Formatseger till UR

Zero Impact-formatidén segrade i konkurrensen om ett nytt kunskapsformat. Det vinnande bidraget tilldelades 24 000 euro i utvecklingsstöd.

Kristian Martikainen

Maria Bertell, producent vid UR, står bakom det vinnande bidraget som segrade i konkurrensen som ordnades av Nordvisions kunskapsgrupp. Zero Impact valdes till den bästa idén för ett nytt kunskapsformat för DR, NRK, UR och Yle.

– Det känns härligt. Dels är det såklart en skön bekräftelse på att folk gillar det jag gör, men det bästa är möjligheten det skapar att jobba igenom formatidén, utan pressen att direkt gå i produktion, berättar Maria Bertell.

Socialt experiment

Formatidén är en utmanande realityserie i vilken det tas reda på vad som krävs för att ställa om till en hållbar livsstil.

– Det kommer att vara ett socialt experiment som tar med tittarna på en resa från innehållet i de nordiska kylskåpen till de platser i världen som är mest utsatta för till exempel klimatförändringarna, säger Bertell.

Den australiensiska serien Go Back To Where You Came From var en av inspirationskällorna till Zero Impact, berättar Maria Bertell från UR.

– Jag längtar efter att både se och göra reality med mer inslag av real life. Att skapa en serie där premisserna är konstruerade men där det som sker inte är så regisserat. Och där innehållet känns engagerande.

Äkta engagemang

Den vinnande idén Zero Impact tilldelades 24 000 euro för utveckligen av idén till ett färdigt format.

Juryn bestod av beställare för kunskapsinnehåll från DR, NRK, Svenska Yle, UR och Yle. De tilltalades bland annat av detoxtanken, för att klimatfrågor engagerar och är ständigt aktuella och det inspirerande berättargreppet som gör innehållet väldigt konkret för publiken.

– Zero Impact är ett lovande programkoncept om ett av samtidens viktigaste teman, som lyfts fram av ett äkta engagemang. Det blir spännande att följa med den kommande utvecklingsprocessen, konstaterar Fredrik Færden, kanalchef för NRK2.

Resultatet av utvecklingsarbetet presenteras vid återpitchen under kunskapsgruppens nästa möte den 28-29.9 i Köpenhamn.