overtro og mørke er nogle af de dunkle ingredienser, der går igen i flere af de dramaidéer den islandske public servicestation RUV sammen med eksterne producenter præsenterede, da de nordiske dramachefer var samlet til den halvårlige pitch forleden. Og netop dette særlige islandske islæt gjorde indtryk på dramacheferne fra de øvrige Nordvisions-lande.
En af idéerne udspiller sig i en lille landsby i bunden af en dyb fjord i det nordøstlige Island. Byen rammes af et voldsomt uvejr i den værste vinter, og et passagerskib med skandinaviske gæster, når akkurat i havn inden alle i byen isolerer sig inden døre mens uvejret raser udenfor. Vejen over bjergene er spærret og havnen er fyldt med drivis, så ingen kan komme ud eller ind af landsbyen.
Da byen vågner driver et lig ind på bredden. Politichefen Ari, der ofrede karrieren for at flytte til byen med sin kone, bor efter skilsmissen alene med deres to børn, og skal nu udrede trådene i dette Agatha Christie-inspirerede drama under titlen Trapped.
Bankkrise blev wake up-call
Centralt i udviklingen af den islandske dramaprofil står RUVs dramachef Erna Kettler. Hun mener, at bankkrisen har tvunget islændingene til at tænke anderledes. Idéerne er boblet frem trods den økonomiske smalhals islandsk public service-tv har levet med siden.
”Bankkrisen har været et wakeup call. Alt var lukket ned. Men vi har indset, at alt handler om idéen, om manuskriptet og om fantasien. Vi må se fremad og ikke hænge fast i fortiden,” siger Erna Kettler.
RUV har en ambitiøs målsætning om at få produceret to dramaserier om året, og dertil en endnu mere ambitiøs ønskeliste, der rækker fem år frem.
”Men det er klart, at vi har behov for stærk finansiel opbakning,” siger hun.
Og hér passer Nordvisions-samarbejdet fint ind. Netop bankkrisen er et underliggende tema i et andet krimidrama, Lava, som NRK og FST bakker op om. Netop bankkrisen er et underliggende tema i et andet krimidrama, Lava, som SVT bakker op om og NRK og FST har vist forhåndsinteresse.
Lava er en selvstændig fortsættelse af krimiserien Klippen. Man finder liget af en kendt forretningsmand og kriminalbetjent Helgi Marvin Runarsson skal efterforske sagen. Samtidigt forsvinder en ung mand og hans fem år gamle datter i samme område på den islandske vestkyst, som man fandt den afdøde forretningsmand.
Stedet hedder Hraunid, og der begik engang Islands mest berygtedemassemorder, Axlar-Bjørn, alle sine misgerninger 300 år tidligere. Disse begivenheder får Helgi til at tænke på sin afdøde søn, som døde i hans arme efter en bilulykke. En mystisk og spændende krimiserie fra nutiden i blandet en mystik, overtro og folklore, som gør den særlig og islandsk.
”Vi tror på, at folk har et liv efter døden, og det er almindeligt for islændinge,” fortæller Erna Kettler.
Norsk og dansk inspiration
Begge dramaserier har hentet inspiration fra de øvrige nordiske landes produktioner. Især har norske Himmelblå og de danske serier Forbrydelsen og Borgen inspireret.
”Det er de nordiske tv-seriers måde at bruge arketyper på. Karaktererne er ikke glamourøse, men har et hverdagsliv, som vi kan genkende. I dette forår skal der vælges ny præsident i Island og den ene af kandidaterne minder en del om hovedpersonen i Borgen. Hun er en kendt tv-personlighed, bor sammen med sin mand og hans to sammenbragte børn og skal selv føde i begyndelsen af maj,” fortæller Erna Kettler som eksempel på, hvordan virkeligheden næsten kan overgå fiktionens verden.
Islandsk tv har adskillige flere projekter i støbeskeen, og de er alle blevet til samarbejde med eksterne producenter, da RUV ikke selv råder over en produktionsafdeling.
I den lidt mere skæve afdeling tiltrak en tegnefilmserie ”Hulli” sig dramachefernes opmærksomhed. Hovedpersonerne er en karikaturtegner, en forfatter og en kunstner som bor i Reykjavik centrum, og som især skiller sig ud for sin kulsorte og til tider grovkornede humor i en naiv streg. Tegneren er Hugleikur Dagsson og Hulli hans alter ego, hvis karriere som tegneserieforfatter er på retur. Hullis forsøg på at finde alternative indkomstveje går sjældent hans vej, og det bliver skildret sørgeligt, men også komisk.
”Den fik vi også fine tilbagemeldinger på, men samtidig også en opfordring til at rette serien mod børn- og ungefladen, ” siger Erna Kettler, der glæder sig over, at islandsk drama har genfundet fodfæstet efter nogle vanskelige år i bankkrisens skygge.
Islandsk saga øverst på ønskeliste
Øverst på den lange islandske ønskeliste står en heltesaga bygget på den norske forfatter Morten Cranners radiospil ”Egil Skallagrimssons saga”, som har fejret store triumfer i RUV Radioteater. Historien foregår i Norge, Island og Danmark med en afstikker til Skotland.
Nordvisions-potentialet synes med andre ord åbenbart.
”Vores store elite-ønske-projekt for fremtiden,” som Erna Kettler kalder det.
Nyheder
Islandsk drama rejser sig efter bankkrise
De nordiske tv-dramachefer blev taget med storm fra en uventet kant ved det nordiske drama møde i april. Nogle af årets interessante drama-idéer er undfanget på sagaøen.