Ishavet på 30 dagar

Efter tre tidigare succeer tillsammans med den finländska skådespelaren Ville Haapasalo tar Yle och produktionsbolaget Aitomedia nu tittarna till Ishavet, ett klimat som bjuder på storslagna vyer, men som också ställer helt nya krav på produktionen. Ishavet på 30 dagar är en samproduktion med NRK och SVT

Då jag pratar med producent Vera Olsson på Aitomedia håller hon bland annat på med den slutliga researchen för produktionen. Man letar efter de slutliga inspelningsplatserna och castar personerna som ska medverka i serien.

Dessutom är det en hel del jobb med byråkrati eftersom man rör sig i gränsområden, där det förutom ryska visum också krävs regionala visum och filmtillstånd. Tidigare har man i större grad kunna förlitat sig på det faktum att Haapasalo är väldigt känd i Ryssland, men nu rör man sig i ett mer känsligt område där det också krävs mer omfattande tillstånd.

Fjärde serien med Haapasalo

Ishavet på 30 dagar är den fjärde reseserien med den finska skådespelaren Ville Haapasalo, som gjort karriär i Ryssland och är superstjärna där. Ryssland runt på 30 dagar följdes av Sidenvägen på 30 dagar och i början av det nya året hade den tredje serien premiär på Yle, Finsk-ugriska folk på 30 dagar.

Serierna har också varit populära utomlands och serien med Sidenvägen har bland annat sålts till Sydkorea. De två första serierna har även med stor framgång sänts i SVT och NRK genom programutväxlingen. Jesper Petersson på SVT tror att det här beror på en kombination av exotiska miljöer och en färgstark personlighet, som klarar av att överbygga barriären att programmet ändå är finskspråkigt.

”Ville Haapasalo har en utstrålning som går genom rutan och det där lilla extra inslaget av ‘star quality’. Han är fryntlig, vänlig och utåtriktad och genom sina språkkunskaper i ryska och en varm personlighet får han en direktkontakt med dem han möter”, säger Petersson.

Peterssons kollega på NRK, Fredrik Færden, håller med och lyfter också fram det det otillgängliga i Ryssland, något som även producenten tror att har en del i succén. Vera Olsson på AitoMedia konstaterar att Europa historiskt sett präglats väldigt mycket av Ryssland, men att det ändå är få som faktiskt besökt landet.

”Ryssland är något av ett mysterium för oss européer”, säger hon.
 
Lång resa längs med kusten
I Ishavet på 30 dagar färdas man längs med hela den ryska ishavskusten, från Kolahalvön till Berings Sund.  Man berättar historien genom de folk som bor där, både ursprungsbefolkningen såväl som folk som bott och arbetat på gulag-läger i området.  Man färdas genom ett område som redan tidigare varit väldigt känsligt rent politiskt, och som kommer att bli än mer känsligt.

”Isen smälter, kusten öppnar upp sig och blir mer kommersialiserad.  Redan nu planeras  kryssningar genom Nordostpassagen. Trots det, finns det områden som fortfarande är stängda och som det i hög grad bryts arm om. Vi träffar vanligt folk som kan vara tolkar mitt i dessa förändringar”, konstaterar Olsson.

Även om det för tv-publiken ser ut som en enhetlig resa kommer själva inspelningarna att ske i fyra olika etapper. Den första tio dagars resan kommer att ske i juni, och följs av nya resor i augusti, september och oktober, då det ännu är isfritt i Berings Sund.

Just isen gör att man hela tiden måste spela med två olika planer, en plan A om det är isfritt och man kan färdas på havet och en plan B där man tvingas flyga mellan orterna. Det är omöjligt att få säkra uppgifter om isläget, teamet har noggrant följt med läget de senaste två åren men det kan ändå variera stort från år till år.

Avslutningsvis frågar jag Vera varför man ska titta på Ishavet.

”Det är ett  väldigt intressant område vi beskriver, vars betydelse bara kommer att öka.  Och så har vi ju också det vackra landskapet som ju också håller på att förändras. Ännu går det rätt enkelt att filma isbjörnar och valar, men frågan är hur länge – det här kan bli en viktig dokumentation med tanke på framtiden”, säger Olsson.  

Programmet planeras sändas i Yle våren/sommaren 2014.