En road movie genom Finland för att fira 100 år

Den 6 december 2017 fyller Finland 100 år. Firandet syns på många sätt, på Yle är ett av sätten den nyproducerade långfilmen The Independence Day Ball (Linnan juhlat). Produktionen er en nordisk samproduktion med alla Nordvisionbolag och kommer också att visas i alla nordiska länder.

Af Michaela von Kügelgen

Filmen The Independence Day Ball handlar om kändisfilosofen Bruno som ska skriva en framtidsutredning som statsrådet beställt av honom, men sedan får han skrivkramp.

”En kompis föreslår att han ska åka bort för en tid, så han hyr en stuga i Kilpisjärvi i Lappland. Medan han är där blir han bjuden på självständighetsbalen till slottet”, berättar regissören och manusförfattaren Tapio Piirainen.

Det visar sig vara svårt att ta sig från Kilpisjärvi till Helsingfors för festen så en gammal taxichaufför lovar köra filosofen hela vägen från Lappland till huvudstaden. Filmen blir därmed en resa genom ett nutida Finland, en finländsk road movie.

”De kör igenom hela landet och filosofen ser ett Finland som aldrig blir bjudet på slottsbalen och det ändrar hans tankesätt”, säger Piirainen.

I filmen behandlas många samhälleliga frågor, till exempel äldreomsorgen och bristen på likvärdighet. 

En film som tittar framåt
Filmproduktionen är en nordisk samproduktion, med alla Nordvisionspartnerna, och den har dessutom mottagit stöd från Nordvisionsfonden. Filmen ska visas i december av de nordiska tv-stationerna för att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum. Premiär blir det på Yle den 3 december.

”Så mycket av 100-årsfirandet tittar bakåt, med den här filmen tittar vi framåt”, berättar Liselott Forsman som är exekutiv producent för internationella dramaserier på Yle.

Både Forsman och Piirainen är glada över att de övriga nordiska länderna valt att stöda produktionen. Forsman har en bakgrund inom Svenska Yle och säger att där var det nästan automatiskt att alla program samproducerades med övriga Nordvisionbolag, men på finska sidan tog det lite längre tid att få i gång den internationella biten.

”Uppemot tio finska tv-dramaserier har samproducerats inom Nordvision under de senaste åren, men inom Nordvision är det rätt ovanligt att man samproducerar tv-filmer. Det är inte så vanligt heller att alla nordiska länder är med i en finländsk produktion. Det är är ett sätt för den nordiska gemenskapen att fira att Finland fyller 100 år”, säger Forsman.

Efterlyser en mer tillåtande kultur
Under de senaste åren har flera nordiska tv-produktioner röjt stora succéer – men en finländsk succé har låtit vänta på sig. Enligt Tapio Piirainen hänger det här inte på manusförfattarna utan på beställarna.

”Det finns mycket fin och säregen finländsk litteratur, varför kunde inte samma gälla drama?”

Piirainen efterlyser en mer tillåtande kultur där man också får misslyckas och prova sig fram.

Enligt Liselott Forsman letar man på Yle ständigt efter ärligt finländska historier också genom att testa nya produktionsformer. Hon lyfter också fram det unika att ha en fastanställd regissör på bolaget.

Piirainens verk har hittat hem hos finländarna. I fjol valde Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat hans krimserie Raid till landets genom tiderna viktigaste krimserie. Serien har också visats i både USA och Ryssland.

”Piirainen är en klassisk cineast med en skarp blick på samhället, vilket han kombinerar med en varm syn på människor och det finns mycket värme, ljus och humor också i den här filmen. Det är inte någon dyster odyssé.”

Eftersom stora delar av filmen spelats in i Lappland har väderförhållandena gjort arbetet extra svårt.

”Vi filmade i Ylimuonio som då var Finlands kallaste ort, men trots att vi var utomhus i 13–14 timmar den dagen gjorde framförallt filmfotografen Harri Halonen ett utmärkt arbete. Många andra skulle ha blivit väldigt sega i den kölden”, säger Piirainen med ett skratt.