Første Emmy-nominering til dansk dokumentar

Dokumentar kommer tættere end nogensinde på Middelhavets menneskesmuglere og bringer samtidig DRs nordiske samproduktion i spil til sin første internationale Emmy inden for nyheds- og dokumentarområdet.

Af: Ib Keld Jensen

Menneskesmugling er både lukrativ forretning og menneskelig fornedrelse. Begge dele skildrer DR-dokumentaren ‘Menneskesmuglerne’ på tætteste hold, når seerne bliver vidner til, hvordan unge kvinder handles til en uvis skæbne og en fremtid, der i grusomhed ikke lader tidligere tiders slavehandel noget tilbage.

Helt usædvanligt er det lykkedes de to dokumentarister Poul-Erik Heilbuth og Georg Larsen at sætte ansigt på de ansigtsløse, når menneskesmugleren ‘Ali sender migranter over Middelhavet i små gummibåde og når Yahya ved hjælp af mere raffinerede metoder skaffer bedre bemidlede migranter ind i det forjættede Europa.

“Mens vi i vesten blandt medier og politikere entydigt ser menneskesmuglere som skruppelløse skurke, så er forskellen afgrundsdyb, når det kommer til de mennesker, der drømmer om en fremtid i Vesten. Mange betragter menneskesmuglerne som rejsearrangører for håb,” siger dokumentaristen Poul-Erik Heilbuth, som har over 40 års erfaring med tv-produktion og samtidig kan bryste sig af mere end 20 dokumentar-priser.

 

Fik beskeden efter alle andre

Men en Emmy-nominering er alligevel helt speciel.

“Man skulle være et skarn, hvis ikke man var stolt af sådan en nominering,” siger Heilbuth der i 10 dage efter offentliggørelsen i starten af august gik intetanende rundt i sit sommerhus i Kulhuse i Nordvestsjælland, da telefonen ringede.

“Jeg går ud fra, at du selvfølgelig har fået at vide, at du er blevet Emmy-nomineret,” sagde stemmen i røret til en måbende Heilbuth.

“Det er stort. Det glæder mig særligt, fordi det er et højaktuelt og kontroversielt emne, vi har fat i. Jeg håber, nomineringen kan være med til at sætte øget fokus på, hvad der sker i Middelhavet, og at den kan få programmet til at blive vist i flere lande,” siger DR-dokumentaristen.

 

Atypisk dokumentar

Han kalder dokumentaren atypisk, fordi den ikke har noget entydigt budskab eller efterlader seeren med en handlemulighed.

“Den fremstiller nogle mennesker, som ikke tidligere har haft mulighed for at komme til orde.”

Direkte adspurgt er han meget tilfreds med, at det er lykkedes at få sat ansigter på nogle af menneskesmuglerne og at vise, hvordan de reelt arbejder.

“Det er altid en drøm at levere ægte nyt og at se tingene fra en anderledes vinkel,” siger han.

At det er lykkedes, er nomineringen et udtryk for.

Nogle af menneskesmuglerne har efter dokumentaren måttet flytte og få nyt navn og identitet, fordi Europol meget gerne ville have fat i dem.

 

Tysk samproduktion

Dokumentaren er samproduceret med tyske ZDF og er en co-produktion mellem DR, NRK og SVT,  som også ZDF, RTS/Schweiz og Radio Canada har medfinansieret, ligesom Nordvision har støttet. 

DR har tidligere modtaget en række internationale Emmy’er for sine dramaserier og har desuden i 2016 modtaget en æres-Emmy for banebrydende tv-dramatik, men denne nominering er den første inden for området ‘Current affairs’.

De øvrige nominerede tre nominerede er fra Brasilien, England og Tyrkiet.

Vinderen offentliggøres i 1. oktober i Lincoln Center, New York, sammen med vinderne af de amerikanske Emmypriser inden for nyheder og dokumentar.