Interaktivt mobilprogram testes i DR

DR har i samarbejde med den nordiske Normob-gruppe udviklet et nyt program som åbner op for mere interaktivitet i forbindelse med tv- og radioprogrammer. Programmet vil også gøre deltagelsen via mobilen billigere.

DR er begyndt at testkøre et nyt mobilprogram, som gør det muligt for lyttere og seere at deltage i interaktive tjenester som eksempelvis afstemninger og konkurrencer til en brøkdel af den hidtidige pris. Programmet bliver i øjeblikket testet i DRs sommertilbud for børn, ’Sommer Summarum’. Her kan børn deltage i afstemninger og indsende kommentarer for cirka tre øre.

Mobilprogrammet er blevet co-finansieret og udviklet af de nordiske Public Service selskaber. Programmet skal kunne bruges i alle fem nordiske lande. Tanken bag programmet er at flytte brugerdeltagelsen fra den 25 år game sms-teknologi over på det mobile bredbåndsnet. Dette gør det næsten gratis at deltage i afstemninger.

De første resultater fra ’Sommer Summarum’ er meget positive. Børn har for eksempel svaret spørgsmål om deres bedste ven, favoritis og superhero. Interessen for at downloade programmet har været stor blandt 10-14 årige, som er programmets primærmålgruppe.

Brugerne får merværdi

Det nye mobilprogram er baseret på datatransmission, og dette gør det muligt at hele tiden opdatere informationerne. Hvis seerne eksempelvis deltager i en afstemning om det sødeste kæledyr, får de med det samme vide, hvor mange, der også har stemt på kat. Det ligger i planerne, at mulighed for geofordeling bliver tilføjet til programmet. Så vil brugerne kunne se, hvor mange procent af for eksempel københavnere også har stemt på kat, fortæller Johan Winblad, mobilredaktør hos DR.

– Man får bygget en merværdi op. Det giver brugerne mulighed for at spejle sig i nogle ligesindede, siger Winbladh.

Nemt og billigt at bruge programmet

Det er nemt at downloade og bruge det nye mobilprogram. Programmet kan hentes ved at sende en sms, hvorefter man får tilsendt et link, som man kan hente programmet fra. De første resultater med ’Sommer Summarun’ påpeger, at der har været stor interesse for programmet. Selvom der er tale om en test med et begrænset antal mobiltelefonmodeller, er der flere tusind brugere, der har ønsket at får programmet på deres telefon.

Brugen af programmet takseres hos teleoperatørerne som datatrafik. De datamængder, som man henter og sender er typisk meget små, og derfor bliver den samlede udgift meget lille. Det koster cirka 70 øre (9 cent) at downloade interaktionsprogrammet, og man betaler direkte til sit eget teleselskab

Teknikken på test

Test af mobilprogrammet i forbindelse med ’Sommer Summarum’ er et pilotprojekt, som skal afprøve teknikken bag programmet. Teknikken afprøves først på steder, hvor der ikke opstår kritiske pres på systemer eller det mobile datanet. Datanettet mangler stadigvæk at blive testet i situationer, hvor belastningen er stor. Der skal derfor endnu flere tests til før programmet kan bruges i forbindelse med seermagneter som for eksempel ‘X-Factor’. Men udsigterne er glimrende, konkluderer Johan Winbladh. Programmet kunne for eksempel bruges i forbindelse med DAB-radio, hvor man kan påvirke, hvilke numre der spilles.

Fakta:

  • Normob-gruppen samarbejder for at styrke en fælles nordisk udvikling og udveksling af applikationer og redskaber til programproduktion inden for det mobile område
  • Gruppens medlemmer arbejder i mobilafdelninger i DR, NRK, SR, SVT og YLE

Kilder: DR Kommunikation, Computerworld.dk, Politiken.dk