Höstpremiär på de nordiska kanalerna

Samtidigt som kvällarna blir mörkare börjar också nysatsningarna så småningom ta plats i tv-rutorna i Norden. De nordiska bolagen har under de senaste veckorna presenterat sina höstsatsningar.

I Norge är den största enskilda satsningen i höst Stjernekamp, ett egenutvecklat underhållningsformat. Programmet är en form av Mästarnas Mästare för musik där 10 etablerade artister prövar på olika musiksjangrer från reggae till opera varje vecka. Publiken röstar sen ut artisterna en åt gången. Programkonceptet är helt nytt och skapat av Vibeke Sørlie. Du kan läsa mer om Stjernekamp på NRK:s webb.

NRK diskuterar också integration i höst. Leo Ajkic, som tidigare gjort Leo og de utstøtte på NRK drar nu Norge runt tillsammans med tre kamrater från Kuba, Somalia och Thailand och kallar sig för U-landslaget. De upplever typiska norska saker som kan verka lite märkliga för utlänningar.

Andra nyheter i höst är bland annat humorprogrammet Karljohan och Barnas restaurang. Du kan läsa mer om NRK:s samtliga satsningar i höst här. Längst ned på sidan finns också en trailer över hösten på NRK.

Precis som NRK tar också DR upp integration då man i höst gör en dansk version av Love Productions format Making Bradford British. Gør Danmark Dansk har premiär den 3 september. Läs mer om serien.

DR 1 förnyas också i september då TV Avisen bland annat blir starkare och flyttar fram till kl. 21.30 (måndag-torsdag). Andra nyheter på DR1 i september är en livsbekräftande dokumentärserie om tre unga flickor med downs syndrom, Undskyld vi er her, samt en annan dokumentärserie, Hængt ud på forsiden, som besöker huvudpersonerna bakom de senaste årens löpsideskandaler.

Vidare gör DR också en dansk version av ITV Studios format The Audience – Mit publikum, där en person under tre dagar får hjälp med sitt dilemma av ett följe på 30 personer.

SVT bjuder i höst på titlar som Fridlyst, ett format där kända svenskar beger sig iväg för att göra en insats för utrotningshotade djuren. Tillsammans med den världsberömde fotografen och filmaren Mattias Klum reser de till några av jordens mest svårtillgänliga och avlägsna platser.

En annan av SVT:s nyheter i höst är en svensk version av brittiska QI, som med Stephen Fry är inne på sin nionde säsong. Johan Wester är programledare och Anders Jansson är ständig bisittare i Intresseklubben som SVT:s version heter.

Läs mer om SVT:s andra nyheter
(pdf) som Kan du slå en pensionär?, Historieätarna och Jakten på de perfekta livet .

SVT Play fortsätter också de med sina webbspecifika beställningar. Bland höstens titlar återfinns MGP-juniorbekantingen Ulrik Munther – Big in Japan. Andra av Plays titlar är Fräng och Portkod 1321.

Utbildningsradions största nyhet är i princip en gammal nyhet, nämligen det att man nu befriat 8000 program som man kan lägga ut på ur.se efter att man nått ett avtal med rättighetsorganisationerna och Kulturministeriet dessutom skjutit till extra pengar. I en uppmärksammad kampanj blir kända svenskar och andra ambassadörer eller programchefer för varsitt av de befriade programmet. Läs mer på http://programchef.ur.se.

På Svenska Yle kommer före detta försvarsministern och människorättskämpen Elisabeth Rehn i höst agera programvärd. I en unik samtalsserie, Elisabeth möter, åker Rehn världen runt och träffar människor som betytt mycket för henne i arbetet i världens olika krishärdar. Gemensamt för alla gäster är att de på något sätt försöker bidra till en varaktig fred i världen.

Bland gästerna i programmet finns FN:s tidigare  generalsekreterare Kofi Annan, president Martti Ahtisaari, fotbollsproffset Shefki Kuqi och Kim Han Sol, sonson till beryktade Kim Jong Il av Nordkorea. Mer om programmet.

På Yle Fem blir det i höst också en fortsättning på nordiska samproduktionen Mat så in i Norden med Strömsökocken Michael Björklund och Sonja Kailassaari.

Bland finska Yles höstsatsningar kan man bland annat nämna Matti Kinnunens sexdelade dramaserie Elämää suurempaa (Större än livet) som delvis baserar sig på Tjechovs novell är förlagd till bankkrisen åren 2007-2008.

På Yle2 är det premiär för den finska versionen av Teenage boss och på samma kanal visas också Paluumuuttajat (Återflyttarna), en dokumentärserie om unga människor som flyttat tillbaka till landsbygden i Norra Karelen. Du kan läsa mer om Yles höst här (finskspråkig pdf).