Inspirerande faktamöte i Helsingfors

Vårens nordiska inspirationsseminarium och faktapitch hölls den 26-27 april på YLE i Helsingfors.

På inspirationsdagen fick deltagarna bland annat ta del av David Glovers misstag och framgångar. David Glover är beställare av vetenskapsprogram på brittiska Channel 4 och ett av hans budskap var att alla kan göra misstag, men att man måste våga tänka annorlunda och utmana publiken om man vill behålla deras intresse.

Mötet i Helsingfors var andra gången som faktapitchen hade den nya formen av tvådagarsmöte med inspiration dag ett och pitch dag två. På inspirationsdagen kunde ett 40-tal producenter och beställare lyssna till talare från Finland, Danmark och Storbritannien. Erik Bäckman, YLE:s chef för kundinsikt, berättade om den omfattande undersökning man gjort för att ta reda vad den finska publiken tycker om YLE, och vad den vill se i public service. En slutsats i undersökningen var att den grupp som har en negativ inställning till YLE och public service (oftast unga människor), önskar samma program och ämnesområden som den grupp som tycker om YLE. Enligt Erik Bäckman bör därför ett resultat vara att man inte ska ge upp om den unga målgruppen även om den är svår att tillgodose, utan att man istället ska titta på hur man tilltalar den yngre publiken och hur man marknadsför programmen.

David Glover, beställare på brittiska Channel 4, delade frikostigt med sig av sina erfarenheter – både positiva och negativa – när han inspirerade deltagarna till att tänka djärvt och bli upprymda av alla otroliga möjligheter som finns inom produktionen av faktaprogram. Han visade bland annat upp ett program där man sänt en avancerad hjärtoperation i direktsändning. En programledare och studiopublik kunde tala med kirurgerna under operationen och tittarna kunde maila in frågor. Intressant och nyskapande för tv-publiken som nu ”live” fick ta del av den spänning som en livsavgörande operation innebär. Men samtidigt inte fullt så galet som det kan tyckas vid en första anblick – kirurgerna är vana att tala till elever och visa vad de gör under pågående operation.

David Glover visade också hur man i ett program återskapat ”The London Blitz” genom att bygga upp en gata med hus, exakt så som de var byggda under 1940-talet, för att sedan detonera bomber med samma sprängkraft som tyskarnas bomber och raketer från andra världskriget. Allt filmat med avancerade höghastighetskameror. Resultatet blev inte bara spektakulärt och omtalat. Det gjorde det också möjligt att belysa frågor som: Hur det är att leva under ständigt bombardemang? Och hur hanterar människan sådana extraordinära situationer? De avancerade bombsekvenserna varvades med intervjuer med ögonvittnen och experter.

Søren Mikael Rasmussen, chef för DR:s kulturredaktion, berättade sedan om arbetet på DR med att leta efter innovationens Big Bang. På DR har man arbetat strukturerat med att arbeta med innovation och en slutsats har varit att man måste tillåta sig att göra många misstag på vägen. Då är det nämligen enklare att rätta till dem, än om man måste rätta ett stort misstag när något ska gå i produktion.

Proud to present

En alltid lika populär programpunkt på inspirationsdagar är ”proud to present”. Fem program visades upp denna gång.

DR visade sin ”fula ankunge”, ‘Spise med Price’. Matprogrammet med de i Danmark mycket välkända bröderna Price började som ett försök till ett nyskapande matprogram i DR2 och har nu utvecklats till en formidabel tittarsuccé i DR1. Programmet blandar lekfull matlagning med samtal med bröderna om den kända matlagningsfamiljen Price och gamla svartvita tv-klipp där, bland andra, deras far medverkade.

NRK visade upp den smått otroliga historien om hur man sätter kameror i ett lok och sedan kör 7 timmar på den jubilerande Bergensbanan – och sänder allt i realtid! Världens längsta dokumentär blev därför drygt 7 timmar, och inte ens redaktören Rune Møklebust kunde ana att totalt 1,2 miljoner norrmän skulle komma att se någon del av sändningen. ‘Bergensbanan’ sändes på NRK2 en fredag med start på primetime. Som mest hade programmet 450 000 tittare och snittet mellan klockan 20 till 23 låg på 250 000 tittare. Normalt har NRK2 under fredagskvällar en betydligt lägre tittning. Men en 7 timmar lång tågresa utan paus, på en fredagskväll, tog upp konkurrensen med de stora kanalernas underhållningsprogram!

‘Landet Brunsås’ är SVT:s program där man tittar på matlagning och matvanor ur nya perspektiv. Två komiker och en matskribent försöker ta reda på varför vi äter det vi gör och hur våra matvanor säger något om vår samtid. Varför är till exempel en maträtt ”fin” och en annan ”ofin”? Varför är pizza snabbmat idag, när det var exklusivt i början på 70-talet? Med hjälp av komik och sketcher berättar man fakta och tvingar tittarna att ifrågasätta sina föreställningar. Programmet har blivit en stor framgång genom att nå rätt målgrupp med ett faktaprogram om matvanor.

YLE visade med sitt uppskattade ‘Rouva Ruuden Musiikinhistoria’ (Musikens historia) hur man kan använda den guldgruva som public servicebolagen har i sina arkiv, till att göra nyskapande program. I sitt musikhistorieprogram berättar man med hjälp av ”chroma key” och avancerad redigering den finska musikhistorien. Arkivklipp kombinerat med en berättande programvärd som går ut och in i bilden (ungefär som i filmen Forrest Gump) gör att musikhistorien presenteras på ett, för publiken ovanligt och intressant sätt.

Avslutningsvis fick deltagarna på inspirationsdagen ta del av YLE/FST5:s nya morgonsatsning ‘Min Morgon’. FST5 vill ta upp kampen om den finska morgonpubliken med en ny approach. Istället för nyheter och information, vill man locka publiken med inspiration och livsstilsinnehåll. I studion ska det inte vara diskussioner utan samtal. Och genom ämnesval, personligt tilltal och mjukare grafisk form – vill man erbjuda ett alternativ till de andra kanalernas mer hårdkokta morgonprogram med nyheter och samhällsaktualiteter.

Se billedserie fra inspirationsdagen